Trafic dublu de mărfuri între Portul Constanța și Serbia

Trafic dublu de mărfuri între Portul Constanța și Serbia

Pe 26 septembrie 2019 s-a desfasurat la Belgrad cea de-a 13-a editie a Zilei Portului Constanta, eveniment organizat de Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, prin reprezentanta sa in Serbia, si devenit in ultimii ani punctul de intalnire al celor mai importanti actori din domeniul transporturilor, logisticii si agrobusiness.

Au venit la intalnirea cu Portul Constanta si reprezentantii porturilor dunarene din Serbia – Pancevo, Novi Sad, Belgrad, Batka Palanka, Tomi Trade (Smederevo), Prahovo, Bogojevo si din Croatia – Vukovar, dar si diplomati si oameni de afaceri.

Au insotit delegatia CN APM SA Constanta reprezentanti ai operatorilor portuari Chimpex, Comvex, TTS, Socep, Sea Container Services, interesati de intalnirile de afaceri stabilite cu partenerii din aceasta zona.

„In ultimul an, legaturile cu partenerii nostri sarbi s-au consolidat, s-au explorat continuu potentialul fluxurilor de marfuri dintre cele doua regiuni si noi modalitati de imbunatatire a relatiilor de colaborare. Au fost numeroase companii sarbe care ne-au vizitat, care au vrut sa cunoasca, la sursa, potentialul portului. Acum, asa cum v-am obisnuit, venim la Belgrad sa consolidam legaturile dintre reprezentantii Portului Constanta si mediul de afaceri sarb si sa ne facem noi parteneri!”, a declarat Daniela Serban, directorul general al CN APM SA Constanta.
Ambasadorul Romaniei in Serbia, Excelenta Sa Oana Cristina Popa, a recomandat continuarea acestui eveniment cu traditie pentru promovarea Portului Constanta, „care contribuie in mod substantial la imbunatatirea si cresterea relatiilor comerciale romano-sarbe”.

A fost subliniata importanta Dunarii pentru cele doua tari, comertul exterior al Serbiei prin intermediul transportului fluvial inregistrand o crestere de 30%, iar comparand cu cifrele de acum 5 ani, se observa dublarea acestuia.

Potentialul traficului de marfuri dintre Portul Constanta si Serbia este demonstrat si de datele inregistrate in primul semestru al acestui an, cand totalul marfurilor tranzitate intre cele doua regiuni s-a dublat. Daca anul trecut, in primul semestru, traficul total dintre Portul Constanta si Serbia a fost de aproape 2 milioane tone, la sfarsitul primului semestru din 2019, depasea 4,6 milioane tone.

Marfurile din Serbia care au tranzitat Portul Constanta au avut ca destinatii Italia, Spania, Rusia, Olanda, Tunisia, Liban, Egipt, Coreea de Sud, Iordania, Georgia, Turcia.
Au predominat cerealele, dar au o cota importanta in trafic si combustibilii minerali solizi, ingrasamintele sau echipamentele.


Sursa: Portul Constanta
Foto: mobilitate.eu

1.380 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *