Studiu: Emisiile de la cele mai multe automobile diesel din Europa depășesc cu mult nivelurile de testare din laboratoare și pot conduce mii de decese anual

Studiu: Emisiile de la cele mai multe automobile diesel din Europa depășesc cu mult nivelurile de testare din laboratoare și pot conduce mii de decese anual

În septembrie 2015, grupul german Volkswagen s-a dovedit că a înșelat în mod ilegal testele privind emisiile federale în Statele Unite, prin programarea intenționată a dispozitivelor de control al emisiilor pentru a porni numai în timpul testelor de laborator. Dispozitivele au permis ca peste 11 milioane de mașini să respecte standardele de emisii din SUA în laborator, în ciuda faptului că produc emisii de până la 40 de ori mai mari decât limita legală în condițiile de circulație din lumea reală. Toate detaliile studiului pot fi consultate pe siteul MIT.

Acum, un nou studiu MIT arată că Volkswagen nu este singurul producător de autovehicule care face autoturisme diesel care produc mult mai multe emisii pe șosea decât în testele de laborator. Studiul, publicat luna aceasta, constată că în Europa, 10 producători importanți de autoturisme au produs autoturisme diesel, vândute între 2000 și 2015, care generează până la 16 ori mai multe emisii pe șosea decât în testele de reglementare, dar nu încalcă nici o lege a UE.

Mai mult, cercetătorii estimează ca aceste emisii excesive vor avea un impact semnificativ asupra sănătății, provocând aproximativ 2.700 de decese premature pe an in Europa. Aceste efecte asupra sănătății, au constatat, sunt „transfrontaliere”, ceea ce înseamnă că emisiile de motorină produse într-o țară pot afecta negativ populațiile din alte țări, la mii de kilometri distanță.
Cercetătorii au examinat 10 producători de autoturisme vândute în Europa, pentru care au fost disponibile date despre laboratoare și emisii de pe șosea: Volkswagen, Renault, Peugeot-Citroen, Fiat, Ford, General Motors, BMW, Daimler, Toyota și Hyundai. Împreună, aceste grupuri reprezintă mai mult de 90% din numărul total de mașini diesel vândute între 2000 și 2015, în 28 de state membre ale UE, împreună cu Norvegia și Elveția.



Pentru fiecare producător, echipa a calculat cantitatea totală de emisii în exces produse de modelele diesel ale producătorului respectiv, pe baza datelor disponibile privind emisiile provenite din testele de laborator și testele independente pe șosea. Ei au constatat că, în general, autovehiculele diesel produc până la 16 ori mai multe emisii de NOx pe șosea decât în testele de laborator. Apoi au calculat emisiile excesive asociate fiecărui motor diesel al fiecărui producător, reprezentând numărul autoturismelor care au fost vândute între 2000 și 2015 pentru fiecare țară în care au fost vândute aceste mașini.

Echipa a folosit GEOS-Chem, un model de transport al chimiei care simulează circulația substanțelor chimice și a particulelor prin atmosferă, pentru a urmări unde emisiile excesive de NOx ale fiecărui producător au parcurs în timp. Ei au suprapus apoi o hartă a populației a UE asupra modelului atmosferic pentru a identifica populațiile specifice care au fost cel mai expuse riscului de expunere la emisiile excesive de NOx.

În cele din urmă, echipa a consultat munca epidemiologică pentru a raporta expunerea NOx a populației la riscul de sănătate estimat. Cercetătorii au considerat patru populații principale în aceste calcule: adulții cu boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, boală pulmonară obstructivă cronică și cancer pulmonar. În ansamblu, au estimat că, în fiecare an, 2.700 de persoane din aceste populații vor pierde cel puțin un deceniu din viața lor din cauza expunerii la emisii de NOx în exces de la autoturisme. Ei au sortat acest număr de producători și au găsit o contribuție largă la contribuțiile la impactul asupra sănătății: Volkswagen, Renault și General Motors au produs autoturisme diesel asociate cu cele mai multe decese premature anuale, fiecare numerotând în sute, în timp ce Toyota, Hyundai și BMW au fost asociate cu mai puține decese precoce.

Foto: Andrei Marian

1.296 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *