ARF a discutat cu sindicatele despre modernizarea locomotivelor și vagoanelor existente și achiziția a 16 locomotive noi

ARF a discutat cu sindicatele despre modernizarea locomotivelor și vagoanelor existente și achiziția a 16 locomotive noi

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) transmite în următorul comunicat, că astăzi, 21 ianuarie 2022, au fost reluate întâlnirile bilunare dintre conducerea Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) și sindicatele reprezentative din domeniul feroviar, conferința online de astăzi fiind prima din anul 2022.

Discuția a debutat cu prezentarea președintelui ARF, care a oferit informații despre stadiul proiectelor ARF de interes pentru organizațiile sindicale feroviare, fiind enumerate principalele programe dedicate achizițiilor de material rulant, precum și stadiul proiectului de contracte de servicii publice pentru perioada următoare.

Din perspectiva materialului rulant, s-a discutat atât despre diversele achiziții ce vor fi demarate de Autoritate, cât și despre proiectele de modernizare ale materialului rulant deținut de către operatorii de transport feroviar de călători.

În acest sens, a fost menționată lansarea consultării de piață pentru achiziția de rame electrice de scurt parcurs, licitație care se dorește a fi începută la jumătatea lunii februarie; totodată, s-a vorbit și despre achiziția de rame electrice de lung parcurs, pregătirea altor achiziții, inclusiv a unui număr de 16 locomotive electrice, bugetate prin PNRR.

Un alt proiect inclus în PNRR este cel dedicat modernizării materialului rulant existent. Documentația care va fi elaborată de ARF și aprobată de Guvern, va constitui baza pentru demararea de către operatorii de transport feroviar de călători a licitațiilor pentru contractarea serviciilor de modernizare a materialului rulant deținut. Conform datelor stabilite în PNRR, cu această ocazie vor intra în proces de modernizare locomotive electrice, locomotive de manevră și vagoane de călători. Ulterior datelor din studiile de fezabilitate și/sau oportunitate realizate de ARF sau partenerii săi instituționali, vor fi identificate surse de finanțare și pentru modernizarea altor tipuri de material rulant, respectiv locomotive diesel și automotoare.

În expunerea sa, președintele ARF a accentuat și nevoia dialogului, dintre ARF și operatorii de călători și marfă, în privința spațiilor existente pentru mentenanța și modernizarea materialului rulant. Se dorește astfel îmbunătățirea condițiilor de lucru din depouri și remize.

Cu privire la contractele de servicii publice (CSP) care vor intra în vigoare la finalul acestui an, ARF speră ca, pe parcursul lunii februarie, ulterior obținerii avizului emis de Consiliul Concurenței, să intre pe agenda Guvernului și tema CSP-urilor din transportul feroviar de călători. Acestea ar trebui să fie atribuite în mod direct operatorilor de pe piața din România în luna decembrie pentru o perioadă de zece ani.

De asemenea, a fost menționat și proiectul-pilot de integrare tarifară la nivelul transportului metropolitan din zona București-Ilfov, prin colaborarea dintre operatorii de transport feroviar pe linia București Nord – Aeroportul Henri Coandă, precum și companiile de transport public din București (respectiv STB și Metrorex).

Reprezentanții sindicatelor au ridicat problema bugetului operatorilor feroviari, în special insuficiența compensației de serviciu public, mai ales în comparație cu nivelul ridicat al costurilor de operare, marcate de inflație și pandemie. Legat de măsurile de combatere a efectelor pandemiei, s-a discutat despre memorandumul ce trebuie încheiat și pentru anul 2021 cu privire la compensarea pierderilor operatorilor. Președintele ARF a precizat că în perioada următoare va fi redactată o propunere de memorandum.

Reprezentanții sindicali, dar și președintele ARF au salutat dialogul cu factorii decidenți, atât la nivel ministerial, cât și guvernamental, existând speranța că sectorul feroviar nu va mai fi neglijat, în special din punctul de vedere al finanțării, avantajele sale comparative fiind evidente, mai ales în contextul priorităților europene dedicate protecției mediului.

Foto: mobilitate.eu



1.053 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *