Comisia Europeană deschide o investigație privind sprijinul acordat de stat pentru CFR Marfă

Comisia Europeană deschide o investigație privind sprijinul acordat CFR Marfă

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă retragerile de datorii ale statului român în favoarea operatorului feroviar de marfă CFR Marfă și nereușita plății datoriilor din partea companiei au dat companiei un avantaj necinstit, încălcând Normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Piața feroviară a transportului de marfă este o componentă esențială a legăturilor de transport ale oricărei economii. CFR Marfă este furnizorul actual al acestei piețe din România și a beneficiat de anularea datoriilor publice. Trebuie să verificăm dacă un investitor privat ar fi acționat în același mod în care autoritățile publice au făcut-o aici și, dacă nu, să evalueze dacă aceste măsuri sunt compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”.



CFR Marfă este furnizorul actual de servicii de transport feroviar de marfă în proprietate a statului din România. Compania a fost în dificultate economică de mai mulți ani. Are un grad ridicat de îndatorare, în special către agențiile naționale de asigurări sociale și de administrare fiscală, precum și către managerul infrastructurii feroviare din România, CFR Infrastructura, care este, de asemenea, deținut în totalitate de stat.

Spre deosebire de transportul feroviar de călători, piața transportului feroviar de marfă din România este extrem de competitivă, cu numeroși operatori privați, unii câștigând o cotă de piață considerabilă după liberalizarea pieței în 2007. În martie 2017, Asociația operatorilor de transport feroviar de marfă din România a depus o plângere adresată Comisiei care susține că CFR Marfa a primit ajutor de stat care a dus la încălcarea normelor UE.


Investigația Comisiei va viza:
– o serie de măsuri de susținere a statului în favoarea CFR Marfa privind un swap de datorii la capital în valoare de 1,669 milioane RON (aproximativ 360 milioane EUR) în 2013;
– incapacitatea de a colecta, cel puțin din 2010, datoriile de asigurări sociale și impozitele restante ale CFR Marfa și a datoriilor către infrastructura CFR.

O intervenție a statului în cadrul unei societăți poate fi considerată ca fiind lipsită de ajutor de stat în sensul normelor UE atunci când este efectuată în condiții pe care un investitor privat ar fi acceptat-o. Comisia va evalua acum dacă acest lucru a fost cazul creditorilor publici ai CFR Marfă sau dacă, dimpotrivă, intervenția statului a acordat CFR Marfa un avantaj economic selectiv față de concurenții săi și constituie un ajutor de stat.

În cazul în care Comisia ar concluziona că CFR Marfa a beneficiat de ajutoare de stat, atunci ar evalua dacă aceasta ar putea fi compatibilă cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.

CFR Marfa este o întreprindere aflată în dificultate financiară cel puțin din 2009. Normele UE privind ajutoarele de stat permit doar o intervenție a statului pentru o întreprindere aflată în dificultate financiară în condiții specifice, în special că societatea este supusă unui plan de restructurare solid.

Comisia va investiga în continuare pentru a afla dacă preocupările sale inițiale sunt sau nu confirmate. Deschiderea unei anchete oferă părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații. Aceasta nu aduce atingere rezultatului anchetei.



Sursa: Comisia Europeana
Foto: Andrei Marian

1.165 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *