Marile proiecte continua la Iasi si in anul 2015

2015 va fi anul încheierii a 11 proiecte europene care vor schimba radical infrastructura Iasului, lider national în ceea ce priveste atragerea de fonduri europene nerambursabile în exercitiul bugetar european 2007 – 2013. Totodata, pentru exercitiul financiar 2014 – 2020, municipalitatea pregateste alte 8 proiecte pentru care va solicita finantare europeana nerambursabila.

Axa Sud Proiectul european „Dezvoltare si reabilitare artera functionala Sud” se numara printre lucrarile de anvergura ale Iasului aflate într-un stadiu avansat de executie. Operatiunile care mai urmeaza a fi facute în acest an se situeaza sub 30% din dimensiunea întregii lucrari, fapt ce ofera siguranta încheierii santierului chiar înainte de termenul stabilit initial pe 30 iulie 2015. Aproximativ 87,6 milioane de lei au fost alocati acestui proiect, banii fiind folositi pentru înlocuirea a 8 kilometri linie simpla de tramvai, reabilitarea retelei stradale pe o suprafata de 66.000 metri patrati, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri patrati, realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri, toate lucrarile desfasurându-se între Podu Ros si CUG.

Nicolae Iorga – Doi Baieti Modernizarea liniilor de tramvai de pe traseul b-dul Nicolae Iorga – Tesatura – Calea Chisinaului – Metalurgie – Doi Baieti reprezinta miza altui important proiect european derulat de municipalitatea ieseana, cu un ritm sustinut de implementare. Investitia de 89 milioane de lei presupune modernizarea si înlocuirea a 9,9 kilometri de cale de rulare pe unul dintre cele mai circulate trasee de tramvai din Iasi, finalizarea proiectului fiind programata pentru vara acestui an.Caminul de Pensionari Reabilitarea si extinderea Caminului de Pensionari „Sf. Cuvioasa Parascheva” reprezinta unul dintre proiectele Iasului aflate foarte aproape de inaugurare. Întreaga lucrare implica o investitie de 10,9 milioane lei si presupune ridicarea unui corp de cladire în cadrul complexului din Copou, precum si modernizarea spatiilor deja existente. Caminul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” va asigura cazarea a 281 de pensionari care nu au locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii.

Managementul Traficului Iasul va beneficia din acest an de un Sistem de Management al Traficului, un proiect european cu o valoare de 91 milioane lei ce va fi implementat pâna în august 2015. Investitia are rolul de a creste fluiditatea traficului în oras si prevede semaforizarea centralizata si adaptata traficului a 90 de intersectii din oras. Practic, vor fi montate 1.242 de semafoare, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulatiei, 633 de camere de detectie, 59 de echipamente pentru supraveghere, toate fiind coordonate de un dispecer amplasat într-o cladire de 380 de metri patrati.

Pasajul rutier Octav Bancila Tot în 2015 este estimata finalizarea Pasajului Octav Bancila, parte a unui proiect de 87 milioane lei ce a vizat si modernizarea completa a strazilor adiacente, în lungime de 6,3 km si a trotuarelor aferente. Singura constructie de profil ridicata în Iasi în ultimii 25 de ani, pasajul va avea o lungime de 532 de metri si va lega cartierele Alexandru cel Bun si Dacia de centrul orasului. O mare parte din fluxul autovehiculelor care vor traversa Pasajul Octav Bancila va fi preluata de recent inauguratul Pasaj Mihai Eminescu, realizându-se astfel o legatura rapida catre b-dul Independentei.

Reabilitarea Manastirii Golia În valoare de peste 25 milioane de lei, mare parte fonduri europene nerambursabile, cea de-a doua etapa a proiectului de reabilitare a Manastirii Golia va fi finalizata în acest an. Proiectul presupune refacerea a 2.500 de metri patrati de pictura murala si a 190 de metri patrati de iconostas, modernizarea a 400 de metri de retea de transport public, 3.600 de metri patrati de carosabil, 1.158 de metri patrati de trotuare, 3.126 de metri patrati de spatii verzi, precum si iluminatul exterior din zona. Partea de cofinantare necesara desfasurarii proiectului este asigurata de Consiliul Judetean si Primarie.

Lapusneanu – Piata Unirii Anul 2015 va consemna si finalizarea proiectului de regenerare urbana a zonei Lapusneanu – Piata Unirii. Prin acest proiect în valoare de 13,6 milioane de lei, vor fi modernizate strada Lapusneanu, parcul Mitocul Maicilor, esplanada dintre Independentei si Piata Unirii, dar si pasajul pietonal subteran din piata. În zona de legatura dintre Hotel Unirea si Piata Independentei va fi refacut pavimentul si vor fi amenajate doua fântâni arteziene în cascada. De asemenea va fi schimbat mobilierul urban, iar pasajul pietonal din Piata Unirii va asigura accesul persoanelor cu dizabilitati prin montarea de lifturi speciale si a unei platforme elevatoare.

Muzeul Municipal Din acest an, Iasul va avea din nou un Muzeu Municipal, institutie ce a functionat în perioada interbelica. Muzeul va functiona în fosta Casa Burchi din strada Zmeu nr. 3, reabilitarea, consolidarea si dotarea acesteia facând obiectul unui proiect european de 4 milioane de euro. În exterior, fatadele imobilului vor fi reabilitate pâna la nivelul restaurarii elementelor decorative si de detaliu, tâmplaria va fi refacuta complet, vor fi amenajate cai de acces pietonale si carosabile, spatii verzi, o terasa neacoperita, jardiniere, curte de serviciu. La interior, spatiul va fi refunctionalizat si va cuprinde: spatii de expunere, sala multimedia si instalatie audio pentru vizitatori, muzeu numismatica, spatii de depozitare pentru exponate, birouri.

Plaja Nicolina Infrastructura de agrement a Iasului va fi completata în acest an cu noua amenajare a Plajei Nicolina. Proiectul de 20,3 milioane de lei va schimba complet aspectul uneia dintre cele mai apreciate si vizitate zone de agrement iesene. Principala investitie din cadrul proiectului va consta în ridicarea unei cladiri noi de agrement si tratament, întinsa pe o suprafata utila de aproximativ 2.500 de metri patrati. În interior, vor functiona spatii pentru cabinete individuale, de tratament, cu sali de gimnastica, aerobic, altele de tip spa cu cazi cu hidromasaj sau cu tratamente cu împachetari de namol.

Splai Drept Bahlui Finalul acestui an va înregistra si încheierea unuia dintre cele mai spectaculoase proiecte ale municipalitatii, amenajarea celor doua Splaiuri ale Bahluiului, prin doua proiecte distincte. Astfel, cel de amenajare a Splai Drept Bahlui are valoarea de 56,9 milioane lei si va duce la reabilitarea si modernizarea a 6,2 km de strazi, 12 km de trotuare, precum si amenajarea a 11,4 km de pista de biciclisti. Cablurile de date, telefonie, energie vor fi coborâte în subteran, iar suprafata spatiilor verzi amenajate va fi de 16 km patrati, cu banci si cosuri de gunoi. Pe tronsonul Podul de Piatra – Podu Ros va fi scoasa linia de tramvai, urmând a fi înlocuita cu o artera cu sens unic, paralela cu Soseaua Nationala. Reabilitarea va continua si pe tronsonul urmator, din Podu Ros pâna la Podul Tudor Vladimirescu, artera care ramâne cu sens unic, iar de aici în continuare pâna la Pod Metalurgie, apoi Pod Sf. Ioan, în lungul bulevardului Chimiei.

Splai Stâng Bahlui În paralel cu lucrarile de pe malul drept, va fi întreprinsa si modernizarea strazilor de pe malul stâng al Bahluiului. Valoarea totala a acestui proiect este de 30,6 milioane lei, urmând a se lucra de la Podul Sf. Ioan la Podul de Piatra, pe 5 tronsoane: Pod Sf. Ioan – b-dul Metalurgie: se amenajeaza strada cu doua benzi în calea curenta, cu sens dublu; b-dul Metalurgie – b-dul Tudor Vladimirescu: sens unic, cu doua benzi de circulatie; b-dul Tudor Vladimirescu – Podu Ros: se pastreaza sensul unic cu doua benzi; Podu Ros – Podul de Piatra: 3 benzi cu sens unic, apoi doua benzi într-un sens si una din sens opus.

Proiecte pentru perioada 2014 – 2020 Municipalitatea abordeaza exercitiul bugetar european 2014 – 2020 cu 8 proiecte de infrastructura.

Noua Autogara Primul proiect, în ordinea prioritatii, îl constituie realizarea Centrului intermodal de transport Autogara Iasi, cu o valoare estimata la 22 de milioane de euro. Conform planurilor, autogara va fi amplasata în locul actualului depou al RATP din Tudor Vladimirescu. „Va fi cel mai modern obiectiv de acest fel din întreaga regiune de Nord Est, presupunând amenajarea unei parcari supraterane cu 60 de locuri, 10 peroane de asteptare, 50 locuri de parcare pentru autobuze, o statie de carburanti, una de spalare si una ITP, precum si a unei linii duble de tramvai în incinta centrului”, a declarat Cosmin Coman, seful Directiei Dezvoltare si Proiecte Europene din cadrul Primariei.

Infrastructura, sport, agrement Un alt proiect important pentru perioada 2014 – 2020 îl reprezinta modernizarea liniei de tramvai Tatarasi – Dancu, în valoare de 18 milioane de euro. Reabilitarea parcului de la Teatrul National va face si ea obiectul unui proiect european de 19 milioane de euro. Alte 40 de milioane de euro vor fi investite în amenajarea unui Centru Regional de Recuperare la Spitalul de Recuperare. Municipalitatea vrea sa atraga 9 milioane de euro pentru amenajarea Parcului Industrial de la Fortus, alte 2 milioane de euro urmând a costa crearea unei baze de agrement în zona C.A. Rosetti. Cu alte 4,5 milioane euro se va realiza zona de agrement din vecinatatea Bahluiului. Cel mai amplu proiect al Primariei, dar si cel mai scump, de 54 de milioane de euro, îl reprezinta construirea unei baze sportive în Moara de Vânt, ce va cuprinde un stadion de 40.000 de locuri, o sala polivalenta de 10.000 de locuri si o arena de tenis de 4.000 de locuri.

Comunicat primaria municipiului Iasi: http://www.primaria-iasi.ro/

1.076 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *