Prezentare: Camioanele conduse automat și electrice pot schimba modul de operare al centrelor logistice prin proiectul AutoTruck
Spațiul demarcat, cum ar fi sediul companiei, reprezintă zonele de testare ideale pentru conducerea autonomă: vehiculele nu necesită înregistrarea pentru a circula pe drumuri publice, traficul este ușor de gestionat, alte persoane care folosesc drumul sunt informate și nu se permite accesul persoanelor neautorizate. În cadrul proiectului colaborativ AutoTruck, institutul Fraunhofer cooperează cu industria pentru a dezvolta tehnologii pentru camioanele autonome în centrele de logistică. Rezultatele sunt, de asemenea, informative privind cercetarea privind autovehiculele autonome pentru circulația normală în traficul rutier.
Obosit și epuizat de pe traseul lung, șoferul de camion ajunge la depozit. Cu toate acestea, în loc să conducă vehiculul până la rampa de încărcare, așteptând până când este încărcat complet și apoi parchează camionul în parcare, șoferul se poate bucura de orele de odihnă prețioase bine meritate mai devreme: el pleacă deja la poartă depozitului, iar camionul face totul altceva de la sine. Cu alte cuvinte: se conduce independent la rampa de încărcare, așteaptă până se încarcă și apoi parchează în parcare.
Oamenii de știință de la Institutul Fraunhofer pentru Transport și Sisteme de Infrastructură IVI fac acest lucru posibil în colaborare cu diverși parteneri industriali în proiectul AutoTruck. Cercetătorii și-au stabilit în mod deliberat viziunea asupra zonelor de automatizare, cum ar fi minele, depozitele, porturile și sediile companiilor. Spre deosebire de conducerea autonomă pe șosea, vehiculele în astfel de zone demarcate pot fi controlate mai eficient: persoanele care circulă acolo pot fi instruite în avans și nu se permite accesul persoanelor neautorizate. La maxim 15-20 de kilometri pe oră, vitezele sunt semnificativ mai mici decât în cazul traficului rutier.
„În comparație cu traficul rutier, zonele de automatizare special echipate au un avantaj decisiv: vehiculele autonome gata de înmatriculare vor putea fi utilizate acolo în viitorul apropiat”, spune dr. Sebastian Wagner, manager de grup la Fraunhofer IVI. „Este adevărat că prevalează condiții controlate în aceste zone delimitate în spațiu. Cu toate acestea, aici trebuie rezolvate și provocări cheie care sunt relevante și transferabile pentru traficul rutier public”.
Desigur, aceasta nu este singura motivație: autovehiculele autonome oferă numeroase avantaje pentru operatorii de depozite și nu numai. Pe de o parte, pot contracara schimbările demografice, deoarece devine din ce în ce mai dificil să se recruteze șoferi de camioane. În plus, autovehiculele autonome ar putea să funcționeze zi și noapte, făcând mai puține greșeli, împreună cu reducerea numărului de accidente, precum și a costurilor. Tehnologiile dezvoltate în proiectul AutoTruck vor fi demonstrate și dezvoltate în continuare în depozitul partenerului de proiect Emons Spedition GmbH.
În centrul dezvoltării Fraunhofer se află un centru de control online, mai precis sistemul HelyOS. Acest lucru poate fi operat prin intermediul browserelor wab standard din întreaga lume. Prin urmare, în loc să fie nevoie să angajeze un șofer în fiecare camion, un singur operator poate, de exemplu, să controleze 30 de vehicule în München sau chiar 50 în Dresda. Vehiculele sunt afișate pe o hartă digitală pe Internet , iar dacă se dorește, operatorul poate suprapune hărțile. În camera de control, nu numai că poate să vadă unde sunt localizate vehiculele individuale, ci și să le monitorizeze și să recupereze informații de stare, cum ar fi nivelul bateriei, starea de încărcare etc. De asemenea, poate trimite misiuni și comenzi de lucru către vehicule ca făcând clic pe o poziție țintă pe hartă. Cu un astfel de clic, centrul de control inițiază planificarea manevrei TruckTrix, dezvoltată de Fraunhofer IVI.
TruckTrix calculează calea completă de-a lungul căruia urmează să călătorească camionul. Sistemul nu ține cont numai geometria vehiculului, ci și obstacolele fixe, precum și rutele altor vehicule autonome. Pentru a putea lua în considerare obstacolele fixe, cercetătorii au extins hărțile cu informațiile corespunzătoare, precum și cu informații referitoare la locurile în care se găsesc zonele de condus. TruckTrix este disponibil ca serviciu online prin intermediul unei interfețe pentru utilizatori și clienți.
Căile calculate sunt trimise camioanelor în care cercetătorii Fraunhofer IVI au integrat controale electrice standard. Algoritmii de control, de asemenea, de la Fraunhofer IVI, controlează mecanismul și direcția astfel încât pozițiile țintă și cele reale să coincidă întotdeauna. Sistemul de urmărire al partenerului principal Götting KG determină în mod continuu locul unde utilajul de transport uzat este amplasat în zona de automatizare.
În primăvara anului 2018, un camion care a fost transformat pentru a rula electric de către parteneri a fost predat Fraunhofer IVI. Motorul electric este alimentat de 305 kilowați de energie continuă de la bateriile cu litiu-fier-fosfat. În următoarele luni, cercetătorii Fraunhofer IVI intenționează să instaleze alte componente, cum ar fi senzori, dispozitive de acționare și dispozitive de comandă, pentru conducerea autonomă. În mai mult de un an, vehiculul va face prima călătorie independentă. „Multe dintre tehnologiile dezvoltate pot fi transferate pe traficul rutier public pe termen mediu și lung”, spune Wagner, „cum ar fi algoritmii de control, detectarea obstacolelor, soluția de localizare sau comunicarea între camion și infrastructură”.
Foto&info: Institutul Fraunhofer pentru Transport și Sisteme de Infrastructură IVI