Academia Română: Atitudini și percepții privind mobilitatea urbană și transportul public în București

RATB începe montarea gardurilor de transformare a liniilor 1 și 10 în tramvai rapid pe distanța de 21 km

Institutul de Cercetare a Calității Vieții, parte din Academia Română, a realizat în luna mai 2018 un chestionar referitor la transportul public și mobilitatea din București, numit „Atitudini și percepții privind mobilitatea urbană și transportul public în București”. Conform institutului, acest studiu face parte dintr-un proiect mai larg ce își propune realizarea unei serii de sondaje de opinie realizate pe diverse dimensiuni ale calității vieții în centrele urbane din România. În acest infografic sunt prezentate rezultatele unui sondaj online ce și-a propus să măsoare atitudinile locuitorilor din Municipiul București și Ilfov cu privire la calitatea transportului public din București. Studiul este unul exploratoriu, fiind realizat exclusiv în spațiul online, prin urmare, rezultatele nu pot fi generalizate la nivelul tuturor utilizatorilor de transport public din București.

Datele comparative la nivel european indică Bucureștiul ca fiind unul dintre orașele cu cea mai frecventă utilizare a transportului public, cât și cu cel mai mic număr de persoane satisfăcute de calitatea transportului public (EC 2014, 2015). În același timp, a crescut numărul celor apreciază că traficul este o problemă în vecinătatea locuinței (EQLS 2011, 2016).

Conform studiului, doar 9% din cei chestionați sunt mulțumiți de calitatea transportului public, procentul scăzând la 4% pentru calitatea aerului și 7% pentru nivelul zgomotului din oraș. Conform studiului, metroul este utilizat des de 51% din locuitori, în timp ce transportul public de suprafață este utilizat de 43% din locuitori, iar mașina personală este preferată de doar 24% dintre locuitori. Taxiurile sunt utilizate de doar 12% dintre locuitori, în timp ce bicicletele și motoscuterele sunt preferate de 14% dintre locuitori.

28% dintre cei chestionați utilizează zilnic transportul public, în timp ce 31% îl utilizează 5-6 zile pe săptămână. Ca durată medie de utilizare a transportului public pentru zona urbană, pentru călătoritul dus-întors, timpul mediu este de 77 minute, în timp ce pentru Ilfov timpul crește la 114 minute. Timpul mediu de așteptare a vehiculelor este de 11 minute, în timp ce timpul mediu până la cea mai apropiată stație este de 7 minute. Cheltuielile lunare cu transportul public ajung la 82 RON, în timp ce pentru benzină sau alt combustibil utilizat cu mașinile personale, costurile ajung la 323 RON.

Transportul public este unul destul de violent conform rezultatelor, 88% din utilizatori având sentimente de nesiguranță, 96% asistând la violențe verbale între călători, călători și soferi sau călători și controlori. Aceeași statistică arată ca 64% dintre călători au mers fără bilet măcar odată, în timp ce 57% au fost agresați în stații sau în vehicule.

La capitolul mulțumire față de transportul public, 41% sunt mulțumiți de accesibilitate, 32% de utilizarea transportului public iarna, în timp ce 18% sunt mulțumiți de frecvența vehiculelor, iar 12% sunt mulțumiți de durata medie de transport. Vara, gradul de mulțumire pentru utilizarea transportului public este de doar 10%. Accesibilitatea transportului public pentru persoane cu mobilitate redusă este cea mai mare problemă, cu o mulțumire de doar 5%.

70% din călători sunt mulțumiți de preț și tarifare, 50% de încălzirea mijloacelor de transport, 24% de transferul între mijloacele de transport, iar la polul opus, doar 16% și 9% sunt mulțumiți de curățenie și aerul condiționat.

76% dintre călători spun că ar fi de acord să plătească mai mult pentru un serviciu de transport mai bun, 74% susțin taxarea autoturismelor pentru accesul în centrul orașului, 71% susțin taxarea mai mare a parcării în centrul orașului. Surprinzător, doar 25% dintre respondenți consideră o soluție bună transportul gratuit în București.

92% dintre respondenți susțin urgența introducerii benzilor speciale pentru transportul public în centru, iar 87% și în cartiere, iar 77% susțin prioritizarea transportului public inclusiv pe străzile mici. 86% consideră bicicletele soluția pentru străzile mici din oraș.

Cel mai covârșitor procent, 99%, consideră că trebuie să fie cunoscut timpul de sosire al următorului mijloc de transport în stație, în timp ce 60% spun că stațiile mijloacelor de transport ar trebui să fie mai dese.

83% susțin ridicarea urgentă a autoturismelor parcare pe trotuare, iar 75% susțin restricționarea accesului mașinilor pe străzile mici din zona centrală.

Ca grad de mulțumire, primăria generală a capitalei se bucură de doar 23%, în timp ce 73% din cetățein sunt nemulțumiți de aceasta. RATB/STB se bucură de un grad de mulțumire de 45% și un grad de nemulțumire de 45%, în timp ce Metrorex are o cotă de mulțumire de doar 11%, în timp ce 29% dintre călători sunt nemulțumiți de companie.

Dacă transportul public ar fi eficientizat mai mult, 66% dintre respondenți ar renunța la mașina personală, în timp ce 27% ar renunța doar în anumite condiții, iar restul nu vor renunța.



Foto: Andrei Marian

2.010 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *