TPBI si STB SA lasă principala linie de transport din Cartierul Militari cu parc redus de autobuze

TPBI si STB SA lasă linia 336 care este principala linie de transport din Cartierul Militari cu parc redus de autobuze

În anunțul lansat de TPBI legat de modificările traseelor necesare pentru continuarea lucrărilor la linia de tramvai și rețeaua de troleibuz pe Bulevardul Vasile Milea, este menționată și afectarea liniei 336, principala linie din cartierul Militari, care leagă Piața Rosetti de Complex Apusului.

Anunțul spune „Lucrările de pe Bulevardul Vasile Milea vor afecta și programul de circulație al autobuzelor liniei 336, acestea urmând să aibă, temporar, un interval mai mare de sosire în stații. Pentru ca publicul călător să resimtă cât mai puțin efectele acestor lucrări, TPBI a decis suplimentarea parcului de vehicule al liniei de troleibuz 61, care acoperă aproape în întregime traseul liniei 336. De la „Complex Comercial Apusului” (zona neacoperită de troleibuzele liniei 61), pasagerii pot utiliza, pe lângă linia 336, autobuzele liniei 178 până la stația „Valea Cascadelor”, unde pot urca în troleibuzele liniei 61.”

Totuși, pe cât de normală ar fi situația prezentată de anunț, și in teorie gândită ca fiind eficientă, în realitate reducerea parcului liniei 336, de la aproximativ 22 de autobuze la ora de varf, la sub 10 autobuze, va duce la creșterea timpilor de așteptare, probleme pentru transferul călătorilor în zona intersecției Strada Apusului – Bulevardul Iuliu Maniu, supra-aglomerarea liniei 178 care deja este aglomerată pe ruta Apusului – Iuliu Maniu, dar și la statul în orice condiții meteo a călătorilor care așteaptă autobuzele liniei 336 la Complex Apusului. În practică, creșterea parcului liniei 61, în paralel cu menținerea parcului normal al liniei 336, ar aduce și beneficii transportului public pe axa respectivă, la orele de vârf fiind permanent aglomerate în prezent toate mijloacele de transport între Piața Rosetti și Cartierul Militari, deoarece deși există metrou pe o mare parte din tronson, transportul de suprafața este utilizat de un număr mare de locuitori al zonei.

În prezent linia de autobuz 336 este principala legătură cu centrul orașului a zonei rezidențiale Apusului, terminalul fiind localizat foarte bine, accesibil în maxim 10 minute de mers pe jos din toată zona, traseul fiind unul foarte aglomerat în special la plecările de la capătul de linie. Cu un parc normal autobuzele pleacă din Complex Apusului la aproximativ 6 minute la orele de vârf, circulația fiind permanent perturbată de traficul auto pe bulevardul Iuliu Maniu. Alternativa pe traseul Apusului – Iuliu Maniu este linia 178, dar aici problema este aceeași, mai ales la orele de vârf autobuzele sunt aglomerate și circulă la intervale variate, în special din cauza blocajelor în zona Bulevardul Uverturii, Pasaj Grant și Militari Rezidence, existând și pauze de 20-25 minute între autobuze. Deși logica celor de la TBPI in acest sens este bună, în realitate nu va face decât să aduca deservicii călătorilor din zona Apusului. De asemenea, in cazul utilizării liniei 178 pentru transferul la autobuze/troleibuze la Bulevardul Iuliu Maniu, aici sunt de traversat două artere, atât strada Apusului cât și Bulevardul Iuliu Maniu, însemnând iar câteva minute pierdute de călători.

În grafic prezentăm și transferul de la linia 178 la liniile care continuă pe traseul lui 336, linia 61, la stația Bulevardul Iuliu Maniu:
TPBI si STB SA lasă principala linie de transport din Cartierul Militari cu parc redus de autobuze

Un alt disconfort, deja existent și în condițiile date, pentru călătorii care pleacă din terminalul Complex Apusului, este dat de lipsa unor refugii de așteptare, iar autobuzele care stau în terminal nu deschid ușile pentru a lăsa călătorii să aștepte plecarea în autobuz, parcând autobuzul pentru plecare cu aproximativ 1-2 minute înainte de plecarea în cursă. În special când vremea este rece sau ploioasă fiind frustrant să ai autobuzul în față și sa nu poti urca.
Justificarea este că se va suplimenta linia troleibuzului 61, de asemenea în logică fiind gândită bine de TPBI, dar până în teren unde situația este complet diferită. Linia 61, precum și restul troleibuzelor care circula pe Bulevardul Iuliu Maniu, fiind permanent perturbată de blocări pe tronsonul Lujerului – Păcii, din cauza mașinilor parcate constant ilegal, astfel fiind greu de menținut un program. De asemenea, vechimea troleibuzelor, în special modelele Ikarus 415T, duce la probleme constante pe traseele de troleibuz, zilnic fiind necesară tractarea acestora în unități. De asemenea, cei de la TPBI spun că reducerea parcului liniei 336 vine din cauza lipsei de autobuze funcționale la STB SA, necesare pentru liniile navetă existente în oraș, dar și în acest caz există soluții organizatorice temporare, cum ar fi transferul de autobuze și chiar șoferi de la unități care mai au rezerve, către autobazele care deservesc liniile navetă care vor fi înființate pentru două luni.

De asemenea, tot acest disconfort este cauzat și de lipsa interesului, atât din partea PMB cât și a constructorilor, pentru a grăbi finalizarea lucrărilor la linia de tramvai pe Bulevardul Vasile Milea, lucrare deja nejustificat de lungă, care va ajunge la un an de zile pentru 1,1 km de linie de tramvai. Mai mult, mare parte din lucrările care afectează troleibuzele puteau fi realizate noaptea sau cu suspendări în perioadele de weekend, în prezent mare parte din stâlpii rețelei de contact fiind montați. Este încă un mister de ce se alege perturbarea a jumătate de oraș din punct de vedere al transportului public, decât să se meargă pe o eficientizare a lucrărilor pentru reducerea acestui disconfort.

Mobilitate.eu promovează proiectele de dezvoltare a transportului și mobilității din București, promovând proiectele lansate de TPBI, PMB, STB SA, dar în același timp se opune modificărilor și proiectelor prost administrate și ineficiente.1.796 Vizualizări

2 thoughts on “TPBI si STB SA lasă principala linie de transport din Cartierul Militari cu parc redus de autobuze

  1. Cu timpul cred ca va dispărea această linie odată cu venirea troleibuzelor noi,dublează mult 336 cu liniile de troleibuze.O alta varianta ar fi comasarea ei ca tot se poartă pe la tpbi,cu 104 dus la Apusului.La Rosetti ai atatea linii de troleibuze si pe 201,deci nu are rost,ma gândesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *