Estonia a lansat cel mai mare program de transport public gratuit din lume

Estonia a lansat cel mai mare program de transport public gratuit din lume

Începând cu 01 iulie 2018, 11 dintre cele 15 județe din Estonia au introdus transportul public gratuit pe traseele de autobuze județene. Pasagerii din Valga, Võru, Viljandi, Põlva, Järva, Jõgeva, Tartu, Ida-Viru, Hiiu și Saare, precum și pe rutele operate de centrul de transport public non-profit din nordul Estoniei în județul Vest, vor putea să se bucure de transportul public gratuit. Această mișcare face Estonia să fie prima țară din lume care introduce transportul public gratuit, aproape la nivel național. Potrivit ministrului Afacerilor Economice din Estonia, Kadri Simson, transportul gratuit va facilita mobilitatea persoanelor cu venituri mici și medii.

Trecerea la transportul public gratuit se bazează pe o schemă ambițioasă deja înființată în capitala Tallinn, în care transportul public cu autobuzele, tramvaiele, troleibuzele și trenurile orașului a fost făcut gratuit pentru locuitorii orașului în 2013.

Pasagerii care doresc să se utilizeze transportul public gratuit vor trebui să-și înregistreze călătoria pe un card de transport public, similar cu „cartea verde” deja utilizată în Tallinn. În cazul autobuzelor care nu dispun de echipamentul electronic necesar, pasagerii vor trebui să obțină biletul gratuit de la șofer.

Spre deosebire de Tallinn, schema de transport gratuită introdusă acum nu acoperă toate transporturile publice, ci este limitată la serviciile de transport cu autobuzul intra-județean. Este important să se deosebească, deoarece unele linii, în special cele care traversează frontierele județului, costă în continuare bani. Semne speciale pe autobuze indică ce linii de autobuz sunt libere pentru cetățenii estonieni. De asemenea, în orașele estoniene din afara orașului Tallinn, pasagerii vor trebui să plătească pentru a utiliza toate modurile de tranzit public, inclusiv autobuzele.

Deși transportul public gratuit ar putea părea pozitiv pentru mulți, introducerea sa a generat critici, iar județele West-Viru, Harju, Rapla și Parnu au ales să nu pună în aplicare în prezent transportul gratuit cu autobuze. Îngrijorările legate de rentabilitate, problemele practice de punere în aplicare, în special în ceea ce privește „liniile mixte” și tratamentul neloial, au fost ridicate de diverși actori din mass-media naționale.Foto (c) Lav Ulv – Flickr/ Info: The urban mobility observatory

1.579 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *