Sindicate feroviare – 5224 persoane din sistemul feroviar se pensionează până la finalul lui 2022

Sindicate feroviare - 5224 persoane din sistemul feroviar se pensionează până la finalul lui 2022

Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane transmite că la invitația conducerii Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, reprezentanții Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, Federației Naționale Drum de Fier și Federației Naționale Elcatel au fost prezenți, astăzi 23 iunie 2020, la o întâlnire informală cu privire la Legea privind Statutul personalului feroviar.

La întâlnire au participat reprezentanții Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerului Finanțelor Publice și reprezentantul Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER.

Au fost analizate aspectele legate de modul de asigurare cu personal feroviar de specialitate în vederea acoperirii nevoilor de funcționare a sectorului feroviar în următorii 5 ani, respectiv asigurarea resurselor necesare acoperirii efortului financiar suplimentar pentru reducerea vârstei de pensionare cu 5 ani.

Astfel, membri conducerii comisiei au fost informați asupra faptului că există resurse suficiente pentru școlarizarea personalului cu responsabilități în siguranța circulației feroviare (circa 2246 de persoane anual) în vederea înlocuirii potențialilor beneficiari ai legii care vor părăsi sistemul feroviar, prin pensionare, până la finalul anului 2022 (5224 de persoane).

Cu referire la efortul financiar suplimentar, membri conducerii comisiei au fost informați asupra faptului că în anii 2020 și 2021 nu există necesitatea acoperirii unui efort financiar suplimentar dat fiind faptul că norma cuprinsă în lege cu privire la reducerea vârstei de pensionare produce efecte începând cu data de 01 septembrie 2021.

Efortul financiar suplimentar la bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 8.858.178 lei lunar va fi necesar începând cu anul 2022.
Așadar, sperăm că toate aceste detalii să susțină un raport favorabil din partea comisiei, în cursul săptămânii viitoare, când vor fi reluate dezbaterile.

La invitația conducerii Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, reprezentanții Federației…

Posted by Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane on Tuesday, 23 June 20208.920 Vizualizări

4 thoughts on “Sindicate feroviare – 5224 persoane din sistemul feroviar se pensionează până la finalul lui 2022

 1. Fals total ,cu scolarizarea nu se prea face,iar efectele sunt pentru ca pensionarii vechi Ocupa totul ,si nu au loc tinerii.

 2. Sunt cateva lucruri de spus care se simt in sistemul feroviar in anumite ramuri.
  Lipsa acuta de personal de intretinere in ramurile unde este necesar un „efort fizic crescut” (echivalentul real, nu doar principial al muncii grele feroviare) si in special in zonele urbane dezvoltate economic.
  Aici intervine alt lucrucare face diferenta: problema salarizarii.
  Sunt muncitori care spun: pe salariul asta mai bine merg paznic la Mall si nu fac mai nimic, decat sa bag traverse si sa inghesui piatra dedesubt cu tarnacopul.
  Personalul care a mai ramas sa faca aceste lucruri este motivat doar de faptul ca fie are o locuinta de la cfr in care a investit proprii bani si nu a fost suficient de agil sa o cumpere cand se putea, fie altceva nu stie sa faca.
  Iar ca varsta sunt aproape pensionabili si traiesc cu teama ca raman fara casa si pe strazi.
  Si agonizeaza serviciul cu „concedii medicale” ( mai mult sau mai putin fictive ) ca poate o pot tine tot asa pana la pensionare si „scapa”
  de munca mai usor.
  Iar in privinta personalului de specialitate ingineresc vine, face stagiul, se lamureste intre timp ca e de lucru pe bani putini… responsabilitatile ti le incarca in spinare ceilalti care vin la servici sa bea cafeaua la birou sau in hol cu colegii, sa citeasca stirile locale pe facebook…
  Tinerii acestia, cand vad ca salariul e mai mic decat al altora care „pot face festive – mai mult sau mai putin justificate” si multe alte artificii din care ies castiguri fara munca, cand incep sa deschida ochii si sa vada… parasesc sistemul chiar daca poate ar fi avut ceva de oferit, chiar daca ar fi vrut sa faca munca din pasiune… Si asa sistemul se saraceste si de oamenii valorosi, cu potential, care poate ar fi fost cei mai in masura sa il redreseze.
  Raman sa lucreze doar nepriceputii si cei cu adevarat pasionati care pot suporta presiunea ( in ghilimele masochism muncitoresc – workoholici).
  Si acum-tristul adevar: sistemul supravietuieste datorita sacrificiului unora ca acestia.

 3. Adevărat ai iesit la pensie stai acasă lasa tineretul sa muncească alti pensionari vin la muncă și mor la locu de munca pensionari acasă asta lege trebuia

 4. Adevărat ai iesit la pensie stai acasă lasa tineretul sa muncească alti pensionari vin la muncă și mor la locu de munca pensionari acasă asta lege trebuia dată mai vin si pa vestive și tineri cu familia si copii acasă nu au loc de iei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *