Solaris lansează autobuzul Urbino 15 LE electric anul acesta

Solaris lansează autobuzul Urbino 15 LE electric anul acesta

În acest an se va lansa fabricarea unei generații complet noi a modelului Solaris Urbino 15 LE, creat doar cu driveline cu emisii zero. Autobuzul va fi certificat și oferit cu specificații caracteristice vehiculelor de clasa I – ca autobuz de oraș și pentru vehicule de clasa a II-a – ca autobuz pentru transportul inter-urban.

Designul în sine al autobuzului cu trei axe de 15 metri nu este nou pentru companie. Solaris a fabricat primele vehicule cu trei axe în 1999 și a furnizat clienților aproape 1300 din aceste vehicule. Cu toate acestea, acestea au fost modele bazate pe motorina convențională și pe motoarele CNG.

Decizia de a construi un autobuz nou a fost pornită nu numai de interesele pieței, ci și de progresul tehnic fără precedent în ceea ce privește autobuzele electrice și în special în ceea ce privește stocarea de energie. Stocarea energiei în autobuzele electrice SU15 LE va fi realizată de bateriile Solaris High Energy + de ultimă generație, prezentate de Solaris anul trecut. Noua soluție de baterii permite să ofere o gamă de acționare pe o singură încărcare, care să îndeplinească așteptările transportatorilor municipali și interurbani în orice condiții de călătorie.

Primele două vehicule pre-serie vor fi echipate cu 6 pachete de baterii cu o capacitate totală de peste 470 kWh. Două vor fi montate pe acoperiș, în timp ce patru vor fi plasate în spatele autobuzului. Bateriile din acest model pot fi reîncărcate cu ajutorul unui plug-in sau, la cererea clientului, folosind și un pantograf. Opțiunile disponibile vor fi pantografele montate pe acoperișul vehiculului sau cele inversate. Totul va fi în concordanță cu preferințele clienților și va fi compatibil cu infrastructura de încărcare existentă sau planificată.

Unitatea de acționare a versiunii Urbino cu trei axe va fi motorul electric CeTrax cu răcire lichidă, de 300 kW. Dispozitivul de dirijare va fi mutat pe a doua axă (mijlocie) a vehiculului. Pentru a reduce consumul de energie la minimum, producătorul va implementa tehnologia SiC în zona de propulsie a autobuzului.

Primele două vehicule electrice Solaris Urbino 15 LE vor fi realizate în principal, avându-se în vedere operatorii scandinavi. Acesta este și motivul pentru care autobuzele vor oferi soluții speciale care respectă standardele Bus Nordic și așa-numitul pachet scandinav. Aceasta implică, printre altele, soluții speciale care asigură confort termic în vehicul, iluminat sau un tip de scaune pentru pasageri dedicate transportului între orașe. Destul de interesant, autobuzul va fi echipat și cu șlefuitor, care este o soluție familiară mai ales pe piața tramvaielor.

Dispozitivul permite mișcarea chiar și pe cele mai înghețate sau înzăpezite dintre drumuri. Pentru a optimiza consumul de energie, Urbino 15 LE electric va fi echipat cu încălzire hibridă bazată pe o pompă de căldură, printre altele. Mai mult, vehiculul va conține soluții legate de ADAS (Advanced Advanced Drivers Assistance Systems), adică sisteme automate de asistență pentru șofer, inclusiv caracteristicile MirrorEye sau MobilEye Shield +.Foto&info: Solaris Bus

802 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *