Scaunele auto pentru copii devin obligatorii

Noul cod rutier va intra in vigoare incepand cu data de 6 februarie 2015, iar una din modificari face referire la transportul copiiilor in masina.
Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportati pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat în scaune speciale.

„Copiii in vârsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiului, daca în acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. In aceste situatii, transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul auto”, se specifica în Codul Rutier. Cine isi transporta copilul in alte conditii va primi amenda de 450 de lei.

Criterii de alegere a scaunului auto pentru copii:

In primul rand scaunul auto trebuie sa fie omologat si sa respecte standardul de siguranta ECE R44/04.

Scaunul auto trebuie ales in functia de greutatea copilul. Scaunele auto copii sunt impartite in cateva categorii de greutate:

– Scaune auto copii 0-13 kg, recomandate de la nastere pana la aproximativ 12 luni;

-Scaune auto copii 0-18 kg, recomandate de la nastere pana la aproximativ 4 ani, pana la greutatea de 9 kg aceste scaune auto se monteaza in masina cu spatele la directia de mers, dupa 9 kg scaunul auto se monteaza cu fata la directia de mers;

– Scaune auto copii 9-18 kg, recomandate de la aproximativ 9 luni la aproximativ 4 ani;

– Scaune auto copii 9-25 kg, recomandate de la aproximativ 9 luni la aproximativ 7 ani;

– Scaune auto copii 9-36 kg, recomandate de la aproximativ 9 luni la aproximativ 11 ani;

– Scaune auto copii 15-36 kg, recomandate de la aproximativ 4 ani la aproximativ 11 ani;

Modul de prindere in masina:

Dupa modul de prindere in masina scaunele auto pentru copii se impart in scaune auto Universale si Semiuniversale. Scaunele auto Universale se monteaza in masina cu centura de siguranta din dotarea masinii, si se potrivesc pentru toate masinile cu centura in 3 puncte.Scaunele auto Semiuniversale au in plus fata de scaunele auto Universale, un sistem de fixare suplimentar, sistemul isofix. Aceste scaune auto cu isofix se monteaza in masinile compatibile cu sistemul isofix din dotare. Scaunele auto cu isofix trebuiesc montate si cu centura masinii si cu sistemul Isofix.

Sistemele de siguranta ale scaunului:

In afara de sistemmul isofix, scaunul auto mai poate fi dotat si cu alte sismele de siguranta:

– SPS – Sistem de protectie laterala in caz de impact

– Centura Top Tether – centura suplimentara de ancorare superioara

– SIP – sistem de protectie pentru impact lateral pentru cap, piept, picioare;

– AIR-Gonomics – sistem de circulatie a aerului pe intreaga suprafata a spatarului pentru confortul celui mic.

– SA-ATS – sistem de absorbtie a socului in caz de impact frontal, acest sistem a castigat premiul pentru inovatie la cel mai mare targ international pentru copii si produse pentru copii, Kind + Jugend, organizat anual in Köln

Aceste sisteme de siguranta le intalnim la scaunele auto precum Coletto Sportivo Isofix, Coletto Santino Isofix, Kiwy SLf123, Kiwy SF01, Kiwy SPF1.Pentru mai multe detalii despre scaune auto copii sau scaune auto isofix vizitati www.bebecarucior.ro.

757 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *