Cercetătorii germani au realizat peretele ecologic MoosTex pentru separarea șoselelor de restul mediului
Parapeții tip perete modular verde ar putea contribui în mod durabil la combaterea poluării aerului în orașele afectate de niveluri ridicate de pulberi provenite de la traficul auto. Acum partenerii din proiectul de cercetare MoosTex, Ed. Züblin AG, Helix Pflanzen GmbH și Institutul German de Cercetare în Industria Textilă și Fibre (DITF), au realizat un pas important pentru punerea în practică a ideii inovatoare. Cei trei parteneri de proiect au dezvoltat un sistem care să asigure supraviețuirea vegetației plantate vertical în condiții meteorologice reale prin reglarea activă a activității biologice de legare a plantelor.
Mușchii leagă și degradează particulele pe suprafața lor mare de frunze, o caracteristică naturală pe care proiectul MoosTex încearcă să o valorifice. Din noiembrie 2017, zece pereți modulați cu mușchi au fost supuși unor teste intense în patru locații diferite din regiunea Stuttgart, în condiții meteorologice diferite și orientate în diferite direcții ale busolei. Testarea a determinat partenerii proiectului să dezvolte două elemente esențiale pentru construcția panourilor de mușchi, pentru a optimiza pe deplin potențialul lor de stabilizare: un sistem de adăpare activ și o fundație specială textilă adaptată specific mușchilor.
În lunile calde și uscate de vară din 2018, proiectul MoosTex a folosit udarea activă pentru a menține panourile de mușchi activi biologic și chiar a reușit să stimuleze o creștere semnificativă. Mușchii se usucă complet fără umiditate adecvată, dar în timp ce plantele însăși nu sunt deteriorate în timpul acestei etape inactive, ele nu pot degrada particulele în suspensie. Sistemul integrat de udare face posibilă reglarea activă a capacității de absorbție a panourilor de mușchi.
Într-o a doua etapă, partenerii din proiectul MoosTex intenționează să verifice în condiții reale capacitatea dovedită de laborator a panourilor de mușchi de a lega particulele. Cercetarea și măsurătorile intensive vor începe în primăvara anului 2019 pe zidurile de testare de la Neckartor din Stuttgart, de-a lungul B 27 din Ludwigsburg și la sediile Helix (Kornwestheim) și DITF (Denkendorf). Studiile vor testa de asemenea diferite specii de mușchi. Acesta este un pas esențial în calea dezvoltării unui sistem modular de perete de mușchi care să lege particulele și care este capabil să se desfășoare în mod flexibil și economic în zonele urbane cu volum mare de trafic.
Ministerul Federal al Economiei și Energiei finanțează MoosTex în cadrul programului său de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (ZIM-Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand). Proiectul a fost lansat în aprilie 2017 și va dura 36 de luni, până în aprilie 2020.
Foto&info: Strabag