Analiză: Operatorii feroviari privați de transport călători se reorganizează și aduc material rulant modern cu 6 luni înainte de liberalizarea pieței din România
Cu cât intrarea în vigoare a liberalizării pieței feroviare de transport călători din România, luna iulie 2019, este mai aproape, cu atât mai mult operatorii privați de transport existenți își extind oferta și aduc material rulant nou pentru a-și consolida piața în contextul unei concurențe ce poate să apară într-un timp foarte scurt de la liberalizarea pieței. Liberalizarea pieței feroviare din România vine odată cu aplicarea Pachetului Feroviar 4, care deschide calea intrării unor mari operatori de transport călători în România, la fel cum se întâmplă pe piața transportului feroviar de marfă deja liberalizată, unde un procent important din piață este ocupat în special de DB, OBB, LTE sau MMV, pe lângă multitudinea de operatori locali. Scopul principal al liberalizării este crearea unui spațiu feroviar unic european prin creșterea interoperabilității și a concurenței, care vor duce implicit la creșterea ofertei și a calității serviciilor din toate punctele de vedere.
În prezent, exceptând operatorul de stat CFR Călători, pe căile ferate din România operează 5 companii private de transport călători, care își împart oarecum diferit zonele țării. Mai mult, aceștia au început să aducă material rulant mai modern, chiar dacă second hand, din generații produse aproape de anul 2000, după cum urmează:
1. Regio Călători
Compania lansată în anul 2005 este prima firmă privată de transport călători apărută în România, fiind denumită Regiotrans până recent, cu sediul în Brașov, operând aproximativ 18 secții neinteroperabile și alte 3 interoperabile pe rutele Brașov – Constanța, Brașov – Sfântu Gheorghe și Brașov – Ploiești – Tecuci – Iași. Serviciile companiei se concentrează în special pe raza sucursalelor feroviare Brașov, Iași și Timișoara.
Parcul circulant este format din aproximativ 80 de automotoare Caravelle produse în Franța în perioada 1963-1981, și un număr de 10 locomotive BB2550 și 10 rame RIB/RIO, toate achiziționate second hand din Franța începând cu anul 2005, reprezentând flota companiei până în prezent, în timp fiind realizate diferite modernizări ale ramelor existente, în cadrul uzinei de reparații a companiei, Marub Brașov.
Automotoare Caravelle produse în Franța în perioada 1963-1981
Automotoare Caravelle modernizate în cadrul Marub Brașov
Garnituri formate din locomotivă BB și rama RIO
Anul 2018 a adus o noutate din partea Regio Călători, în luna august sosind din Franța două automotoare X72500 achiziționate second hand de la SNCF, dar, automotoare dintr-o generație mult mai nouă și modernă, produse în perioada 1997-2002 de compania Alstom. Primele rame diesel cu câte 3 vagoane și o capacitate de 228 călători pe scaune au fost pregătite și chiar pe 1 decembrie au realizat primul drum comercial la București, urmând să intre în exploatare odată cu noul mers al trenurilor, pe ruta Brașov – București. Am reușit să realizăm câteva fotografii cu cele două automotoare în Gara de Nord București în cursul zilei. Conform informațiilor ar fi vorba de un lot format dintr-un total de 60 de automotoare, lot care dacă va fi adus va crește semnificativ calitatea serviciilor Regio Călători.
2. Viaterra – Interregional Călători
Compania este lansată în anul 2001 ca operator de marfă, intrând pe piața transportului de călători în anul 2009, operând rute în special din zona de vest și nord-vest a țării, principalele fiind Oradea – Cluj Napoca – Bistrița Nord. Până în anul 2017, operatorul a utilizat exclusiv automotoare second hand achiziționate de la SNCF, model X4500, asemănătoare cu cele utilizate de Regio Călători, produse în perioada 1963-1981. Ulterior, anul 2018 a adus în parcul circulant al companiei o serie de automotoare VT 628/928, produse în perioada 1992-1996 și utilizate încă pe scară largă de compania DB, care totuși a reușit să ofere câteva unități pentru modernizarea parcului Interregional Călători. Automotoarele au o capacitate de 146 de locuri și motoare diesel V12, cu viteza maximă de 120 km/h.
Automotor utilizat inițial de Viaterra – Interregional Călători
Automotor din seria VT 628/928 în anul 2018 în Oradea
3. Transferoviar Călători
Companie lansată în anul 2010 operează în special în zona de sud a țării, pe rute precum București – Buzău/Galați/Slănic/Târgoviște sau Titan Sud – Oltenița, printre altele. De asemenea compania mai operează și pe ruta Cluj Napoca – Oradea, fiind singura ruta din zona de vest a țării.
Harta rețelei Transferoviar Călători (sursa Transferoviar Călători)
Compania operează 3 tipuri de automotoare, aduse second hand din Germania și Olanda. Printre acestea se numără o serie de automotoare VT614 în diferite variante de modernizare, fiind aduse la standarde de fiabilitate și confort, fabricate inițial de MAN/Uerdingen Waggonfabrik în perioada 1972-1975. De asemenea, compania operează și automotoare VT624, produse tot la MAN/Uerdingen Waggonfabrik în perioada 1964-1968, 11 dintre acestea fiind achiziționate de Transferoviar Călători. Au o capacitate de 236 locuri și viteza maximă de 120 km/h, fiind echipate cu motor MAN D3560 de 900CP.
Automotoare VT614 și VT624 în tranzit în Predeal
Cele mai noi automotoare ale Transferoviar Călători sunt DH2, aduse din Olanda începând cu anul 2012, fiind produse în perioada 1981-1982 de către Waggonfabrik Uerdingen AG / Duewag. Au fost construite 31 de automotoare, cu o capacitate de 158 călători, viteza maximă de 100 km/h și motor diesel Cummins NT 855 R4.
4. Softrans
Softrans SRL este compania de transport feroviar a companiei producătoare de locomotive și automotoare Softronic Craiova, deținând în prezent un parc format din două rame electrice moderne, produse în 2014 și 2016, Softronic Hyperion, cu care operează pe ruta Craiova – București – Brașov și în sezonul estival pe ruta Craiova – București – Constanța. La ora actuală este singurul operator de transport călători care utilizează rame electrice moderne noi, RES 001 și RES 002, fiind în producție unitatea RES 003 planificată pentru a fi pusă în circulație în anul 2019. Cu cele mai moderne tehnologii de acționare cu motoare asincron, sisteme de climatizare și siguranță, ramele operează zilnic pe rutele menționate anterior. Au o capacitate de 184 de locuri și oferă o serie de facilități pentru călători, precum automate de cafea și diferite produse dar și o bibliotecă la bordul trenurilor pentru a oferi călătorilor un mod plăcut de călătorie.
Softronic Hyperion RES 001 în primele zile de circulație în Gara de Nord București
Recent, compania a anunțat reorganizarea mersului trenurilor cu realizarea unei trase de prânz (până în prezent ambele rame plecau dimineața din Craiova unde reveneau seara) dinspre Craiova. Astfel, de la noul mers al trenurilor, trenul 15936 va pleca din Brașov la 15:45 și va ajunge în București Nord la 18:18, iar după o staționare de 12 minute va pleca (la 18:30) spre Craiova, unde va ajunge la 21:55. Apoi, a doua zi dimineață, trenul 15932 va pleca din Brașov la 6:50 și va ajunge la 9:28 în București Nord; la 10:00 va pleca mai departe spre Craiova, unde va ajunge la 13:29.
Softronic Hyperion RES 002 în ziua prezentării sale în Gara de Nord București
Trenul 15931 va pleca dimineața devreme din Craiova spre București, ca și până acum dar cu câteva minute mai târziu, însă durata călătoriei va fi ceva mai scurtă (plecare din Craiova la 6:10, sosire în București Nord la 9:13); după o staționare de 10 minute, trenul își va continua călătoria spre Brașov, unde va ajunge la 11:55.
Softronic Hyperion RES 002 în zona Brează către Brașov
5. Astra Trans Carpatic
Compania de transport Astra Trans Carpatic este divizia de transport călători a companiei Astra Arad, fiind lansată la începutul anului 2017 pe ruta Arad – Sighișoara – București. În prezent compania operează traseul de lung parcurs Arad – Timișoara – Drobeta Turnu Severin – Craiova – București – Brașov (și Constanța în sezon estival) cu o pereche de trenuri care pleacă seara din cele două capete ale traseului. Compania s-a remarcat încă de la început cu vagoanele moderne și curate pe care le exploatează, cu condiții la nivel de business class, inclusiv pentru vagoanele salon de clasa 2a. În prezent compania deține aproximativ 10 vagoane, majoritatea de dormit/cușetă, fiind în proces de extindere a parcului de vagoane pregătit pentru anul 2019.
Harta rutelor Astra Trans Carpatic valabilă la 1 decembrie 2018 – sursa Astra Trans Carpatic
Trenul Astra Trans Carpatic către Brașov în zona Breaza
Anul 2017 a adus companiei primele 3 automotoare moderne, model IC2, luate second hand de la operatorul danez DSB. Automotoarele au fost produse în perioada 2011-2013 de AnsaldoBreda, oferind condiții de călătorie la standardele zilelor noastre. În prezent compania are în operare 3 astfel de automotoare recent lansate, fiind în pregătire un total de 15 automotoare din acest model. Trenurile au o capacitate de 110 locuri, spații pentru biciclete, aer condiționat și condiții optime pentru călători. Astfel, începând cu luna noiembrie 2018, Astra Trans Carpatic a început să opereze cu aceste automotoare pe ruta Arad – Oradea, apoi Timișoara – Arad – Oradea, iar cu 1 decembrie pe ruta Timișoara – Arad – Oradea – Satu Mare – Baia Mare.
Modernele rame IC2 în primele zile de circulație (captura video Astra Trans Carpatic)
Conform comunicatelor companiei, în viitorul apropiat rutele din vestul țării vor fi extinse și către Cluj Napoca, iar automotoare moderne vor începe să circule și în zona de sud a țării din anul 2019, pe rute precum București – Titu sau București – Târgoviște.
Foto: Andrei Marian