România nu există pe harta roboticii, dar lucrurile nu trebuie să rămână așa!

Conform ultimei versiuni a The Robot Report, cel mai actual site de informare cu privire la industria roboticii din întreaga lume, nici o firmă româneasca nu este inclusă la categoria de producători de roboți.

La nivel european industria roboticii este promovată foarte puternic, atât prin finanțări dedicate (de exemplu Orizont 2020), cât și prin rețele ale firmelor interesate. Cea mai vizibila este EUrobotics, o organizație rețea a cărei misiune este să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a dezvolta și implementa o strategie pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în domeniul roboticii. În cadrul acestei rețele, în care sunt membri liderul roboticii Kuka, Simens și alți grei din domeniu, România are doar doi membri: Universitatea din Cluj și Politehnica din București!

În cadrul evenimentelor de popularizare a industriei, EUrobotics organizează din 2011, Săptămâna Europeană a Roboticii. Sute de evenimente de conștientizare cu privire la robotică în întreaga Uniune Europeană se desfășoară anual sub egida EUrobotics. Anul trecut au fost peste 800 de evenimente și aproape jumătate dintre ele organizate în Spania. În România au fost 7, dintre care 6 organizate de Asociația E-Civis.

Începând de anul acesta Ana-Maria Stancu, președinte E-Civis, a devenit Coordonator Național al Săptămânii Europene a Roboticii în România și printre prioritățile mandatului său se numără punerea României pe harta roboticii:
‘Îmi vine foarte greu să cred că România, care stă foarte bine la alte capitole legate de industria ITC, nu este prezentă în industria roboticii. Sunt sute de studenți care de-a lungul anilor au terminat mecatronică, cibernetică sau alte specializări care au legătură cu robotica și, totuși, noi nu avem o industrie puternică în acest domeniu. Este adevărat că în acest domeniu costurile pentru inovare și cercetare sunt foarte mari și nu excelăm la capitolul finanțări în acest domeniu, însă România poate să se poziționeze pe această hartă a roboticii prin software. Dacă la asta suntem buni, de ce să nu facem asta și în domeniul roboticii?

Scopul meu personal pentru această Săptămână este să ajungem de la 7 evenimente organizate anul trecut la cel puțin 200 anul acesta. Vreau să atragem atenția firmelor producătoare de roboți și în același timp să devenim un exemplu de bună practică pentru zona Europei Centrale și de Est.’

Mai multe informații despre această inițiativă găsiți pe noul nostru website: www.saptamanaroboticii.ro sau contactând-o pe Ana-Maria Stancu la telefon: 0721 678 764 sau e-mail: e-civis@e-civis.eu.

Ana-Maria Stancu
President
E-Civis

Foto: Andrei Marian

595 Vizualizări