Prezentare: Modelul autobuzului Otokar Kent care stă la baza noilor autobuze din București
În anul 2010, cu ocazia competiției Bus Of The Year 2010, am avut ocazia să vizualizez autobuzul Otokar Kent 290LF, model ce stă la baza noilor autobuze care vor circula în București din toamna acestui an, versiunea standard de 12 metri. La licitație a fost achiziționat un număr de 400 de autobuze, dintre care 320 vor fi modelul Kent C de 12 metri, la baza căruia stă cel pe care îl prezentăm în acest material, 50 vor fi autobuze de capacitate mică cu lungimea de 10 metri, care vor fi utilizate pe trasee cu număr redus de călători și culturale, iar restul de 30 vor fi de mare capacitate, ce vor fi utilizate pe linii centrale de lung parcurs și pe o importantă linie care realizează legătura între estul și nordul orașului, ulterior vom da mai multe amănunte despre aceste trasee.
Revenim la modelul fotografiat în 2010, Kent 290LF, varianta cea mai avansată de atunci, full-option la facilități și echipare. Liniile feței și spatelui autobuzului sunt dinamice și au un design futurist, chiar daca nu este unul la fel de „exploziv” vizual ca la alte modele, menținând o formă modernă pentru autobuz. În laterale nu există „jocuri de design”, liniile fiind drepte, iar toată zona superioară fiind finisată cu sticlă, fapt care din nou dă o imagine modernă autobuzului. Totuși, per general, autobuzul oferă un aspect modern deși era un design simplu.
Trecând la interiorul autobuzului full-option fotografiat în 2010, și aici întâlnim un aspect simplu dar modern, cu finisaje ce arată a fi de calitate (în condițiile „artiștilor” urbani din București care desenează interioarele autobuzelor, indiferent de calitatea acestora vor fi distruse în scurt timp, poate în acest sens vom vedea mai multă implicare din partea Poliției Locale și a Jandarmeriei, dar și a RATB care trebuie să utilizeze imaginile camerelor video pentru identificarea vandalilor), forme dinamice și o organizare a scaunelor pentru obținerea unui raport număr de locuri pe scaun/în picioare cât mai echilibrat. În zona centrală a autobuzului există spațiul deja cunoscut pentru persoane în cărucior și pentru bagaje, autobuzul fiind echipat și cu o trapă specială de acces.
Autobuzele pentru București au fost cerute de primărie cu un interior mai simplu, scaune normale de plastic, având în vedere că în București nu există civilizația și curățenia pentru a putea menține vehicule cu scaune tapițate, dar și un display pentru informare ce va fi instalat în partea din față a vehiculelor. Iluminatul interior va fi realizat cu lămpi LED, ceea ce va duce la o luminozitate mai intensă și lămpi mai durabile, vor fi instalate camere video și sisteme de numărat călători, iar motorul va fi Euro 6 cu cele mai recente standarde pentru poluare și consum redus. Ca temă de vopsire, primăria a anunțat recent că autobuzele vor fi vopsite integral „turqoise”.
Foto (c): Andrei Marian
Poti te rog sa-mi explici si mie, daca poti, de ce unii se arata nemultumiti de acest autobuz? Am tot vazut si auzit de autobuz ca e facut de turci ca bla bla ca nu se compara cu Mercedes-Benz, ca trecem de la ceva de calitate la ceva inferior, insa NIMENI n-a oferit un argument pertinent pentru intrebarea „de ce e mai prost decat Mercedes-Benz?” Mi-ar placea un raspuns/ topic legat despre diferenta estetica/tehnica intre acest autobuz si M-B.
Eu ca un calator obisnuit, cel putin estetic (interior/exterior) este foarte asemanator cu MB din Bucuresti. Aproape aceeasi asezare a locurilor, etc.
Practic si teoretic autobuzele ar trebui sa fie bune, e mai mult reticenta legata de faptul ca sunt turcesti, personal si eu imi doream multe Mercedes, dar asta e. Oricum, indiferent de marca, la interior si capacitate nu sunt diferente prea mari. Partea buna este cu serviceul asigurat de producator, care le poate prelungi mult durata de viata post-garantie. Deci per total eu zic ca e bine 🙂
Multumesc!
Da, 4 ani full-warranty si inca 4 standard. Sper ca urmatoarele achizitii ale STB/PMB sa vina tot asa cu garantie extinsa si primii 4 ani full-warranty.
„dar și un display pentru informare ce va fi instalat în partea din față a vehiculelor.”
Doar unul? In caietul de sarcini apare ca trebuie sa fie minim doua displayuri.
Si inca ceva, display-urile si firmele o sa fie ca cele de pe Citaro E4 (adica firme Hanover si displayuri Thoreb)?
Depinde ce utilizeaza producatorul, pot fi si BusTec sau chiar alt producator. La display e vorba si de cel al sistemului de afisaj interior, nu doar LCD.
– „La display e vorba si de cel al sistemului de afisaj interior, nu doar LCD.”
Corect, my bad.
Pai cam toate autobuzele achizitionate in ultima perioada au venit cu firme bustec si LCD-uri Thoreb, deci e posibil si la noi.
Auziți, dar știe cineva ce șasiu și motor au aceste autobuze? Am căutat, dar peste tot silenzio stampa. Undeva scria cum că ar avea motor DAF, în schimb șasiul nimeni nu știe… Ați aflat ceva concret în acest sens? Mie îmi vine greu să cred că turcii utilizează șasiu propriu, mai degrabă aceste autobuze sunt niște DAF-uri carosate de turci, la peste 20 de ani după ce în București au apărut DAF-uri carosate de greci și spanioli…
Au autobuzul total construit la ei, deci sasiul produs de ei. La motor nu stiu ce va fi la Bucuresti, lucreaza cel putin cu Cummins si DAF.
In teorie, cele de 10 si 12 metri ar trebui sa vina cu motoare Cummins ISB6.7E6 de 221kW iar cele de 18m ar trebui sa vina cu motoare DAF MX11 de 271kW.