Solaris intră în premieră în transportul public din București câștigând contractul pentru 100 de troleibuze cu autonomie
Polonezii de la Solaris ajung și în București, după câștigarea licitației pentru 100 de troleibuze noi, cu autonomie. Valoarea estimată a troleibuzelor este de 273 milioane lei, urmând ca toate troleibuzele să fie livrate cât mai repede, finanțarea fiind valabilă până în anul 2024. Solaris au intrat pe piața din România acum mulți ani, vârful livrărilor fiind primele autobuze electrice livrate la Cluj Napoca și loturile de troleibuze articulate moderne livrate la Cluj Napoca și Brașov. Modelele cu autonomie din Brașov deservesc cu eficiență traseele din zona centrală, cu capăt în centrul istoric, eliminând astfel necesitatea stâlpilor și a rețelei de contact. Mai mult, Solaris a livrat și primele autobuze electrice articulate din România, la Craiova. Aici sunt în exploatare 16 unități începând cu vara anului 2021. În prezent, modelul de troleibuz de 12 metri asemănător cu ce va ajunge la STB SA circulă în Târgu Jiu din anul 2021.
Conform caietului de sarcini troleibuzele vor avea podea coborâtă pe toată lungimea vehiculelor, trapă mecanică pentru persoane cu dizabilități, echipamente de tracțiune cu invertor și motor asincron. Troleibuzele vor avea un sistem de stocare a energiei electrice, garantat 480.000 km sau 8 ani de circulație. Autonomia va fi de 20 km pentru fiecare cursă, cu posibilitatea de încărcare rapidă și lentă a bateriilor de stocare. Sistemul de încărcare și stocare a energiei va avea „full waranty” 8 ani de zile. Noile troleibuze vor avea instalație HVAC de climatizare pentru întreg vehiculul și sistem SIGDE de gestionare electronică, diagnoză și monitorizare. La fel ca modernele autobuze sosite în parcul STB începând cu 2018, troleibuzele vor avea două monitoare pentru informarea călătorilor. Captatorii vor avea sistem de retragere automată cu acționare pneumatică și repunere pe fir cu frânghii. Garanția va fi „full waranty”, minim 240.000 km sau 4 ani de funcționare. De asemenea, ulterior primilor 4 ani, se va aplica garanția extinsă pentru încă minim 4 ani sau 240.000 km, fiind asigurate toate piesele ce țin de uzură normală și defecte. Troleibuzele vor avea prize USB în salonul călătorilor. Ca temă de vopsire, ofertantul va prezenta 6 planuri de vopsire monocoloră și alte 7 nuanțe de vopsire.
Foarte bine.
Astept.
Este intrigant cum un operator economic (singurul ofertant) care a contestat ca nefiind realizabila sau aplicabila troleibuzelor cerinta Primariei Bucuresti de a prezenta obligatoriu la oferta un buletin de test Sort ciclu 1 (urban greu) la functionarea troleibuzului in modul retea (deci nu cand este alimentat de baterii) si care nu a primit castig de cauza in instanta, reuseste sa indeplineasca cerinta si sa castige licitatia!
In situatia similara din achizitia de 100 de autobuze, procedura a fost anulata deoarece niciun ofertant nu a indeplinit cerinta privind supercapacitori si reluata cu documentatia revizuita.
Incurcate sunt caile evaluarii si ofertarii!
Eu ma bucur pe de o parte si pe de alta parte sunt intrigat.
Ma bucur:
– Pentru ca se iau troleibuze noi.
– Poate se va repara si reteaua.
– Transport ecologic.
Sunt intrigat :
– Nu se vrea romanesc ?
– Nu s-a mai sarit in sus ca vezi Doamne vrem romanesti ? Ca nu sunt facute la astra ? Nu a sarit nimeni de data asta. Ciudat. Daca erau tramvaie PESA sarea cineva. Adevarul ca afara de Solaris si Vanhool, Hess si SOR (sub diverse nume, dar de multe ori SKODA SOR) nu mai face nimeni troleibuze…probabil SOLARIS are capacitate foarte mare, si sunt mai accesibile la pret.
Oricum, ma bucur, sper sa le avem, sa fie fiabile. Mai mult nu pot spune. Stiu masinaria, am mers cu ele la Brasov , Galati si Ploiesti, sunt ok ca si confort.
Aveți cumva și schema traseelor pe care vor circula aceste noi troleibuze?
https://forum.mobilitate.eu/viewtopic.php?f=13&p=3627#p3627
Liniile care merg cu Solaris sunt
Linia 62 Cartier Militari până la Gara de Nord – 12 troleibuze sunt din Bujoreni
Linia 65 Dridu până la Sfinții Voievozi – 4 troleibuze sunt din Bucureștii Noi
Linia 70 Vasile Pârvan până la Republica – 14 troleibuze sunt din Vatra Luminoasă
Linia 73 Turnu Măgurele până la Gara de Nord – 15 troleibuze sunt din Berceni
Linia 74 Bulevardul Alexandru Obregia până la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir (Pod Timpuri Noi) – 8 troleibuze sunt din Berceni
Linia 76 Piața Reșița până la Piața Alba Iulia – 23 troleibuze sunt din Berceni
Linia 93 Gara de Nord până la Cartier Brâncuși – 11 troleibuze sunt din Bujoreni
Linia 97 Străulești până la Piața Romană – 13 troleibuze sunt din Bucureștii Noi
Cele mai multe troleibuze are linia 76 sunt 23 troleibuze și are 20 de stații