După ani buni de exploatare cu ruginituri orașele cu tramvai din România trec la vagoane noi și moderne
După perioada anilor 90 când România a fost invadată de tramvaie second hand aduse din Europa și depășirea decăderii din anii 2000 când mai multe orașe au renunțat la rețelele de tramvai, modernizarea flotelor de tramvaie a intrat în linie dreaptă, în paralel cu modernizarea infrastructurii. Dacă orașe precum Brașov, Botoșani și Constanța au ales varianta mai simplă, pe termen mediu, de renunțare la tramvaie și rețelele de tramvaie, majoritatea orașelor au ales varianta modernizării infrastructurii urmată de achiziția de noi tramvaie moderne, trimițând la fier vechi ruginiturile cu care au transportat călătorii în ultimii 20-30 de ani.
Iar ca structură a parcului și achiziții, succesul modernelor tramvaie produse la Astra Arad a simplificat situația, cu un producător puternic de tramvaie local, cu produse adaptate la costurile și piața locală, achizițiile au putut merge mult mai repede cantitativ și calitativ.
Arad
În Arad primele 6 tramvaie moderne produse de Astra Arad cu licență Siemens au început să circule în anul 2014. Cele 6 tramvaie de 27 de metri au fost completate în 2020 cu alte 4 tramvaie de acest tip. În anul 2021 au fost achiziționate și tramvaie de capacitate mai mică, de 18 metri. Cele 14 tramvaie livrate în perioada 2021-2022 sunt produse tot de Astra Arad, echipate cu boghiuri Siemens, dar cu sistem de acționare și comandă produs la București, de ICPE SAERP.
Din păcate parcul de tramvaie din Arad este încă o parte compus din tramvaie Tatra si Duewag/Esslingen aduse second hand din Germania și Austria în anii 90 și 2000. În prezent autoritățile din Arad au în pregătire noi proceduri de achiziție pentru înlocuirea tuturor tramvaielor vechi.
Brăila
Din păcate Brăila este încă la capătul listei orașelor cu un parc modern de tramvaie, un prim pas fiind realizat în 2022, când a fost finalizată licitația pentru doar două tramvaie noi, de capacitate medie, fiind atribuită Astra Arad. Tramvaiele vor fi model de 18 metri și vor circula pe linia 22. Rămâne de văzut când vor fi livrate tramvaiele și ce licitații noi vor lansa autoritățile de aici pentru modernizarea parcului de tramvaie. Este în curs de pregătire licitația pentru 6 tramvaie noi, tot din gama de capacitate medie, finanțate prin PNRR și la nivel de intenție achiziția a 20 de tramvaie noi prin PNRR și fonduri MDRAP.
Ca parc vechi de tramvaie, situația este foarte proastă la Brăila, fiind exploatate tramvaie Tatra KT4D, SGP și Werkspoor GT8 aduse second hand în anii 90 și 2000.
București
Cu speranțe minime până anul trecut, parcul de tramvaie din București a primit un impuls pozitiv de 100 de tramvaie noi, ultramodernele Astra Imperio Metropolitan produse de Astra Arad cu licență Siemens, boghiuri Siemens și sisteme de tracțiune moderne de la ICPE SAERP București. Aici cele 100 de tramvaie noi vor fi parte din cele aproximativ 280 de tramvaie care circulă zilnic pe traseele STB SA. Pe lângă acestea, ca tramvaie noi există 17 Bucur LF produse la uzinele STB URAC începând cu 2007. Tramvaiele Astra Imperio Metropolitan au lungimea de 36 de metri, fiind la ora actuală cele mai lungi din România, fiind în exploatare 31 de unități la momentul scrierii articolului, pe liniile 41 și 25.
Restul parcului este compus din tramvaie V3A-93 dar și aproximativ 70 de tramvaie V3A modernizate cu podea coborâtă parțial și tracțiune cu chopper sau sistem cu invertoare și motoare de curent alternativ. Mai există și un parc de 18 tramvaie Tatra T4R ce va fi retras total din circulație în vara lui 2023. Recent TPBI, managerul transportului public din regiune, a lansat consultarea pieței pentru o viitoare achiziție de 250 de tramvaie noi cu lungimi între 27 și 45 de metri.
Cluj Napoca
Cluj Napoca este primul oraș din România care și-a modernizat total parcul de tramvaie, trimițând la autogen vechile Tatra KT4D aduse în anii 90-2000 second hand din Germania. Prima achiziție a fost de 4 tramvaie PESA Twist în anul 2012. Tramvaiele au o lungime de 30 de metri. O nouă achiziție a avut loc în 2020, când 24 de tramvaie moderne produse la Astra Arad au modernizat total rețeaua de tramvai din Cluj. Cele 24 de tramvaie Astra Imperio cu licență Siemens sunt echipate cu boghiuri și tracțiune Siemens și au lungimea de 27 de metri.
Rămâne de văzut dacă în viitorul apropiat la Cluj se va alege și extinderea rețelei de tramvai cu achiziția de noi vagoane, sau dacă acestea vor rămâne achizițiile până la expirarea duratei de viață a tramvaielor achiziționate în prezent.
Craiova
Vechile epave care circulau în Craiova, Tatra și SGP vor lua drumul autogenului după ce au fost retrase total din circulație în luna martie 2022. Aici au fost achiziționate 17 tramvaie noi printr-o licitație organizată de MDRAP. Primele 9 din tramvaiele PESA Twist, cu lungimea de 27 de metri, au întrat în circulație în luna martie, în prezent fiind sosite din următoarele unități, urmând ca până la finalul anului toate să fie introduse în circulație. Momentan nu există o procedură concretă pentru achiziția altor tramvaie noi, dar pe viitor este posibil ca autoritățile de aici să demareze noi proceduri.
Galați
Și la Galați avem tramvaie noi, din anul 2021, când 8 tramvaie Astra Autentic au fost livrate, parte a unui contract cadru pentru 18 tramvaie noi, atribuit Astra Arad. Tramvaiele au lungimea de 18 metri. Contractul cadru prevede livrarea suplimentară a încă 10 tramvaie, dar încă nu este clar dacă acestea vor fi achiziționate. În ciuda numărului mic de tramvaie noi, pe rețeaua existentă în Galați, nu mai circulă tramvaie din generațiile second hand, traseele fiind eficientizate și modernizate pentru noile tramvaie.
Iași
Recent au fost livrate ultimele două tramvaie dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya, care alături de 16 tramvaie PESA Swing formează un parc de 32 de tramvaie moderne care circulă acum în Iași. Cele două licitații au fost derulate de MDRAP și Primăria Iași, tramvaiele noi ajungând la Iași începând cu 2021. Din păcate momentan pe lângă cele 32 de tramvaie noi, mai circulă o parte din tramvaiele Esslingen GT4, GT8, Be 8/8 aduse second hand. Ambele tipuri de tramvaie noi sunt din gama de 30 de metri, oferind o capacitate bună de transport pentru Iași.
Recent, municipiul Iași a primit o alocare prin PNRR ce permite demararea unei achiziții pentru 18 tramvaie noi, cu lungimea de 22 metri.
Oradea
Oradea este încă un oraș unde modernele tramvaie Astra Imperio de 27 de metri au intrat începând cu 2020 în parcul modern de tramvaie al OTL. În prezent 20 de tramvaie Astra Imperio BH circulă în Oradea. Startul modernizării parcului de tramvaie a fost dat în 2008, când la Oradea au ajuns 10 tramvaie Siemens ULF, fiind primul oraș din România care introducea în circulație tramvaie noi.
În prezent este în pregătire achiziția a 25 de tramvaie noi, cu lungimea de maxim 28 metri. Pe lângă tramvaiele noi, mai circulă 30 de tramvaie KT4DM aduse second hand din Berlin și doar în caz de necesitate tramvaie Tatra. O excepție este Tatra bidirecțională #44, care circulă pe linia de Sinteza, singura de acest tip din oraș.
Ploiești
Ploiești este singurul oraș cu tramvai din România unde nu au ajuns tramvaie noi, o licitație MDRAP fiind anulată. Rămâne de văzut când va fi lansată o procedură și ce fonduri vor fi utilizate. Transportul cu tramvaiul este asigurat de tramvaie second hand KT4D și KT4DM.
Reșița
O surpriză plăcută pentru mobilitatea cu tramvaiul din România vine de la Reșița, unde după închiderea totală a rețelei în 2011 și casarea vechilor tramvaie, autoritățile au ales să implementeze din nou sistemul de transport cu tramvaiul, fiind achiziționate prin fonduri MDRAP 13 tramvaie noi, produse de Durmazlar. Cele 13 tramvaie vor intra în circulație până în anul 2024, când trebuie finalizat proiectul pe fonduri europene de reconstrucție a infrastructurii.
Timișoara
Anul 2021 a adus și la Timișoara primele tramvaie noi după zeci de ani de second handuri al căror loc era de mult la fier vechi. Au fost achiziționate 21 de tramvaie de la Bozankaya, contractul având posibilitatea de a fi suplimentat cu alte 16 unități. Tramvaiele cu lungimea de 30 de metri operează constant în Timișoara de la începutul anului 2022, urmând ca toate cele 21 să fie livrate până în vara acestui an.
Singurele modernizări la parcul de tramvaie fiind reprezentate de o serie Armonia, modernizare a vechilor tramvaie GT4, fiind semnat un contract pentru modernizarea a 30 de tramvaie la Electroputere Pașcani și Astra Arad. În paralel încă se circulă cu vechile Hansa/Wegmann/GT4. Momentan nu sunt noi proceduri de achiziții concrete în discuție.
La Galați încă circula tramvaie vechi, nu doar noi.
Cateva comentarii:
– La Craiova au circulat vechituri pana in 2023. In 2022, tramvaiele abia se tarau. Acum, odata cu noile tramvaie, s-au retras alea vechi si craiova va avea doar tramvaie noi. Si la autobuze…progres simtitor, Solaris electrice, noile BMC…chiar se vede. Mai sunt cateva rable ce vor disparea.
– La Galati, mai circula si azi tramvaie vechi, second hand, 12 bucati, in paralel cu cele noi , 8 . Repartizarea este : 4 tramvaie noi pe linia 7, 2 tramvaie noi linia 44 si 2 tramvaie noi linia 39, in rest linia 39 este cu tramvaiele vechi HOLEC ZGT( 4 bucati). Ocazional am vazut 3 noi / 2 Vechi pe 7, 1 nou/1 vechi pe 44 si 3 noi /3 vechi pe 39. Totusi, ZGT merg foarte bine si se tin excelent…Repartizarea este aleatorie, dar 7 si 44 au cele mai multe tramvaie noi, ocazional fiind maxim 3 si pe 39. Progres simtitor la calitatea transportului public ( troleibuze noi, tramvaie noi autobuze noi, mai au cateva rable vechi care se vor duce curand) fata de anii trecuti cand se rupeau rablele in drum.
– Braila, momentan sunt 2 tramvaie care trebuie sa vina ce vor merge pe traseu scurtat momentan. Discutabil daca 22 sau 21. Progres, dar greu de tot.
– Arad inca are tramvaie vechi, chiar destule. La fel si Iasi si Oradea ( felicitari si aici) . Probabil la Iasi, cele 22 de 20 m vor pune capat vechiturilor. Timisoara inca mai are vechituri. Dar se progreseaza usor usor.
– La Bucuresti, e drept 100+17, dar relativ insuficient. Momentan tot CA/CH-PPC si V3A-93 duc greul, inclusiv pe 41 ( CA/CH-PPC), 25 ( V3A-93 si ocazional CA/CHPPC) si 10 si 1 ( ultimele 2 au si BLF si Imperio ( prima) dar si destule V3A si CA/CH-PPC). E de lucru mult. Primul progres au fost DAF si IK415, mare la vremea lui dupa atatea DACuri. Nu zic ca OTOKAR si Mercedes Hybrid nu sunt , la fel si BLF, Imperio, Citelis, Chiar si CH/CA-PPC. Se progreseaza.
– La Cluj…felicitari, dar 28 tramvaie si circula doar 15 maxim…cam risipa.
– Oradea…mai au ceva vechituri dar nu semnifcativ de multe.
– Iasi, mai sunt cateva ,probabil cele 22 de 20 m vor pune capat vechiturilor. Timisoara inca mai are vechituri. Dar se progreseaza .
– La Ploiesti, au 9 autobuze electrice SOR ( mai vor inca 21), 20 Troleibuze Solaris si ceva diesel noi ( BMC-Eurobus Diamond) 50 parca. Dar la tramvaie, au ratat-o, pacat ca acolo reteaua e buna, noua, deci tramvaiele noi ar fi acolo fara probleme exploatate…dar s-a ratat finantarea. Ei vor ( din ce stiu ) minim 15 tramvaie noi. oricum si acolo s-a facut un progres, de la IKARUS care se rupeau si alte cocioabe.
– Resita: Felicitari. Asteptam.
– Botosani: Condoleante…oricum acolo si cetatenii erau impotriva tramvaiului…inclusiv acum exista ipoteza ca le vin tramvaie noi dar nu mai au pe unde circula. Orice primar vine acolo, nu are ce face.
Nu inteleg de ce nu se cumpara in toata tara tramvaiele ansamblate aici, cele Astra. Am fost cu ele in Bucuresti si in ciuda uneir ergonomii care ar putea fi imbunatatita, sunt foarte bune – rapide si silentioase.
Ar fi cazul ca Romania sa inceapa sa repuna productia si industria pe picioare. Sa nu mai importam toate turcismele sau SH-urile.
Felicitari tuturor oraselor din Romania ca-si modernizeaza flotele de tramvaie, inclusiv cu cele produse la Arad, dar, asa cum a spus si utilizatorul BaditaEx, Romania va trebui sa puna din nou productia industriala pe picioare, ca sa nu mai cumparam SH-uri din Europa. Acest lucru se aplica mai ales la vehicule comerciale si feroviare, ca la masini, Dacia este cea mai bine vanduta marca.
La Ploiesti nu se vrea tramvaie noi cu iese profit dorit de alesi locali .
Singurii sunt: URAC și Astra. URAC nu știe să facă mai nimic bine, iar cele de Astra sunt foarte discutabile. La Iași, ASTRA nu certifică faptul că pot urca acele pante pe când Bozankaya și Pesa au dovedit că da. La Reșița, DURMAZLAR a fost singurul participant, Astra nu oferă bidirecționale.
La Craiova au luat PESA, care mi se par mult peste ASTRA. ULF de la Oradea îmi place. Una din primele serii de tramvaie noi din România.
Referitor la Ploiești, acele kt4d nu cred că mai țin mult…iar rețeaua e nouă. Deci ar cam trebui să se pună pe treabă…s-a pus Brăila, oraș mult mai sărac… dacă Ploiești vrea rable, atunci să ia ceva de URAC…vor avea de muncă la ele…
Tot referitor la Ploiesti, a fost unul din primele orase cu reteaua reabilitata total. Adica primul oras din Romania cu retea integral refacuta. Cam concomitent cu Cluj Napoca. Nu ca ar mai fi ramas mare lucru din reteaua Ploiestiului. Dar aia care este, e buna. Pacat ca…circula toate vechiturile. De apreciat ca au facut ceva eforturi, recte 20 troleibuze noi, 9 autobuze electrice noi, 30 autobuze diesel noi, inca 22 autobuze electrice…dar nu e suficient. Inca exista autobuze cu podea inalta si tramvaiele sunt alea care sunt…