Siemens și Alstom își unesc forțele pentru a crea un campion european al mobilității

Siemens și Alstom au semnat un Memorandum de înțelegere pentru a combina afacerile de mobilitate ale Siemens, inclusiv activitatea de tracțiune feroviară cu Alstom. Tranzacția reunește doi actori inovatori ai pieței feroviare cu o valoare unică a clienților și un potențial operațional. Cele două companii sunt în mare parte complementare în ceea ce privește activitățile și zonele geografice. Siemens va primi acțiuni noi emise în compania combinată reprezentând 50% din capitalul social al Alstom pe o bază complet diluată.

„Această fuziune franco-germană de egali trimite un semnal puternic în multe feluri. Am pus ideea europeană să lucreze și, împreună cu prietenii noștri de la Alstom, creăm un nou campion european în industria feroviară pe termen lung. Acest lucru va oferi clienților noștri din întreaga lume un portofoliu mai inovativ și mai competitiv „, a declarat Joe Kaeser, președinte și CEO al Siemens AG. „Piata globală s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. Un jucător dominant în Asia a schimbat dinamica pieței mondiale, iar digitalizarea va avea impact asupra viitorului mobilității. Împreună, putem oferi mai multe opțiuni și vom conduce această transformare pentru clienții, angajații și acționarii noștri într-un mod responsabil și durabil „, a adăugat Kaeser.
„Astăzi este un moment cheie în istoria Alstom, confirmând poziția sa ca platformă pentru consolidarea sectorului feroviar. Mobilitatea se află în centrul provocărilor actuale ale lumii.
Modurile viitoare de transport sunt obligate să fie curate și competitive. Datorită capacității sale globale pe toate continentele, amploarea, know-how-ul tehnologic și poziționarea unică pe transportul digital, combinația dintre Alstom și Siemens Mobility va aduce clienților săi și, în cele din urmă, tuturor cetățenilor sisteme mai inteligente și mai eficiente pentru a satisface mobilitatea provocările orașelor și țărilor. Prin combinarea echipelor experimentate de Siemens Mobility, a unor zone geografice complementare și a expertizei inovatoare cu a noastră, noua entitate va crea valoare pentru clienți, angajați și acționari „, a declarat Henri Poupart-Lafarge, Președinte și Chief Executive Officer al Alstom SA. „Sunt deosebit de mândru să conduc crearea unui astfel de grup care va forma, fără îndoială, viitorul mobilității”.Noua entitate va beneficia de comenzi restante de 61,2 miliarde EUR, venituri de 15,3 miliarde EUR, un EBIT ajustat de 1,2 miliarde EUR și o marjă EBIT ajustată de 8,0%, pe baza informațiilor extrase din ultimele situații financiare anuale ale Alstom și Siemens. Într-o configurație combinată, Siemens și Alstom se așteaptă să genereze sinergii anuale de 470 de milioane de euro mai târziu în anul patru post-închidere și vizează net-cash la închiderea între 0,5 miliarde euro și 1,0 miliarde de euro. Sediul central global, precum și echipa de conducere a materialului rulant vor fi situate în zona Parisului, iar entitatea combinată va rămâne listată în Franța. Sediul central pentru soluțiile de mobilitate va fi situat în Berlin, Germania. În total, noua entitate va avea 62.300 de angajați în peste 60 de țări.

Ca parte a combinării, acționarii existenți ai Alstom la sfârșitul zilei care precedă data limită vor primi două dividende speciale: o primă de control de 4,00 € pe acțiune (în total = 0,9 miliarde de euro) care va fi plătită imediat după închiderea și un dividend extraordinar de până la 4,00 € pe acțiune (în total = 0,9 miliarde de euro) care urmează să fie plătit din încasările opțiunilor de vânzare ale Alstom pentru societățile mixte General Electric de aproximativ 2,5 miliarde de euro sub rezerva poziției cash a Alstom. Siemens va primi mandate care să îi permită să achiziționeze acțiuni Alstom reprezentând două procente din capitalul social, care pot fi exercitate mai devreme după patru ani de la închidere.Afacerile celor două companii sunt în mare parte complementare. Entitatea combinată va oferi o gamă semnificativ mai mare de oferte diversificate de produse și soluții pentru a răspunde nevoilor specifice fiecărui client, de la platforme de piață eficiente din punct de vedere al costurilor la tehnologii de vârf. Amprenta globala permite companiei mixte sa acceseze pietele de crestere din Orientul Mijlociu si din Africa, India, America Centrala si de Sud unde Alstom este prezent si China, Statele Unite si Rusia unde Siemens este prezent. Clienții vor beneficia în mod semnificativ de o amprentă geografică bine echilibrată, o ofertă cuprinzătoare de portofoliu și de investiții semnificative în serviciile digitale. Combinația dintre know-how-ul și puterea de inovare a ambelor companii va determina inovații esențiale, eficiența costurilor și răspunsul mai rapid, ceea ce va permite entității combinate să răspundă mai bine nevoilor clienților.
Consiliul de administrație al grupului combinat va avea 11 membri și va fi compus din 6 directori desemnați de Siemens, dintre care unul este președintele, 4 directori independenți și CEO. Pentru a asigura continuitatea managementului, Henri Poupart-Lafarge va continua să conducă compania CEO și va fi membru al consiliului de administrație. Jochen Eickholt, CEO al Siemens Mobility, își asumă o responsabilitate importantă în entitatea rezultată în urma fuziunii. Numele companiei grupului combinat va fi Siemens Alstom.Tranzacția avută în vedere este susținută în unanimitate de consiliul Alstom (în urma unui proces de revizuire a pregătirii tranzacției de către comitetul de audit care acționează în calitate de comisie ad-hoc) și a consiliului de supraveghere al Siemens. Bouygues sprijină pe deplin tranzacția și va vota în favoarea tranzacției la consiliul de administrație al Alstom și la adunarea generală extraordinară care decide asupra tranzacției care va avea loc înainte de 31 iulie 2018, în conformitate cu decizia directorului Alstom. Statul francez sprijină, de asemenea, tranzacția bazată pe angajamentele Siemens, care include stoparea a 50,5% din capitalul social al Alstom timp de patru ani de la închidere, precum și anumite protecții în materie de guvernanță și protecția organizațională și de ocupare a forței de muncă. Statul francez confirmă faptul că împrumutul acțiunilor Alstom de la Bouygues SA va fi reziliat în conformitate cu termenii săi până la 17 octombrie 2017 și că nu va exercita opțiunile acordate de Bouygues. Bouygues sa angajat să-și păstreze acțiunile până la data de 31 iulie 2018, la o adunare generală extraordinară care a decis asupra tranzacției.

În Franța, Alstom și Siemens vor iniția procedura de informare și consultare a consiliilor de întreprindere, în conformitate cu legislația franceză, înainte de semnarea actelor de tranzacție. Dacă Alstom nu urma să efectueze tranzacția, va trebui să plătească un comision de întrerupere de 140 de milioane de euro. Tranzacția va avea forma unei contribuții în natură a afacerii Siemens Mobility, inclusiv a activității sale de tracțiune feroviară, către Alstom pentru acțiunile noi emise de Alstom și va fi supusă aprobării acționarilor societății Alstom, inclusiv în scopul anulării drepturilor de vot dublu, se așteaptă să aibă loc în al doilea trimestru al anului 2018. Tranzacția este, de asemenea, supusă aprobării de la autoritățile de reglementare relevante, inclusiv clearance-ul investițiilor străine în Franța și autoritățile antitrust, precum și confirmarea de către autoritatea franceză de piață de capital (AMF) oferta obligatorie de preluare trebuie să fie lansată de Siemens după finalizarea contribuției. Închiderea este așteptată la sfârșitul anului calendaristic 2018.

Foto: Andrei Marian

759 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *