BERD și autoritățile din Albania finanțează realizarea de proiecte feroviare printre care și o linie către aeroportul Rinas

BERD și autoritățile din Albania finanțează realizarea de proiecte feroviare printre care și o linie către aeroportul Rinas

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Uniunea Europeană (UE) și partenerii săi își intensifică sprijinul pentru legăturile strategice de transport în Albania. Cadrul de investiții al Balcanilor de Vest (WBIF) a pus la dispoziție fonduri de până la 35,5 milioane de euro pentru a completa un împrumut al BERD de până la 36,9 milioane de euro.

WBIF este o inițiativă comună a Comisiei Europene, a instituțiilor financiare internaționale, a donatorilor bilaterali și a guvernelor beneficiare pentru a sprijini investițiile strategice în sectoarele energetic, de mediu, social și de transport din regiune.

Fondurile vor servi la modernizarea a peste 34 km de linie feroviară existentă dintre Tirana și Durres, pe coasta Adriaticii. Durres este cel mai mare port al țării și un important centru regional pentru comerțul internațional. Mai mult, finanțarea va contribui la construirea unei noi linii de cale ferată de 7,4 km, care va lega ambele orașe de Aeroportul Internațional Rinas.
Acest proiect de infrastructură strategică în Albania este de așteptat să facă o diferență tangibilă atât pentru oameni cât și pentru întreprinderile din regiune. Îmbunătățește viața de zi cu zi a oamenilor oferind o călătorie mai scurtă și mai sigură pe un traseu cheie, deblocând totodată noi oportunități comerciale pentru întreprinderile locale. În cele din urmă, aceasta promovează o trecere de la serviciile rutiere la servicii feroviare cu emisii reduse de carbon, sprijinind astfel obiectivul pe termen lung de a construi economii ecologice, durabile și integrate în Balcanii de Vest.

Modernizarea infrastructurii feroviare din Albania face parte dintr-o inițiativă mai amplă care urmărește să sprijine conectivitatea în regiune. În decembrie 2017, BERD a anunțat că a alocat credite în valoare de 190,5 milioane de euro pentru majorările feroviare majore din Balcanii de Vest. UE acordă subvenții de peste 120 de milioane de euro pentru a asigura realizarea acestor proiecte.

Până în prezent, BERD a investit aproape 1 miliard de euro în aproximativ 80 de proiecte în Albania.Foto: Hekurudha Shqiptare /HSH/Albanian Railways

956 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *