România este țară invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017

Institutul Cultural Român în colaborare cu Romanian Design Week organizează în perioada 29 septembrie — 8 octombrie două expoziții de design contemporan, care vor face parte din programul România — Țară Invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017: Threads of Tradition și Play&Rewind.
Acestea reunesc lucrările a peste 40 de designeri români și prezintă unele dintre cele mai bune proiecte de design contemporan românesc realizate în ultimii ani, coagulate în jurul a două concepte curatoriale semnate de Romanian Design Week.

‘Institutul Cultural Român înțelege potențialul pe care designul românesc îl are ca ambasador al creativității autohtone, dar și importanța susținerii industriilor creative, atât pe plan local, cât și la nivel internațional. De aceea, ne bucură foarte mult statutul de ‘Țară Invitată’ în cadrul ediției de anul acesta a VIENNA DESIGN WEEK — o confirmare în plus că strategia Institutului Cultural Român de a susține pe viitor și mai mult industriile creative este una corectă și justificată’ a declarat Liliana Țuroiu — Președinte al Institutului Cultural Român.
‘Felicităm Institutul Cultural Român pentru că a reușit să obțină privilegiul ca România să fie țară invitată și ne onorează că suntem și noi implicați în gestionarea acestei prezențe. Cele două expoziții prezentate de RDW în acest context reprezintă un instrument valoros de promovare pentru designerii români care fac parte din ele, dar și pentru România și pentru potențialul pe care industriile creative îl au la dezvoltarea ei’ declară Andrei Borțun, CEO The Institute.Prezența designului românesc în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase evenimente de design din Europa vine ca urmare a eforturilor și relațiilor pe care Institutul Cultural Român de la Viena și Romanian Design Week le-au dezvoltat de-a lungul anilor cu organizatorii VIENNA DESIGN WEEK. Astfel, după mai multe vizite pe care organizatorii austrieci le-au făcut în România la Cluj, Timișoara și București, în urma cărora au luat pulsul designului românesc, România a primit statutul de țară invitată VIENNA DESIGN WEEK 2017. În deschiderea festivalului vor lua cuvântul: Thomas Drozda — Ministrul Federal al Artelor și Culturii, Constituției și Mass-mediei, E. S. Bogdan Mazuru — Ambasadorul României în Republica Austria, Renate Brauner — reprezentant al Primăriei Orașului Viena pentru finanțe, economie și afaceri internaționale, Andreas Mailath-Pokorny — reprezentant al Primăriei Orașului Viena pentru cultură, știință și sport, Gerhard Hirczi — directorul Camerei de Comerț Viena și Norbert Kettner — directorul WienTourismus.

‘Este o recunoaștere importantă, care plasează scena de design din România printre cele mai interesante în Europa la ora actuală. Expozițiile prezentate în ultimii trei ani la ICR Viena în cadrul VIENNA DESIGN WEEK au fost apreciate la superlativ, atât pentru calitatea obiectelor de design, cât și pentru creativitatea conceptelor curatoriale extrem de diferite de la an la an. Sunt convinsă că prezența invitaților austrieci la ultimele ediții ale Romanian Design Week a fost revelatoare și îmi doresc ca parteneriatul dintre cele două festivaluri să deschidă în viitor noi oportunități pentru designul din România.’ (Irina Cornișteanu, director ICR Viena)
Expoziția Threads of Tradition va fi prezentată în cadrul expoziției centrale VIENNA DESIGN WEEK 2017 (Blaues Haus — Festivalzentrale Nord) și va putea fi vizitată în perioada 29 septembrie — 8 octombrie, între orele 11.00-20.00.

Expoziția arată fragilitatea recuperării unei anumite identități pe care noi, românii, o apreciem în continuare și oferă noi abordări ale tradiției, aducând în atenție o direcție care accentuează noua scenă de design românească, vibrantă, proaspătă și activă.
Threads of Tradition este construită pe baza unei selecții riguroase a unor proiecte dezvoltate în 2016-2017, prezentând atât branduri de design de produs inspirate de folclor și de modele tradiționale, cât și inițiative și proiecte multidisciplinare care pun accent pe proces și pe cunoaștere, cercetarea și utilizarea materialelor naturale.
Conceptul curatorial este semnat de Romanian Design Week, designul expoziției de Eliza Yokina, iar designerii care vor fi expuși în acest context sunt: Alex Pintea, Ana Bănică — Cai verzi pe pereți, Combic, Erika Popliceanu — coolwoolstudio, Corvin Cristian, Cosânzeana, Dare to Rug, DeltaCraft, Dragoș Motica, Eliza Yokina, grapho_mat, Ioana Ciolacu, KraftMade, Lana Dumitru, Mădălina Andronic, Materia, Meșteshukar ButiQ, Mihai Stamati & Maria Bubuioc, Oláh Gyárfás, Patzaikin, Pro Patrimonio, Ruxandra Sacaliș, Șezi, Ubikubi și Wagner Arte.

Expoziția Play&Rewind va putea fi vizitată la Institutul Cultural Român din Viena în aceeași perioadă, între orele 10.00-19.00. Vernisajul are loc în data de 6 octombrie, începând cu ora 16.30, la sediul institutului. Play&Rewind gravitează în jurul universului copilăriei și reunește pretexte și practici de joc din trecut, jucării actuale și obiecte de design contemporan care investighează rolul jocului și al memoriei. Expoziția prezintă o selecție de obiecte ludice, care se remarcă prin modularitate și ingeniozitate și își propune să permită vizitatorilor să testeze, să se joace și să … își aducă aminte.

Designul expoziției este semnat de Attila Kim, iar designerii ale căror lucrări au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul acesteia sunt: Agnes Lukacs, Constantin Alupoaiei (IzziDesignBox), Atelier Mustață, Cosânzeana, Prototip Studio, eematico, Eliza Yokina, Vlad Tomei și Mihai Gheorghe, Iungo Studio, Loreta Isac, Cohn&Jansen JWT, Asociația Illustrart, Mormi, Nod Makerspace, Oana Iacob, Paul Dersidan, Radu Abraham, Ubikubi și Vlad Oană.
Pe lângă cele două expoziții colective menționate anterior, România este prezentă în toate secțiunile festivalului internațional de design din Viena. Formatul Debut prezintă proiectul ‘the answering machine’ realizat de studenți și profesori de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara. Tischlein deck dich — proiect realizat de Alexandra Trofin și Farkas Pataki (Timișoara) — este inclus în formatul Stadtarbeit și se desfășoară în fiecare zi a festivalului în diferite spații din Viena. În secțiunea Studio Illustration — un proiect work-in-progress — vor fi prezentați designerii români Sorina Vazelina (2 octombrie), Kape Illustration (3 octombrie), Saddo (6 octombrie) și Kitră (7 octombrie), iar proiectul FIDDLER, PFEIFFER & SCHLAU este prezentat de studioul zerunianandweisz și Meșteshukar ButiQ (MBQ) în cadrul ERSTE Foundation Roma Partnership, în formatul Programmpartner al festivalului. În secțiunea Talks, în data de 30 septembrie, reprezentanții StudioBasar — Alex Axinte și Cristi Borcan—participă la dezbaterea intitulată Departure Talk 1: Designing Business, prezentarea fiind urmată de un workshop, iar pe 8 octombrie are loc discuția Design in Romania — Design from Romania la care participă Ovidiu Hrin — Synopsis Media, curator și grafician, Maria Neneciu ? Romanian Design Week, Alexandra Trofin — proiectul ‘Tischlein deck dich’ și Irina Cornișteanu — director ICR Viena.Institutul Cultural Român de la Viena este pentru al patrulea an la rând partenerul VIENNA DESIGN WEEK, alături de alți membri EUNIC Austria. În 2014, în colaborare cu Romanian Design Week, a fost prezentată expoziția Wood&Wool, un proiect axat pe folosirea materialelor și tehnicilor tradiționale în designul românesc contemporan. În anul următor, la sediul institutului au fost aduse în prim-plan două concepte expoziționale inspirate de meșteșugurile din Delta Dunării: PLUG TO NATURE și DELTACRAFT design + meșteșug, iar în 2015 proiectul ReRe. Overriding Design with Art and Vice-Versa a reunit lucrările unor artiști și designeri români contemporani ce se află la granița dintre cele două medii, expoziția fiind organizată în contextul centenarului DADA.
O componentă importantă a festivalului o reprezintă axarea pe cooperarea cu reprezentanți ai industriei creative din Europa Centrală și de Est. La edițiile anterioare recente, Ungaria (2014), Franța (2015) și Cehia (2016) au fost țările invitate.

De asemenea, pe durata festivalului, la galeria de artă din imediata vecinătate a ICR Viena, FIVE PLUS Art Gallery, vor fi expuse obiecte de design realizate de artiști români: Ceramic Sparrow, Optimef, Una ca Luna (Anca Dragu), MOTA și ZAIN — Design Expressions (Spoonfool, Andreea Bogdan, Florina Dascăl și Bojodi Zoltan, Andra Handaric, Monom Studio, INDEE și Tikki Studio) alături de bijuterii create de: Gabriela Secarea (Brielle Bijoux), Anca Popescu, Isabela Groza și Monica Iacovenco. Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 29 septembrie ? 8 octombrie, între orele 10.00?18.00, iar vernisajul are loc pe 29 septembrie de la ora 18.30.Romanian Design Week este cel mai mare eveniment multidisciplinar din România, iar printre cele mai importante obiective ale proiectului se numără: promovarea designului, interacțiunea dintre specialiștii din diverse ramuri ale acestuia, apropierea unui public cât mai larg de domeniile pe care își propune să le acopere, dar și generarea contextului necesar dezvoltării acestor discipline în România.
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural.

Mai multe informații despre festival și programul complet al VIENNA DESIGN WEEK găsiți aici: www.viennadesignweek.at
Institutul Cultural Român de la Viena

1.096 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *