Astra Arad se apropie de 40 de tramvaie livrate la București la un an de la sosirea primului tramvai modern Imperio Metropolitan în timp ce primăria nu respectă planul de introducere pe linia 32
Pe 31 mai 2022 la București a avut loc un eveniment istoric, sosirea primului tramvai nou achiziționat după aproape 50 de ani, timp în care modernizările și 16 tramvaie noi au fost produse de uzinele STB-URAC. De la livrarea primului tramvai Imperio Metropolitan la depoul Militari, au urmat câteva luni de probe și proceduri birocratice pentru omologare, urmate de introducerea în traseu a primelor 15 tramvaie din 9 decembrie 2022, pe linia 41. La ora actuală, primele tramvaie introduse au trecut de borna de 40.000 km rulați. Mobilitate.eu prezintă constant și în premieră informații despre tramvaiele Imperio, un reportaj din 31 mai 2022 fiind disponibil pe site.
Linia 41, cea mai rapidă și modernă din România, a primit un parc modern de tramvaie, până în luna februarie 2023 fiind introduse în traseu toate 20 Imperio Metropolitan, în timp ce STB SA prin URAC, a asigurat diferența de 8 tramvaie cu modele V3A modernizate. În prezent linia 41 este singura din București unde înafara orelor de vârf și în weekend circulă doar cele 20 de tramvaie Imperio, iar la orele când sunt asigurate și restul de 8 ture, acestea sunt deservite tot cu tramvaie modernizate, cu podea parțial coborâtă și sisteme de acționare cu chopper și invertor de curent alternativ.
Linia 41 a fost urmată de un lot de 12 tramvaie alocate liniei 25, acestea fiind introduse în perioada martie-aprilie, linia 25 fiind a doua ca importanță din București, având și o lungime considerabilă, asigurând legătura între zone importante din sectoarele 4 și 6.
La momentul prezent sunt în circulație și 4 tramvaie pe linia 10, a treia linie din București modernizată cu tramvaie Imperio, dar care face o nedreptate în proiectul de introducere, după linia 25 fiind planificate liniile 32 și 21, pe această temă existând multe nemulțumiri ale călătorilor liniei 32, anunțată încă de la începutul anului ca fiind a două sau cel mult a treia linie modernizată cu un lot de 12 tramvaie noi. Rămâne de văzut dacă primăria se va ține de promisiune, iar după linia 10, vom vede tramvaiele noi pe linia 32.
Astfel, în prezent sunt în circulație 36 de tramvaie, alte două fiind livrate și în curs de recepție, iar unitățile 39 și 40 sunt în curs de finalizare și pregătire de livrare la Astra Arad.
Conform graficului de livrare, respectat cu succes de Astra Arad, trebuie livrat un tramvai pe săptămână, astfel, până la finalul anului ar trebui să mai ajunga la STB SA alte 30 de tramvaie, ajungându-se la maxim 68 de tramvaie livrate din cele 100. Astfel, ar mai putea fi acoperită diferența de 8 vagoane pentru linia 10, da și alte două linii, 32 și 21 cum ar fi normal conform programării pe care a transmis-o primăria generală încă de la începutul anului.
Foto: mobilitate.eu
Observ că numărul lor e foarte mic la traseu… și pe 41 și pe 25 și 10. 41 merge intens cu PPC, 10 și 25 cu V3A și BLF și PPC…care e motivul? Și asta de ceva vreme. Plus că fie nu le merge aerul condiționat , fie e defect sau nu e pornit…asta e chiar bătaie de joc… sunt tramvaie noi, ar trebui să ne asigure un confort demn de 2023… saună dacă vreau, pot să fac și în V3A 93, CH CA-PPC sau Tatre/bucur… înțeleg că la PPC bubuia sursa, dar ASTRA ce au ?
Circula zilnic toate, in 41 sunt toate 20 la traseu, mai pot lipsi in caz de revizii si tamponari, dar tot nu sunt mai putine de 18-19, in 25 lipsesc 2 tamponate, iar in 10 sunt inca putine.
Tramvaiele astea nu sunt ce mă așteptam…din păcate. Chiar nu. Arată prea chinezește, dar mă așteptam la ceva mai multă fiabilitate.
Acum: câteva aspecte.
1) Dacă vor să dea linia 1, ar face bine să rectifice și 1 și 10…merg parcă au roți pătrate. Asta pentru că linia aia a fost tocată de toate jafurile cu roți pătrate fărâmate prin alte linii.
2) La fel și 21. Această linie nu are ce căuta cu tramvaie noi până nu se face o reparație capitală la linie, tronsonul Sf Gheorghe – Carol este un dezastru, linile 5 și 16 toacă mărunt linia pe care merge 21. Apoi pe 21 orice tramvai huruie și vibrează din toate încheieturile, rezultatele trimiterii de tramvaie distruse în 36 și 14 și 16…au dat tramvaie cu roți pătrate pe 21, rezultatul e evident. Pe linia asta dacă dai Imperio, 12 bucăți să zicem, într-o lună toate sunt la gard. Linia asta e mega distrusă. O să le zguduie din temelii, și așa sunt firave.
3) Linia 32…aici iar e trist. Atât 1, 10, 25 și 32 iau în roți catastrofa de intersecție de la Liberty… așa greu e să suspende traficul de tramvaie pe acolo 3 zile ca să repare? Apoi linia 32 pe Rahova și Alexandriei e că valurile mării înspumate. Rezultatul circulației cu tramvaiele grele și distruse pe alte linii. Apoi între Chirigiu și Unirii, vor fi accidente cu mașinile și probabil cu V3A din 23, 27, 7, sau 47 (daca dau pe aici). Și pe Regina Maria e distrusă destul.
4) Accesul la Dudești când îl face? E așa greu 800 m de linie (Mihai Bravu – Poarta depou)? În cazul ăsta ce e pe 21 se va distruge întâi pe acces ( ăia 800 m) apoi pe 21 propriu-zis.
3826 a deraiat de 2 ori…ce defecte are ? Odată la Militari odată la Progresul. Același vatman ?
Deci, dacă nu se repară urgent liniile de mai sus, vor ajunge fărâmate. Iar ASTRA va spune „viciu de exploatare”. Nici 41 nu e perfectă, sunt zone unde face la fel de rău ca V3A.