Un an de când ultramodernele Astra Imperio Metropolitan circulă în București. Cu 67 de tramvaie noi STB SA incă nu reușește sa asigure un parc modernizat de tramvaie pe traseele cu Imperio și sa elimine tramvaiele Tatra

Un an de când ultramoderele Astra Imperio Metropolitan circulă în București. Cu 67 de tramvaie noi STB SA incă nu reușește sa asigure un parc modernizat de tramvaie pe traseele cu Imperio și sa elimine tramvaiele Tatra

10 decembrie 2022 rămâne o zi istorică în București și pentru STB SA, primul tramvai nou achiziționat după anul 1973 intră în traseu pe linia 41. Tramvaiul Astra Imperio Metropolitan #3810 este primul tramvai ieșit din depoul Alexandria în jurul orei 04.30, fiind urmat de alte 13 vagoane care au început să circule pe linia 41, metroul ușor al capitalei. Ulterior tot lotul de 20 de vagoane alocat liniei 41 a intrat în traseu până la finalul lui ianuarie 2023. În același timp, Astra Arad a continuat livrările, la ora actuală fiind 67 de tramvaie livrate și bune de traseu, cu unitatea 68 în pregătire în depoul Militari, iar unitățile 69, 70, 71 și 72 sunt în pregătire în uzinele din Arad pentru livrarea până de revelion.

Un an de când ultramoderele Astra Imperio Metropolitan circulă în București. Cu 67 de tramvaie noi STB SA incă nu reușește sa asigure un parc modernizat de tramvaie pe traseele cu Imperio și sa elimine tramvaiele Tatra

Tramvaiele circulă la ora actuală pe liniile 41 – 20 unități, 25 – 12 unități, 10 – 12 unități, 1 – 12 unități și 21 – 12 unități în curs de punere în circulație. Urmează alte 12 unități începând cu mijlocul lui decembrie pe linia 32. Proiectul cuprinde și liniile 40 și 55, dar din cauza infrastructurii nemodernizată pe aceste trasee, proiectul va fi modificat cel puțin până la modernizarea celor două trasee, ultimele 20 de tramvaie Imperio urmând să fie împărțite între liniile 41, 32 și 25. Noile tramvaie ultramoderne au adus o creștere impresionantă a calității transportului cu tramvaiul în oraș, o parte din tramvaiele modernizate care circulau pe traseele unde au venit Imperio fiind mutate pe alte linii, iar imaginea STB SA s-a îmbunătățit odată cu aceste acțiuni.

Totuși, este loc de mai bine, STB SA având încă probleme cu parcul circulant, în special pe o parte din liniile modernizate cu tramvaie Imperio, unde nu reușește să respecte proiectul prin care se menționează că diferența de tramvaie pe lângă Imperio constă în tramvaie modernizate, CH/CA-PPC și Bucur LF. Mai mult, tramvaiele încă nu au loc în stații precum Piata Hurmuzachi, ușa din spate rămânând înafara peronului.

Un an de când ultramoderele Astra Imperio Metropolitan circulă în București. Cu 67 de tramvaie noi STB SA incă nu reușește sa asigure un parc modernizat de tramvaie pe traseele cu Imperio și sa elimine tramvaiele Tatra

De asemenea STB SA nu a reusit încă să retragă vechile tramvaie Tatra T4R, acestea încă circulând pe linia 19, o linie total nepotrivită pentru tramvaie de capacitate mică, dar și pe linia 47, unde în zile lucrătoare încă circulă 5 tramvaie Tatra. Totuși este de apreciat că în ultimele lini parcul circulant de Tatra a fost redus treptat, de la aproximativ 22 de tramvaie în circulație în urmă cu un an, la maxim 7 în zile lucrătoare.

Revenind la liniile modernizate cu tramvaie Imperio, momentan singura linie unde este respectat eficient proiectul de completare cu vagoane modernizate este linia 41, unde pe lângă cele 20 de Imperio, depourile Alexandria și Bucureștii Noi asigură tramvaie CH/CA-PPC pe traseu, linia 41 fiind deservită permanent de vagoane modernizate și accesibile.

Din păcate nu același lucru se poate spune despre liniile 1 și 25, unde pe lângă Imperio, circulă tramvaie V3A vechi, fără podea joasă, dar și tramvaie Bucur 1 de capacitate mică pentru linia 25. Mai mult, deși pe linia 10 depoul Militari asigură 12 Imperio iar depoul Dudești asigură diferența de tramvaie cu vagoane V3A-PPC/Bucur LF moderne, rezervele depoului Militari pentru această linie sunt tramvaie Bucur 1 de capacitate mică, total ineficiente pentru linia 10, după cum am mai atras atenția pe mobilitate.eu.

Totuși, cu toate aceste neajunsuri, care ar putea fi remediate ușor de STB SA, prin redistribuiri de parc, pe lângă liniile modernizate cu tramvaie Imperio, calitatea serviciului de transport și accesibilitatea au crescut și pe alte linii importante din oraș. Printre acestea sunt 24 și 45 unde a crescut numărul de tramvaie, iar parcul este în curs de modernizare cu tramvaie V3A CH/CA accesibile, dar și liniile 11 și 44 de unde tramvaiele Tatra au dispărut în totalitate, linia 44 fiind deservită constant și cu tramvaie modernizate, iar linia 11, deși sunt utilizate tramvaie V3A vechi, beneficiază de o creștere a capacității de transport. De asemenea tramvaie V3A/Bucur LF accesibilizate au început să circule constant și pe liniile 19, 23, 27.

Foto: mobilitate.eu



4 thoughts on “Un an de când ultramodernele Astra Imperio Metropolitan circulă în București. Cu 67 de tramvaie noi STB SA incă nu reușește sa asigure un parc modernizat de tramvaie pe traseele cu Imperio și sa elimine tramvaiele Tatra

  1. La stația cu peronul scurt ar putea măcar pe termen scurt să taie gardul să nu cobori în țeava de metal. Călătorii sunt în continuare protejați de trafic de cealaltă barieră mai îngustă care poate fi ocolită. Nu e ideal să cobori direct jos in stradă, dar se poate.

    Treabă de nici 30 de minute cu flexul. Dar le pasă?

  2. Nu se vrea. Se vede clar ca STB e anti cetatean. Apoi ne mandrim ca avem tramvaie si autobuze noi cand tot cu E3 care au ajuns ca DAC sau cu tatre ne plimbam. Nu ca nu mi-au placut la vremea lor tatrele si E3-urile, dar vremea lor e trecuta. Au scos de pe 41 CA-PPC de BN ca sa bage cazanele de Alexandria. Apoi vad ca se neglijeaza tramvaiele vechi, V3A, CH-PPC mai nou CA-PPC…nu cred ca e cazul sa facem astfel de neglijari…pana la urmatoarele tramvaie mai trece apa pe Dunare, sincer daca nu se facea proiectul din 2017 si accesarea fondurilor in 2019-2020, nu aveam nici acum tramvaie noi. Liniile centrale sunt inca cu tramvaie vechi, in timp ce liniile periferice si proaste merg cu tramvaie PPC trimise la distrugere. Este posibil ca in 2023 sa nu avem A/C pe tramvaie noi sau pe tramvaie cica modernizate? Sau sa nu avem pe tramvaie remodelate macar un afisaj LED ( 303, 309)? Scaune tapitate…las-o naibi , sunt destui certati cu apa calda si sapunul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *