Utilizarea transportului public bazat pe autobuze și trenuri urbane este în creștere stopând creșterea utilizării mașinilor personale

Profitul reinvestit în mijloace noi de transport ar putea fi scutit de impozit

Ministerul Federal al Transporturilor și Infrastructurii Digitale din Germania a studiat aproape un milion de călătorii efectuate în 2017 de peste 156.000 de gospodării. Studiul a constatat că germanii călătoresc ușor mai puțin pe o zi medie decât în 2008, cu o scădere de la 90% la 85%. Cu toate acestea, numărul de kilometri parcurși pe parcursul călătoriei a crescut ușor. Studiul comparat cu altele la nivel European poate prezenta o situație generală asemănătoare pentru majoritatea țărilor comunității.

Mașina rămâne modul dominant și popular de transport, în timp ce bicicleta, autobuzul și trenul devin tot mai populare. Creșterea constantă a traficului motorizat individual în ultimele decenii stagnează. În anul 2017, 43% dintre călătorii au fost efectuate cu mașina, (14% cu unic pasager într-o mașină), 22% pe jos, 11% cu bicicleta și 10% cu transportul public.

Investițiile în infrastructură au un efect asupra calatorilor care aleg diferite moduri de transport. Unele orașe germane ating o divizare modală pentru ciclism de până la 30%, în timp ce altele rămân cu cifre unice. Un design diferit al infrastructurii de ciclism este de obicei motivul: „În zonele care oferă facilități bune de ciclism, acestea sunt într-adevăr folosite de cetățeni. Același lucru este valabil și pentru transportul cu autobuzul și trenul și chiar pentru mersul pe jos. Eforturile de îmbunătățire sunt direct responsabile de efecte”, spune studiul.

Ministerul Transporturilor studiază, de asemenea, noi evoluții, cum ar fi cumpărăturile online. Ei au descoperit că 70% dintre gospodăriile germane au experiență în ceea ce privește cumpărăturile online. Achizițiile de la domiciliu nu înseamnă călătorii mai puține: respondenții cu cel mai mare număr de achiziții online au înregistrat cel mai mare număr de kilometri, călătorii și timp de călătorie.

Alte dezvoltări noi, precum schimbul de mașini și biciclete, care sunt deja o realitate în regiunile metropolitane. Deși contribuția lor la mobilitatea prietenoasă cu mediul este încă foarte redusă, ele sporesc gradul de conștientizare cu privire la o nouă cultură a mobilității.

Întreg studiul poate fi consultat pe siteul BMVI, fiind disponibil în limba Germană.



Foto: Andrei Marian

1.112 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *