STB SA introduce in traseu cele mai noi tramvaie modernizate și revopseste vechile tramvaie care au probleme estetice

Confruntată cu probleme constante de finanțare și imagine, STB SA face în această perioadă eforturi pentru a remedia deficiențele de imagine din zona parcului de tramvaie. Dacă la autobuze și troleibuze s-au facut constant achiziții, parcul auto fiind modernizat recent cu 530 de autobuze noi, iar parcul de troleibuze, desi învechit, poate fi întreținut estetic ușor, parcul de tramvaie s-a confruntat cu o lipsă de materiale și investiți, care a dus la o serie de probleme tehnice și estetice, scoase constant în evidență de presa centrală. Totuși, situația se va schimba în următoarea perioadă, STB SA realizând în această perioadă o acțiune de reparație a caroseriilor vechilor tramvaie, dar și optimizarea procesului de reparații capitale pentru o creștere a ritmului în care vagoanele ies pe poarta uzinei de reparații URAC.

Astfel, după o lungă pauza, anul trecut fiind predat 4036, a iesit al doilea vagon CH PPC trecut prin reparație capitală, moment în care au fost aduse și o serie de îmbunătățiri, precum modificarea întregului interior prin realizarea acestuia din fibră de sticlă, implementarea unui sistem de camere video și oglinzi cu camere video pentru monitorizare a interiorului și exteriorului vagonului, plus ca noutate față de 4036 și o cameră video în spatele tramvaiului foarte utilă pentru manevrele de mers cu spatele. De asemenea vagonul a fost echipat cu prize USB și un sistem pentru informarea călătorilor cu două displayuri wide, ce ruleză atât reclame și spoturi informative cât și informații despre traseu. O altă noutate sunt scaunele tapițate, car vor duce la creșterea confortului pentru călători. Vagonul 4014, prezentat anterior pe mobilitate.eu, este primul în noua schemă de vopsire a STB SA, urmând ca CH PPCurile 224, 4020, 4021, 4011, 4008, precum și următoarele ce vor trece prin RK, să iasă tot în această schema. De asemenea troleibuze Ikarus 415T ce trec prin reparații la URAC vor ieși în noua schemă de vopsire. Lansarea programului de reparații capitale la tramvaiele CH PPC era necesar în situația în care majoritatea ale liniei 41 mai ales au peste 10 ani de exploatare constantă.

Pe lângă reparațiile capitale ale tramvaielor CH PPC, în ultimele săptămâni depoul Alexandria și URAC au lucrat la reparații și revopsiri ale vagoanelor cu probleme estetice, o mare parte fiind revopsite. În prezent în URAC se mai află un tramvai în curs de revopsire, fiind deja luate în evidență alte vagoane cu probleme, care vor trece în curând prin aceleași tratamente. Din pacate lipsa fondurilor constante pentru a menține un program de reparații și întreținere în ultimii ani a dus la apariția acestor probleme estetice.

O altă noutate de toamna de la STB SA este repartizarea primelor vagoane modernizate la depoul Bucurestii Noi, de unde vor circula pe linia 41. Este vorba de vagoanele modernizate cu podea parțial coborâtă și acționare asincron, serie începută în anul 2010. Primele două tramvaie ale seriei circulă din 2010 pe linia 41, 204 și 076, urmate de o serie de 15 vagoane repartizate depoului Colentina și a unui vagon repartizat scolii de vatmani a STB. Cele 3 tramvaie repartizate depoului Bucurestii Noi, 044, 218 si 273, sunt primele ce ajung aici, continuarea seriei de modernizări fiind repartizată tot acestui depou, din anul 2022. Acestea aduc un plus de eficiență depoului BN pe linia 41, cu avantaje pentru călători prin faptul că vagoanele au podea parțial coborâtă și un aspect estetic modern, chiar dacă vorbim doar de vagoane modernizate. De asemenea, vagonul 044 are implementat un sistem în testare ce ajută la avertizarea vatmanului despre obstacole prezente în mers pe calea de rulare, urmând ca în funcție de rezultatele implementării pe linia 41, să se meargă pe o implementare generală a sistemului pe toate tramvaiele din generatii mai noi ale STB SA.

Mobilitate.eu susține și promovează acțiunile de menținere a parcului circulant al STB SA, chiar dacă vorbim de vagoane reparate capital, revopsite sau modernizate, operațiuni de acest tip fiind necesare pentru o imagine mai buna a companiei.Foto: mobilitate.eu

4.517 Vizualizări

2 thoughts on “STB SA introduce in traseu cele mai noi tramvaie modernizate și revopseste vechile tramvaie care au probleme estetice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *