Lituania – Cerere de încă 687 de milioane de euro pentru construcția Rail Baltica

Lituania - Cerere de încă 687 de milioane de euro pentru construcția Rail Baltica

Lituania, împreună cu Letonia, Estonia și Întreprinderea RB Rail AS, au depus cereri de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene (UE) pentru proiectul european de dezvoltare feroviară cu ecartament 1435mm Rail Baltica. Nevoia totală de finanțare din partea UE pentru proiect, astfel cum se indică în aplicarea celor trei state baltice, se ridică la aproape 1,5 miliarde de euro. Din care cota directă a Lituaniei este de 686,7 milioane de euro.

Decizia instituțiilor UE privind finanțarea în perioada 2021-2027 și Aprobarea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) este preconizată în prima jumătate a anului 2022, iar contractele de finanțare sunt așteptate în a doua jumătate a acestui an.

„Rail Baltica este un proiect major de dezvoltare a infrastructurii pentru întreaga Uniune Europeană și rețeaua sa de transport. S-au făcut deja multe lucrări semnificative în Lituania – anul trecut terminalul intermodal Kaunas a fost conectat la sistemul feroviar al UE, etapa de alegere a soluțiilor pentru tronsonul Vilnius-Kaunas se apropie de final. Finanțarea suficientă și la timp este o condiție esențială pentru menținerea impulsului proiectului, atingerea tuturor obiectivelor stabilite conform termenelor și începerea construcției”, spune Marius Skuodis, ministrul Transporturilor.

În prezent, Lituania se pregătește intens să construiască o cale ferată europeană de la Kaunas spre granița letonă. Pe acest tronson, a fost deja finalizată preluarea terenului pentru nevoile societății, fiind anunțate licitații pentru aproape 29 km de infrastructură feroviară în Jonava. În plus, sunt în curs de desfășurare proceduri de achiziții pentru construcția nodului feroviar Panevėžys, planificarea amplasamentului și servicii de evaluare a impactului asupra mediului ale stațiilor regionale de pe acest tronson.

Se preconizează că în timpul lucrărilor va fi construit unul dintre cele mai lungi poduri de cale ferată din statele baltice, cu o lungime de 1,5 km. Trenurile care circulă pe noua cale ferată Rail Baltica vor avea o viteză proiectată de până la 249 km/h, astfel încât siguranța este un obiectiv deosebit al construcției. Întreaga cale ferată va fi dotată cu gard de securitate, pietonii și animalele vor beneficia de treceri, pasaje, poduri verzi, în timp ce mașinile vor fi prevăzute doar cu treceri peste viaducte și prin tuneluri.

De asemenea, se solicită finanțare din partea UE pentru proiectarea tronsoanelor Vilnius-Kaunas și nodul Kaunas-lituaniano-polonez și pentru procedurile de formare a coridorului terestru necesar pentru construcția căii ferate, proiectarea și achiziționarea sistemului de electrificare feroviară.

Rail Baltica este cel mai mare proiect de infrastructură feroviară din istoria statelor baltice, care va construi o linie de cale ferată europeană electrificată cu două sensuri de la Varșovia până la Kaunas, Vilnius și Riga la Tallinn pe toată ruta Rail Baltica. Lungimea totală a liniei de cale ferată Rail Balticos din statele baltice ajunge la 870 km: 392 km în Lituania, 265 km în Letonia și 213 km în Estonia.

Foto&info: Rail Baltica / Ministerul Transporturilor din Republica Lituania267 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *