Busworld 2023 – Francezii de la SAFRA prezintă autobuzul cu hidrogen HYCITY H2 cu finisaje din PET reciclat
Producătorul francez SAFRA a adus la Brussels un model de autobuz de 12 metri, alimentat cu hidrogen și cu un design foarte interesant, light. HYCITY H2 a fost lansat în premieră la Busworld 2023. Autobuzul are o autonomie de 350 km, baterii Microvast, celule de combustibil de la Symbio și punți de la ZF. Mai mult, conform producătorului, mare parte din construcția interiorului este realizată din PET reciclat și material plastic din industria alimentară. Tratarea specială a izolației fonice generale datorită simplificării motorizării și a designului construcției interioare a avut ca rezultat o reducere a emisiilor de zgomot produse. Primele 10 autobuze vor fi livrate în Franța, în orașul Dunkirk.
Pentru Busworld Brussels 2023 avem o secțiune dedicată pe Platforma de comunicare Mobilitate.eu unde puteți vedea prezentările mai detaliate ale modelelor pe care le-am considerat reprezentative pentru zona de mobilitate urbană.
Podeaua este total coborâtă iar accesul se realizează pe 3 uși duble, de dimensiunea celor de tramvai, care cresc viteza de îmbarcare a călătorilor, în timp ce interiorul îi primește cu un ambient plăcut datorat sistemului de iluminat full LED, inclusiv cu iluminat în scaune și a tavanului cu zonă panoramică, ce aduce mai multă lumină în spatele autobuzului, unde de obicei este cea mai întunecată zonă.
Tracțiunea electrică este modificată cu un sistem cu axă motoare și transmisie directă, fiind redusă ocuparea spațiului și eliminat zgomotul produs de echipamentele la care s-a renunțat în urma simplificării sistemului de tracțiune.
Tehnic, tracțiunea este asigurată de două motoare electrice de 125 kW fiecare, alimentate de baterii NMC de 130 kWh. Bateriile sunt alimentate de celule de combustibil de 45 kW. Hidrogenul este stocat în 6 rezervoare de 35 kg. Rezervoarele de hidrogen sunt montate pe acoperis, în partea frontală, în timp ce echipamentul de transformare în energie electrică este spre spatele vehiculului, tot pe acoperiș. Bateriile sunt instalate în dulapul din spatele autobuzului, unde la autobuzele clasice găsim motorul diesel poluant.
Foto: mobilitate.eu