CFR Călători primește 43 de milioane de euro de la guvern cu acordul UE pentru compensarea pierderilor din pandemie

CFR Călători a lansat licitația pentru reparația locomotivei Transmontana 001

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, un ajutor de 43,63 milioane de euro pentru a compensa CFR Călători, cel mai mare operator de serviciu public de transport feroviar de călători din România, pentru prejudiciul suferit din cauza focarului de coronavirus și a măsurilor restrictive pe care Guvernul a trebuit să implementeze pentru a limita răspândirea virusului.

Această măsură va permite României să despăgubească CFR Călători pentru prejudiciul suferit în perioada 1 aprilie – 31 august 2020 ca urmare directă a restricțiilor în vigoare. Ajutorul va lua forma unei injecții de capital propriu. Măsura a fost aprobată în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite Comisiei să aprobe măsuri de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a compensa companiile pentru prejudiciul cauzat direct de evenimente excepționale, cum ar fi: ca focar de coronavirus.

Comisia a constatat că măsura notificată va compensa daunele care sunt direct legate de focarul de coronavirus. De asemenea, a constatat că măsura este proporțională, întrucât despăgubirea nu depășește ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informații despre acțiunile întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi găsite aici. Versiunea neconfidențială a deciziei va fi pusă la dispoziție sub numărul de caz SA.60996 în registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul de concurență al Comisiei, odată ce vor fi soluționate orice probleme de confidențialitate.

Foto: mobilitate.eu817 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *