Primaria Cluj-Napoca lanseaza primul proces de Bugetare participativa online din Romania

In perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru orasul lor. Proiectele care obtin cel mai mare numar de voturi vor fi implementate de catre Primaria Cluj-Napoca incepand cu anul 2018. Este primul proces de Bugetare participativa online din Romania, prin care municipalitatea urmareste implicarea directa in luarea deciziilor privind proiectele orasului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiaza in Cluj-Napoca si au cel putin 18 ani.

Primaria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activa in procesul de luare a deciziilor in ceea ce priveste viitoarele proiecte ale municipalitatii. Acest demers se concretizeaza prin intermediul procesului de Bugetare participativa, prin care cetatenii sunt invitati sa participe la o actiune democratica de deliberare si decizie pentru stabilirea modalitatii optime de cheltuire a unei parti din bugetul local. Acest proces este o continuare a proiectului pilot de bugetare participativa realizat in 2013 in cel mai mare cartier al Clujului, Manastur si a procesului participativ pentru tineret desfasurat in anul 2015, Com’On Cluj-Napoca.

Incepand din 17 iulie 2017, toti cei care locuiesc, muncesc sau studiaza in Cluj-Napoca şi au implinit varsta de 18 ani, au ocazia sa-si asume rolul de participant activ in definirea şi abordarea problemelor orasului, implicandu-se in procesul de bugetare participativa prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Propunerile de proiecte trebuie sa se incadreze intr-unul din urmatoarele domenii:
1. Alei, trotuare şi zone pietonale;
2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
3. Spatii verzi si locuri de joaca;
4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
5. Infrastructura educationala si culturala;
6. Orasul digital.

Bugetarea participativa organizata in Municipiul Cluj-Napoca in cursul anului 2017 cuprinde urmatoarele etape:
1. Inregistrarea participantilor: inregistrarea se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptata pentru dispozitivele mobile. inregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.
2. Depunerea propunerilor de proiecte: fiecare cetatean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (cate un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro. Valoarea maxima a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).
3. Analiza tehnica si legala a proiectelor de catre municipalitate: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizata de catre departamentele din cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca. In urma acestei verificari, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoana al carei proiect a fost declarat neeligibil poate sa primeasca, la cerere, un raspuns scris cuprinzand motivele pentru care propunerea a fost declarata neeligibila. Toate proiectele declarate eligibile urmeaza sa fie supuse votului cetaţenilor.
4. Votul cetatenilor: votul are loc in doua etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care obtin cel mai mare numar de voturi urmeaza sa fie cuprinse in bugetul Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

www.bugetareparticipativa.ro

781 Vizualizări