Expoziție de machete de corăbii la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea

La Muzeul Cetății și Orașului Oradea va fi vernisată miercuri, 5 iulie, la ora 17.00, o expoziție de machete de corăbii din secolele XVII-XVIII, realizate de orădeanul Călin Raț. Expoziția se află în Palatul Princiar al Cetății Oradea, la etajul I, sala 18 și cuprinde 6 modele de corăbii, din care două sunt în etape de lucru, însoțite de planuri și explicații. Călin Raț s-a născut în 1965 la Oradea, a terminat Facultatea de Metalurgie în 1990 la Brașov dar nu a profesat în domeniu deoarece chemarea lui era alta.

Pasiunea pentru corăbii o are de la vârsta de 8 ani, când împreună cu mai mulți copii din cartier construiau corăbii fără nicio îndrumare. La 14 ani s-a înscris la cercul de navomodelism de la casa pionierilor, dar datorită faptului că acolo nu se lucrau corăbii, fiind considerate prea complexe pentru copii, a abandonat după câteva luni.

După anul 1990 a reluat interesul pentru construirea corăbiilor, aflând ulterior că în cadrul Federației Române de Modelism există o secție de modelism naval, categoria machete statice de vitrină. Pentru cei care nu știu, modelismul naval este recunoscut ca sport neolimpic în România și se organizează Campionate Naționale, Campionate Europene și Campionate Mondiale.

Pentru participarea la aceste competiții sportivii se deplasează pe banii clubului la care sunt afiliați sau ai Federației Române de Modelism, fiind vorba de competiții oficiale.Începând cu anul 1996 a participat prima dată la Campionatele Naționale de la Constanța, urmând ca după anul 2001 să participe și la Campionate Europene și Mondiale în Cehia, Polonia, Franța, România, Bulgaria, Germania, Italia, Croația, câștigând mai multe medalii de bronz și argint pentru care a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului la disciplina Modelism Naval.

Acest gen de competiții sunt de fapt concursuri de măiestrie în execuția unei nave. Modelistul se prezintă în fața unei comisii de arbitri cu macheta și planurile de execuție iar arbitrii punctează calitatea execuției machetei, volumul de muncă, gradul de dificultate și corespondența machetei cu planul de execuție. La machetele executate de el, Călin Raț folosește lemn de prun, păr, nuc, gutui, fără baiț, construcția fiind executată de la zero, adică fără componente cumpărate.
Se folosește doar lemn, pânză, sfoară, sârmă. O piesă de competiție înseamnă mii de ore de muncă pe parcursul mai multor ani.Expoziția va rămâne deschisă publicului până în data de 31 august. Realizatorul expoziției este Cristi Negru – bibliotecar. Programul de vizitare a Muzeului Cetății și Orașului Oradea este marți-duminică de la 10-18. Taxa de vizitare 5 lei – adulți, 3lei – copii și pensionari.

Foto: Primaria Oradea

1.008 Vizualizări