Comisia Europeană blochează fuziunea dintre Siemens și Alstom și lansează o anchetă de concurență neloială

Die Siemens AG steht seit mehr als 165 Jahren für technische Leistungsfähigkeit, Innovation, Qualität, Zuverlässigkeit und Internationalität steht. Das Unternehmen ist schwerpunktmäßig auf den Gebieten Elektrifizierung, Automatisierung und Digitalisierung in mehr als 200 Ländern aktiv. Siemens ist weltweit einer der größten Hersteller energieeffizienter ressourcenschonender Technologien. Siemens AG is a global technology powerhouse that has stood for engineering excellence, innovation, quality, reliability and internationality for more than 165 years. The company - active in more than 200 countries - is focusing on the areas of electrification, automation and digitalization. Siemens is one of the world’s largest producers of energy-efficient, resource-saving technologies.

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua propunerea de achiziție a companiei Alstom de către Siemens, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice. Comisia este preocupată de faptul că fuziunea poate reduce concurența în furnizarea mai multor tipuri de trenuri și de sisteme de semnalizare.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: „Trenurile și echipamentele de semnalizare care le ghidează sunt esențiale pentru transportul în Europa. Comisia va investiga dacă achiziția propusă de Siemens de către Alstom ar priva operatorii feroviari europeni de o gamă de furnizori și produse inovatoare și să conducă la prețuri mai mari, ceea ce ar putea dăuna în cele din urmă milioane de europeni care folosesc zilnic transportul feroviar pentru muncă sau timp liber „.

Siemens și Alstom sunt lideri mondiali în transportul feroviar. Ambele companii au un portofoliu larg de produse și concurează în licitații pentru fabricarea și furnizarea de:
– Trenuri de mare viteză, de linia de bază și de materialul rulant urban . Materialul rulant de mare viteză include trenurile operate pentru călătorii pe distanțe lungi la viteze mai mari de 250 km / h, materialul rulant principal include trenurile interurbane și regionale, iar materialul rulant urban include metrourile și tramvaiele.
– principalele linii și soluții de semnalizare urbană. Soluțiile de semnalizare includ sisteme de semnalizare care asigură controlul siguranței rețelelor feroviare principale și urbane.
Tranzacția propusă ar combina cei doi mari furnizori de soluții de material rulant și de semnalizare în Spațiul Economic European (SEE) nu numai în ceea ce privește mărimea operațiunilor combinate, ci și amprenta geografică a activităților lor.

În această etapă, Comisia este preocupată de faptul că tranzacția propusă ar reduce concurența pe piețele în care entitatea rezultată în urma concentrării ar fi activă. În special, Comisia este preocupată de faptul că tranzacția propusă ar putea conduce la creșterea prețurilor, la reducerea alegerii și la reducerea inovației datorită presiunii concurențiale reduse în materie de material rulant și al licitațiilor de semnalizare. Acest lucru ar fi în detrimentul operatorilor de transport feroviar, al administratorilor de infrastructură și, în cele din urmă, al pasagerilor europeni care utilizează zilnic trenuri și metrouri.

Mai exact, ancheta inițială a Comisiei a constatat că:
– Pentru materialul rulant, tranzacția propusă ar elimina un concurent foarte puternic și ar reduce numărul furnizorilor. În ceea ce privește trenurile de mare viteză, Comisia a examinat impactul tranzacției atât în SEE, cât și pe plan mondial (cu excepția Chinei, Japoniei și Coreei, care par să aibă obstacole care împiedică importurile de la furnizori străini). Pe ambele piețe geografice, entitatea rezultată în urma concentrării ar fi liderul de piață necontestat, de peste trei ori mai mare decât cel mai apropiat concurent. Entitatea fuzionată va deveni, de asemenea, lider de piață în linia principală (inclusiv trenurile regionale) și materialul rulant de metrou din SEE. Mai mult, după tranzacția propusă, concurenții din sector s-ar lupta să concureze împotriva înregistrării și a bazei instalate a materialului rulant al entității rezultate în urma concentrării.
– Pentru soluțiile de semnalizare, tranzacția propusă ar elimina un competitor foarte puternic din mai multe piețe principale și de semnalizare urbană. După tranzacția propusă, entitatea rezultată în urma concentrării ar deveni liderul de piață de necontestat, cu aproximativ trei ori cota de piață a celui mai apropiat concurent și este puțin probabil să se confrunte cu o presiune concurențială semnificativă.În plus, în acest stadiu, Comisia a constatat că este puțin probabil ca intrarea noilor concurenți în piețele de material rulant SEE sau în soluțiile de semnalizare, inclusiv în special ale furnizorilor potențiali din China, să apară în viitorul apropiat.
În prezent, Comisia va efectua o investigație aprofundată a efectelor tranzacției pentru a determina dacă preocupările sale inițiale privind concurența sunt confirmate.
Tranzacția a fost notificată Comisiei la 8 iunie 2018. Comisia are acum 90 de zile lucrătoare, până la 21 noiembrie 2018, pentru a lua o decizie. Deschiderea unei anchete aprofundate nu aduce atingere rezultatului anchetei.

Info: Comisia Europeană

780 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *