Primăria Iași a semnat contractul pentru modernizarea a 5,7 km de linie de tramvai pe două tronsoane

Primăria Iași a semnat contractul pentru modernizarea a 5,7 km de linie de tramvai pe două tronsoane

Peste 5,7 kilometri de linii de tramvai vor fi modernizaţi în următorii trei ani pe raza municipiului Iaşi, graţie unui nou contract de finanţare europeană, prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1, semnat marţi, 30 iulie, de către primarul Mihai Chirica şi Nicolaie Burghelea, director economic al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord – Est. Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi” are o durată de implementare de 36 de luni, cu o valoare totală de 114.359.729,95 lei cu TVA (circa 24,177 milioane euro).

„E un moment deosebit de important pentru oraşul nostru, întrucât astăzi, împreună cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, semnăm un nou contract cu finanţare europeană, cu o valoare de 24,2 milioane de euro. Este o valoare destul de importantă, dar nu suma este cea care atrage atenţia, ci modalitatea de întrebuinţare a ei. Proiectul vizează trei zone din municipiu care nu au mai fost reabilitate de dinainte de 1989. Ne referim la modernizarea tronsonului Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă, un segment de drum care ne provoca mari probleme, în special pe timp de iarnă. Un al doilea tronson este cel care face legătura între bd. Primăverii şi Podu Roş şi care va completa zona Podu Roş, modernizată în anii precedenţi. Al treilea tronson se desfăşoară între fosta fabrică de ţevi Metalurgica până la actuala fabrică de cărămizi. În total, vor fi reabilitate tronsoane de cale de rulare de tramvai cu o lungime de 5.720 de metri”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Evenimentul de la Palatul Roznovanu succede semnării în data de 14 iunie 2019 a contractului de finanţare aferent unui alt mare proiect de mobilitate urbană, respectiv „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi – Reorganizarea circulaţiei pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, acesta având o valoare de 114,197,308.33 lei (circa 24,143 milioane euro).
„În total, în aceste două luni, am angajat sume de peste 48 de milioane de euro. Pentru noi, luna august va fi cea mai fierbinte din punct de vedere al modernizării transportului public de călători, pentru că vom asista la câteva momente istorice pentru oraşul nostru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a precizat faptul că în municipiul Iaşi nu au mai fost aduse tramvaie noi încă din anul 1977, iar calea de rulare prezintă numeroase probleme.
„Şina este învechită, de peste 50 de ani, cu numeroase fracturi care consumă şi timp, şi bani. De asemenea, nu putem exploata în condiţii de siguranţă, viteza de rulare e redusă din cauza riscurilor şi, nu în cele din urmă, ne confruntăm cu disconfortul călătorilor. Tramvaiele noastre nu sunt uzate de utilizarea lor firească, ci mai ales din cauza uzurii pe care o imprimă calea de rulare”, a arătat primarul Mihai Chirica, care a anunţat o reorientare complet diferită în abordarea transportului public.

“Luna iulie a debutat cu o licitaţie pentru 16 tramvaie susţinută de către Ministerul Dezvoltării Regionale, dar pentru municipiul Iaşi. Pe 12 august avem licitaţie pentru 20 de autobuze de 12 metri, pe 19 august avem licitaţia pentru 16 tramvaie susţinută de Primăria Municipiului Iaşi, iar pe 26 august pentru 24 de autobuze de 10 metri, toate electrice. Pe lângă aceste unităţi de transport electrice, vor fi construite şi 44 de staţii de alimentare simple şi 13 de staţii de alimentare rapide, toate instalate pe capetele de traseu şi în garajul CTP. Mai avem o singură dorinţă, pe care am şi discutat-o cu domnul Nicolae Burghelea de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, căruia îi mulţumesc personal că a venit în această dimineaţă la Iaşi. Este vorba de abordarea tronsonului Dancu, între Piaţa Doi Băieţi şi intrarea în municipiu dinspre comuna Holboca. Aici, aşteptăm să vedem cum se lămuresc lucrurile în privinţa POR – Axa 4 la Ministerul Dezvoltării. După finalizarea tronsonului Dancu, pe care o prevedem a se întâmpla în anul 2022, Iaşul va fi printre puţinele municipii din Europa care va avea întreaga lungime a căii de rulare rezolvată, asta însemnând peste 84 de kilometri de linii de tramvai, a doua mărime după Bucureşti”, a declarat edilul Iaşului.

La rândul său, reprezentantul ADR Nord – Est, Nicolaie Burghelea, s-a declarat optimist în privinţa concretizării noului proiect de modernizare a infrastructurii de tramvai, felicitând echipa municipalităţii ieşene pentru calitatea documentaţiei care a stat la baza semnării contractului.

„Calitatea vieţii oamenilor are nevoie şi de dezvoltare urbană durabilă. Astăzi ne aflăm într-un moment important în care, în urma derulării procesului de evaluare, selecţie şi contractare, suntem în momentul de început al unei perioade importante pentru un contract important pentru municipiul Iaşi. Felicit iniţiatorii proiectului, pe toţi cei care au lucrat la documentaţia tehnică. Reafirm sprijinul organismului intermediar pentru respectarea termenilor contractuali şi procedurali, în aşa fel încât succesul acestui proiect să ne bucure pe toţi. Termenul de realizare a proiectului este de 36 de luni, dar suntem optimişti şi sperăm în finalizarea mai repede a acestuia”, a declarat Nicolaie Burghelea.

În cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi” vor fi modernizaţi 5.720 de metri liniari de cale simplă de rulare, de-a lungul cărora vor fi amenajate 7 staţii de tramvai şi o staţie intermodală cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi. Conform planului, vor fi refăcute trotuarele pe o suprafaţă de 5.184 metri pătraţi, spaţiile verzi pe o arie de 6.079 metri pătraţi, urmând a fi realizată şi reabilitarea carosabilului pe o distanţă de 325 de metri, dar şi construirea de piste pentru biciclişti pe o lungime de 914 metri. De asemenea, proiectul prevede şi achiziţionarea a cinci tramvaie noi.

Lucrările de infrastructură vor fi executate de către firmele Conest SA Iaşi şi Mari Vila Com SRL Bucureşti, în cadrul unui contract de circa 44 de milioane de lei.



Foto: Primăria Municipiului Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *