STB SA a anulat licitația pentru 70 de autobuze electrice din cauza datoriilor pe care le are de primit de la TPBI și a costurilor ridicate pentru implementarea celor 100 de autobuze electrice deja achiziționate

Societatea de Transport București STB SA personalizează cu noua siglă parcul circulant al transportului public din București

STB SA a anulat licitația pentru 70 de autobuze electrice lansată în luna mai, ce prevedea achiziția în leasing operațional a 70 de autobuze electrice din gama 8 metri și a infrastructurii de încărcare necesară, cu o durată de lasing operațional pe 8 ani. Valoarea estimată a contractului era de 250 milioane lei. Autobuzele urmau să fie utilizate pentru rețeaua de transport de noapte, în locul autobuzelor diesel de capacitate mai mare, care pe anumite trasee de noapte nu sunt utilizate la capacitatea lor reală. Autobuzele urmau să asigure și transportul de noapte pentru angajații STB, serviciu limitat în 2022 și regândit pentru a fi eficientizat în corelare cu traseele comerciale de noapte.

Licitația a fost anulată în 7.08.2023, fiind urcată pe SEAP o notificare din partea STB SA, cu justificarea anulării procedurii. Conform documentului, încheierea licitației și a contractului sunt imposibile datorită a trei factori principali. Primul este legat de OUG 20 din 05.04.2023 legată de procedurile fiscale, împreună cu OG 6/2019 care va reducere bugetul pentru achiziții de bunuri și servicii.

Al doilea motiv este incertitudinea plătii datoriilor pe care TPBI le are către STB SA, datorii cumulate în urma auditului economic efectuat pentru perioada 2018-2022, TPBI având de plată sume mari pentru serviciile de transport prestate de STB SA în perioada menționată. Neplata acestor datorii nu afectează doar achiziția celor 70 de autobuze electrice, ci și funcționarea normală a STB SA.

Mai mult, un alt motiv pentru care fondurile necesare celor 70 de autobuze electrice erau sub semnul întrebării este legat de necesitate finanțării de STB SA a implementării în circulație a celor 100 de autobuze electrice achiziționate de PMB. Cele 100 de autobuze electrice vor fi livrate până la finalul anului, fiind necesară impelementarea rețelei de alimentare a acestora și a fluxului de exploatare pentru acestea.

Foto: mobilitate.eu8.326 Vizualizări

1 thought on “STB SA a anulat licitația pentru 70 de autobuze electrice din cauza datoriilor pe care le are de primit de la TPBI și a costurilor ridicate pentru implementarea celor 100 de autobuze electrice deja achiziționate

  1. Foarte bune ca s-a renuntat la aceste jucarii, si la tocat bani pe fite cu autobuze electrice. E nevoie de repararea liniilor de tramvai, de reparat reteaua de troleibuz…vad ca se plang acu ca noile autobuze ZTE sunt greu de implementat…250 milioane…adica se luau macar 200 tramvaie…sau 100 tramaie plus reparat linii…nu e de colea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *