Primăria Cluj Napoca lansează procedurile pentru proiectul unui Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida
Mobilitate

Mai multe companii și asocieri au ofertat pentru studiul construcției metroului din Cluj Napoca

În luna aprilie a fost lansată procedura de atribuire pentru „Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj : Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”. Valoarea estimata totala a serviciilor este de 46.440.000 lei fara TVA. Contractul se va derula timp de 27 de luni.

Pe data de 30 iulie 2019 a fost finalizată depunerea ofertelor, iar conform conferinței de presă ținută de primăria Cluj Napoca, cele 5 companii și asocieri care au ofertat sunt:

– Asocierea SWS Engineering Spa – SYSTRA – Metrans Engineering SRL
– Asocierea Explan SRL – DR. Sauer and Parteners
– Asocierea Metroul SA – Padeco CO LTD
– Asocierea Eurocerad International SRL – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.p.A.
– Egis Rail

Conform SEAP, proiectul cuprinde „Servicii de elaborare Studii de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj : Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investitii”, după cum urmează:

– Pentru METROU: 1.elaborare SPF- finele lunii 5 2. PUZ- finele lunii 16 3.elaborare SF -finele lunii 26.
– Pentru TREN METROPOLITAN: 1.PUZ-sfarsitul lunii 12 2. elaborare SF-sfarsitul lunii 14. Valoarea estimata a serviciilor prestate este:
– Pentru METROU: elaborare SPF=14.400.000 lei fara TVA PUZ= 7.200.000 lei fara TVA elaborare SF= 21.600.000 lei fara TVA
– Pentru TREN METROPOLITAN: PUZ- 1.080.000 lei fara TVA elaborare SF= 2.160.000 lei fara TVA

În prima etapă va fi realizat Trenul Metropolitan pe infrastructura actuală. În această fază va fi implementat un sistem de transport rapid care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădășelu și stația de la Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 de km.

Punctele de oprire actuale vor rămâne aceleași și se propune adăugarea unor noi stații de oprire în zonele: Baciu, Tetarom pe str. Tăietura Turcului și la podul Ira pe str. Aurel Vlaicu.

Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilitățile disponibile pentru călători: bănci, zone de așteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor (automate/case), etc. De asemenea se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni și se va realiza conectivitatea cu transportul public local la fiecare punct de oprire.

În cea de a doua etapă va fi realizat metroul pe axa vest-centru-est care urmărește să deservească principalele puncte de interes pornind din Gilău până la podul Ira, pe o lungime de aproximativ 16 km. Proiectul va avea două părți.

În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Florești și Podul Ira pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Florești – viitorul spital regional de urgență – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăștur – centrul orașului Cluj-Napoca și zona de est a orașului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira.
Pentru zona din afara orașului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta urmând a fi realizat în subteran.

A doua etapă a realizării metroului vizează crearea legăturii dintre comunele Florești și Gilău.

Până la implementarea celei de a doua etape, conectivitatea dintre Gilău și Florești va fi asigurată prin autobuze care vor deservi această zonă în vederea asigurării accesului oamenilor la metrou. De asemenea, va fi asigurată prin autobuze legătura dintre Gilău și Nădășelu pentru cei care doresc să folosească trenul metropolitan.

Foto: mobilitate.eu

311 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *