Parlamentul European votează WIFI4EU. Internet gratuit în spațiile publice din toate țările UE

Pe 12 septembrie, Parlamentul European votează WIFI4EU, o schemă care promovează conectivitatea Wi-Fi gratuită în spațiile publice în toată UE. „Accesul liber la internet de înaltă calitate, independent de localizarea geografică, independent de câți bani câștigă fiecare, reprezintă o oportunitate de a oferi un acces mai larg și mai echitabil la viitor tuturor europenilor”, a declarat într-un interviu raportorul Carlos Zorrinho (S&D, Portugalia).

Obiectivul inițiativei europene WIFI4EU este de a oferi în peste 6.000 de comunități din întreaga UE conexiune gratuită de mare viteză Wi-Fi până în 2020. Accesul la această inițiativă este rezervat entităților publice cu spații deschise publicului, cum ar fi bibliotecile, spitalele, parcurile, gările, terminalele de autobuz etc. Acestea vor primi finanțe de la UE pentru a stabili puncte gratuite de conexiune Wi-Fi. Inițiativa oferă 120 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați comunităților locale din întreaga Europă care îi solicită, pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Parlamentul European a insistat asupra faptului că, în cazul în care punctele de acces potențiale fără fir doresc să obțină finanțare din partea UE, acestea trebuie să se asigure că nu vor impune nicio reclamă sau utilizarea comercială a datelor cu caracter personal.



Cum va funcționa?
„Procedura este foarte simplă. Vom oferi vouchere persoanelor care candidează în acest proiect, iar cu acest voucher pot instala conexiunea”, a explicat domnul Zorrinho.

Schema WIFI4EU va furniza fonduri sub formă de vouchere pentru echipamente și instalații. Entitățile publice care participă la sistem vor trebui să plătească pentru conectivitate și întreținere și se angajează să ofere serviciul timp de cel puțin trei ani. După înregistrare, utilizatorii vor putea să se conecteze la toate aceste hotspot-uri. O platformă europeană online va fi creată pentru a permite organismelor publice să aplice online. În cazul în care Parlamentul aprobă propunerea, cererile vor fi deschise până la începutul anului 2018.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *