SJ Suedia anunță că trenurile sunt mai ieftine și chiar mai rapide decât transportul cu avionul

SJ Suedia anunță că trenurile sunt mai ieftine și chiar mai rapide decât transportul cu avionul

Prețul mediu al unui bilet de tren este cu mult mai mic decât costul unui zbor. Conform unui raport recent al grupului KTH-Railway, în care zborul este comparat cu trenul a patru linii urbane, conform unui comunicat al principalului transportator feroviar din Seudia, SJ. De asemenea, raportul arată că timpul de călătorie cu trenul este echivalent sau mai bun decât cu zborul pe anumite rute. În plus, statisticile de la Departamentul de Transport și de la Flightstats indică pentru tren o punctualitate mai mare decât zborurile interne.

Raportul KTH analizează evoluția traficului feroviar și aerian în Suedia în perioada 2010-2018. Deoarece serviciile feroviare au fost dereglementate în 2010, a fost ales în acest an ca punct de plecare pentru analiza care include patru linii în care concurează trenul și avionul: Stockholm-Gothenburg; Stockholm-Malmö; Stockholm-Sundsvall; Stockholm-Umeå. Raportul acoperă toate trenurile directe și toate zborurile directe pe aceste rute, indiferent de transportator.

O percepție comună este că zborul este mai ieftin decât trenul. De fapt, contrariul este adevărat. De asemenea, raportul arată că prețul biletului de tren a fost redus în perioada 2010-2018, atât în ansamblu, cât și în comparație cu costurile aferente transportului aerian.

O altă idee este că trenul este lent și că zborul este mai rapid. Când vine vorba de distanțe mari, este adevărat, dar grupul feroviar KTH a comparat linii în care trenurile de mare viteză și zboruri sunt concurente. Pe aceste trasee se poate călători la fel de repede sau ușor mai încet decât zborul atunci când călătoria este măsurată de la centru la centru. Pe de altă parte, zborul aduce limitări pentru călători, în timp ce călătorul feroviar poate folosi o cantitate mare de timp de călătorie pentru a lucra în mers.

Poate cel mai important este că traficul intern aerian are o punctualitate mai mare decât trenul. Statisticile de la departamentul de transport și de la Flightstats arată că se întâmplă contrariul. Întârzierea trenurilor pe distanțe lungi în primul trimestru al anului 2019 a fost de 81% (în 5 minute). În același timp, punctualitatea zborurilor a fost de 78% (în decurs de 15 minute) pe rute care concurează cu traficul feroviar.Foto&info: SJ Suedia

1.119 Vizualizări

1 thought on “SJ Suedia anunță că trenurile sunt mai ieftine și chiar mai rapide decât transportul cu avionul

  1. Trebuie precizat ca asta cu trenurile e valabil in lumea civilizata, nu la noi. In Romania, Cluj – Bucuresti cu trenul dureaza vreo 14 ore (pentru mai putin de 500 km), iar Timisoara – Bucuresti vreo 11 (pentru vreo 400 km).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *