Una din locomotivele emblematice ale depoului Brașov a fost reparată capital în secția de reparații a depoului

Una din locomotivele emblematice ale depoului Brașov a fost reparată capital de secția de reparații a depoului

Locomotiva 41-0242-2 după codificarea dinaintea trecerii la numerotarea UIC, devenită în prezent 410-242-8, este una din locomotivele emblematice ale depoului Brașov, cu o istorie amplă în spate și mai multe generații de mecanici titulari care au întreținut-o de-a lungul timpului. Locomotiva a fost retrasă din circulație scadentă la reparații capitale în anul 2022, fiind introdusă în procesul de reparația în secția de reparații curente a depoului Brașov, unde colectivul de tehnicieni a realizat un set complet de reparații la întreaga parte electrică și mecanica a locomotivei, fiind date jos și reparate capital toate echipamentele, cu excepția transformatorului. Pe lângă reparația capitală prin care au fost trecute echipamentele electrice și blocurile de tracțiune, locomotiva a primit și o serie de echipamente noi, atât pentru funcționare cât și pentru confortul mecanicilor. Anterior, în aceeași secție de reparații curente a depoului Brașov au fost trecute prin reparații asemănătoare EA 334, EA 240, EA 198, EA 199, EA 008. La reparațiile ample ale locomotivelor depoului Brașov participa tehnicieni din secția de reparații curente a depoului dar și din cadrul SCRL Brasov, unitatea care se ocupa și de toate tipurile de reparații pentru parcul de locomotive al CFR Călători.

Astfel, locomotiva a primit un nou model de compresor elicoidal care înlocuieste vechile compresoare clasice, a fost modernizată cu pantografe Schunk WBL și disjunctor (întrerupătorul de intrare a tensiunii de 27 kW în transformator) Schaltbau. Boghiurile au primit bandaje noi la roți dar și elemente elastice și de amortizare noi. Instalația de iluminat exterioară a fost modernizată cu faruri cu LEDuri, locomotiva fiind echipată și cu suporți construiți în caroserie pentru farurile de ceață, în trecut având suporți improvizați pentru aceste faruri, care inițial nu au echipat locomotivele din conceptul ASEA Suedia. Inițial, locomotivele erau echipate cu farurile normale și un far central deasupra cabinei mecanicului pentru iluminarea drumului la distanță.

În cadrul reparațiilor au fost înlocuite și scaunele din posturile de conducere iar mecanicii beneficiază acum de confortul posturilor de conducere echipate cu aer condiționat, echipament strict necesar în contextul perioadelor lungi cu temperaturi extreme. Caroseria locomotivei a fost de asemenea vopsită de personal specializat, fiind rectificată, sablată și grunduită în cele mai bune condiții, pentru ca la final să fie aplicată tema de vopsire specifică locomotivelor clasice EA, cu dungă centrală roșie, specifică locomotivelor EA cu viteza constructivă de 160 km/h.

Din pacate dupa cum am mai atras atenția pe mobilitate.eu, lipsa de interes pentru curățarea vegetației din zona căii de rulare și-a pus rapid amprenta și pe această locomotivă, zonele laterale fiind deja vizibil zgâriate, la nici două săptămâni de la ieșirea din reparația capitală.



3.010 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *