Ungaria investește 12 miliarde de euro în căi ferate și autostrăzi până în anul 2022

Ungaria investește 12 miliarde în căi ferate și drumuri până în anul 2022

„Guvernul va cheltui 12,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea drumurilor și a căilor ferate până în 2022 pentru a consolida poziția logistică a țării”, a declarat vineri ministrul afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, la Mogyoród, lângă Budapesta, în cadrul unui eveniment organizat de banca maghiară Export-Import Bank.

Dintre aceștia, 7,7 miliarde de euro vor fi cheltuiți în următorii ani pentru a dezvolta 900 de kilometri autostradă. 55% din bani vor proveni din bugetul ungar și 45% din fondurile UE. 4,6 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare, inclusiv pentru modernizarea a 900 de kilometri de cale ferată. Potrivit ministrului, proiectele de dezvoltare vor avea ca rezultat o capacitate suplimentară de operare de 450%, și va fi achiziționat material rulant nou pentru liniile de cale ferată din Ungaria. Ca rezultat, lungimea totală a sistemului de cale ferată electrificată din Ungaria va depăși 3300 kilometri.

Proiectele de dezvoltare care vizează extinderea potențialului logistic al țării, deja încheiate sau deja în curs, inclusiv electrificarea completă a liniei de cale ferată care leagă portul sloven Koper de Budapesta. Noul pod dunărean de la Komárom este, de asemenea, în construcție și va fi disponibil vehiculelor de transport de marfă în primul trimestru al anului 2020. Cinci noi stații de trecere a frontierei vor fi construite în colaborare cu guvernul slovac, proiect în care vor fi construite și două poduri noi peste râul Ipoly. În plus, au început și lucrări pregătitoare pentru extinderea șoselei la rang de autostradă de la Rajka: drumul dintre Budapesta și Bratislava va fi extins pe patru benzi.

Săptămâna trecută, la Peking, s-a ajuns la un acord cu privire la programul finalizat pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Budapesta și Belgrad. Proiectul va dura maxim 3 ani, după care va fi disponibilă o cale dublă de mare viteză pentru transportul de mărfuri care sosesc în porturile grecești și destinate Europei, în cadrul conceptului China Silk Road. Datorită noii căi ferate de mare viteză, aceste mărfuri vor trece prin Ungaria pe drumul spre Europa de Vest, a subliniat el.

De asemenea, prim-miniștrii țărilor din Grupul Visegrád (V4) au convenit asupra pregătirii pentru dezvoltarea unei linii de cale ferată de mare viteză între Budapesta și Varșovia prin Bratislava și Brno, iar guvernul maghiar a aprobat un buget de 1,5 miliarde forinți pentru studiul de fezabilitate al proiectului. Mai mult, s-a ajuns la un acord cu Guvernul României privind construirea unei linii de cale ferată de mare viteză între Budapesta și Cluj-Napoca (Kolozsvár), iar guvernul ungar a aprobat un buget de 1 miliard de forinți pentru fezabilitatea proiectului studiu.



Foto: Andrei Marian
Info: Ministerul Afacerilor Externe Ungaria

1.043 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *