Locomotive Electroputere ST43 ale PKP revin în România la operatorii privați de marfă

Locomotive Electroputere ST43 ale PKP revin în România la operatorii privați de marfă

Produse la Electroputere Craiova începând cu 1960, pe baza unei licențe Sulzer Frères Winterthur – Sulzer Frères Winterthur – Brown Boveri, locomotivele 060-DA, numite generic Sulzer, și-au demonstrat fiabilitatea încă de la construcție, fiind utilizate atât în România cât și în multe țări din toată lumea pentru tracțiunea trenurilor de călători dar și a trenurilor grele de marfă, făcând față cu succes în cele mai grele condiții de operare. Au o putere de 2100 CP fiind acționate în sistem diesel electric cu ajutorul unui motor de tracțiune produs cu licență la Reșița. Locomotivele au ajuns și în tări precum Polonia la PKP Cargo, Bulgaria, China și Italia, ulterior ajungând și în alte țări.

Revenind în prezent, având în vedere fiabilitatea și cunoașterea acestora de câtre sistemul feroviar din România, după anul 2000, mai mulți operatori au achiziționat din alte țări locomotive Sulzer, pentru a fi repuse în circulație pe căile ferate de la noi. Cele mai multe au fost aduse din China și Polonia la Grup Feroviar Român, aici fiind în operare în special locomotive ex Lotos și modele ND2 din China.

De asemenea, locomotive au mai ajuns la operatori precum DB Cargo, Tehnotrans, Rail Force. Astăzi ne întâlnim cu o recent repartiata de la PKP Polonia, una din cele 422 de locomotive produse la Craiova pentru Polonia. Numite ST43, au fost produse și livrate în perioada 1965-1978, numerotate ST43-001 – ST43-422. Marea majoritate au fost casate in anii 90, după ce Polonia și-a electrificat mare parte din rețea, cele rămase operând din ce în ce mai puțin, pentru trenuri locale și trenuri de marfă.

Recent au ajuns în România ST43-354 și ST43-382, care au ajuns la Constanța, urmând să fie trecute prin reparație capitală și puse în funcțiune pentru operatori privați de marfă. Conform informațiilor din comunitățile de pasionați din Polonia, ST43-354, prezentată în reportajul actual în Gara Băneasa, a fost produsă în anul 1973, fiind trecută prin două reparații generale în 1989 la Electroputere Craiova și în 2003 la PESA Bydgoszcz.

Prezentăm o galerie foto cu ST43-354 astăzi în Gara Băneasa în drum spre Tehnotrans Constanța.
Foto: mobilitate.eu1.007 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *