Transportul public din Viena a parcurs 78 milioane de km in 2021 inclusiv pe a șasea mare rețea de tramvai din lume

Transportul public din Viena a parcurs 78 milioane de km in 2021 inclusiv pe a șasea mare rețea de tramvai din lume

Transportul public din Viena a parcurs 78 milioane de km in 2021 inclusiv pe a șasea mare rețea de tramvai din lume

Wiener Linien, operatorul de transport din Viena, a publicat datele de rulare și exploatare din anul 2021. Astfel, vehiculele operatorului au parcurs 78 de milioane de kilometri în 2021, ceea ce este echivalentul distanței de la Pământ la Marte. În fiecare zi, autobuzele, ponce-ul și metrourile din Viena acoperă 214.000 de kilometri, ceea ce reprezintă de cinci ori circumferința pământului. Aceste valori au fost atinse ultima dată în 2019, iar în anul Corona 2020, a fost „doar” 76,2 milioane de kilometri, printre altele din cauza suspendării legate de lockdown a metroului de noapte.

Autobuzele parcurg cei mai mulți kilometri (40 de milioane de kilometri), urmate de tramvaie (23 de milioane de kilometri) și metrouri (15 milioane de kilometri). Wiener Linien operează cea mai mare rețea de transport din Austria. Aceasta cuprinde aproximativ 83 de kilometri de metrou și 880 de kilometri de linii de autobuz. Cu o lungime de operare de 172 de kilometri, rețeaua de tramvaie este a șasea ca mărime din lume.

Infrastructura Wiener Linien include nu numai căi și tuneluri, ci și 109 stații de metrou, trei garaje de autobuz, zece remize pentru tramvaie, patru depouri subterane și atelierul principal din Simmering.

Ca parc existent, sunt aproximativ 500 tramvaie, peste 400 de autobuze și peste 150 de trenuri de metrou. În total, acestea pot transporta mai mult de 260.000 de persoane în același timp, aproape la fel de mult ca populația celui de-al doilea oraș ca mărime din Austria, Graz.

Din ce în ce mai mulți oameni optează pentru abonamentul anual ieftin al Wiener Linien, în timp ce din ce în ce mai puțini dețin propria mașină. Numărul abonamentelor anuale de transport în comun în 2019 a atins din nou un nivel record de 852.000, depășind de câțiva ani numărul de mașini nou înmatriculate în Viena. În total, mai mult de un milion de persoane sunt clienți obișnuiți ai transportului public și au un abonament anual, un abonament semestrial sau un abonament pentru tineri de la Wiener Linien.

Mai mult, 80% dintre pasagerii transportului public călătoresc deja electric și, prin urmare, ecologic, pentru că metrourile, tramvaiele și autobuzele electrice funcționează cu energie electrică care provine din surse regenerabile. Cei care călătoresc cu transportul în comun în loc de mașină scutesc mediul înconjurător 1.500 de kilograme de dioxid de carbon (CO) pe an2).

Foto&info: Wiener Linien398 Vizualizări

1 thought on “Transportul public din Viena a parcurs 78 milioane de km in 2021 inclusiv pe a șasea mare rețea de tramvai din lume

  1. Cat castiga un vatman din Wiena si cat castiga unul din Romania?de exemplu Timisoara,Oradea,Arad??cei din Austria au 2 perechi de manse,pedale,controlieremnerg pe 2 linii odata sau ce e diferenta asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *