Concursul de poezie „Tramvaiul Poeziei” a ajuns la final

Tramvaiul poeziei şi-a desemnat finaliştii. Juriul format din Cătălina Matei, Iulian Tănase şi Iv cel Naiv a ales zece tineri, din 263 (18-25 de ani) câţi s-au înscris, pentru a participa în acest weekend la un curs de scriere creativă. La finalul cursului, aceştia vor fi provocaţi să scrie versuri pe tema „Salvează poezia oraşului!”, iar poemul câştigător va apărea pe peretele unei clădiri din centrul Bucureştiului. De asemenea, poemele selectate şi întreaga poveste a proiectului Tramvaiul Poeziei vor fi adunate într-o carte care va fi lansată de Editura Paralela 45 la Târgul Internaţional Gaudeamus.

Cei 10 finalişti sunt Daniela Vizireanu, Lorena Enache, Teodora Vlădianu, Beatrice Creţu, Maria Malcica, Claudiu Ţăruş, Luca Ouatu, Cătălina Ceauşescu, Ruxandra Simion, Ştefania Tripe.
„Maşina timpului a funcţionat. Mă pregătesc să dau iarăşi la facultate, să învăţ să cânt la chitară şi să mă îndrăgostesc prima oară. Este extraordinar să citeşti poezia unor copii de 20 de ani pentru că ea nu va fi niciodată la fel ca poezia de mai târziu, aşa cum roua nu e apă, deşi seamănă atât de mult. A fost o experienţă din care am avut mult de învăţat şi de retrăit. Îi salut pe toţi participanţii şi sper ca acest concurs sa le fi schimbat puţin, puţin, viaţa. Altfel, a fost un exerciţiu de polenizare literară interesant din care tot noi, fluturii din juriu, am avut de câştigat. Le mulţumesc lui Iulian şi Cătălinei pentru colaborare. Bucurie!”, a declarat Iv cel Naiv.

„Tramvaiul Poeziei”, un tramvai tapetat cu versuri de Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga sau Mihai Eminescu, le oferă bucureştenilor care circulă pe linia 1, în perioada 10 septembrie – 1 octombrie, o bibliotecă mobilă, formată din 100 de volume de poeme. Călătorii au astfel ocazia sărăsfoiască pe durata călătoriei pagini scrise de autori contemporani. Zilnic, între orele 17:00 şi 19:00, în Tramvaiul Poeziei recită poeţi şi artişti îndrăgiţi. În următoarele zile vor citi poezie Livia Ştefan, Florin Golban, Răzvan Cosmin Tupa şi Robert Gabriel Elekes.

În plus, au loc evenimente culturale speciale. De exemplu, pe perioada 23-27 septembrie, staţia de tramvai Dr.Felix (Piaţa Victoriei) devine Staţia Poeziei, iar astăzi, la Clubul Control, începând cu 19:30, are loc o lectură performativă de poezie, cu participarea invitaţilor: Letiţia Vlădescu, Iulian Tănase, Tara Skurtu, Mugur Grosu, Gabriela Atanasov, Andrei B Ţărnea, Rareş Florin Stoica, Marian Olteanu, Livia Ştefan Martin, Iulian Stancu, Livia Stoica şi a violoncelistului Octavian Lup.

Proiectul „Tramvaiul Poeziei”, organizat de Asociaţia Arta nu Muşcă, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Societatea de Transport Bucureşti – STB SA, îşi propune să aducă lectura şi poezia mai aproape de public, în contextul în care 69% dintre români şi 46% dintre bucureşteni declarau că nu au citit nicio carte şi doar 9% afirmau că citesc aproape zilnic, potrivit Barometrului de consum cultural dat publicităţii în 2018.

Organizaţia nonguvernamentală Arta nu Muşcă este cunoscută pentru iniţierea unor proiectele culturale precum „Festivalul de muzică clasică de la metrou”. Proiectul „Tramvaiul Poeziei” este co-finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu Primăria Capitalei şi STB.


Foto: mobilitate.eu

408 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *