Profitul reinvestit în mijloace noi de transport ar putea fi scutit de impozit

Profitul reinvestit în mijloace noi de transport ar putea fi scutit de impozit

O propunere de modificare legislativă a fost depusă la Senat pentru a fi supusă dezbaterii și votului, aceasta vizând impozitul plătit de transportatorii care reinvestesc profitul în mijloace de transport noi, fiind precizat clar că modificarea nu se va aplica și vehiculelor second-hand. Modificarea prevede scutirea de impozit pentru achizițiile de vehicule atât pentru operatorii de stat, cât și pentru operatorii privați. Propunerea vizează modificarea alin.(1) al art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal. Totuși, nu există mențiuni clare dacă proiectul vizează și transportul feroviar, transportul cu tramvaie sau transportul cu metroul.

Textul propunerii menționează următoarele:
(1) Este scutit de impozit profitul reinvestit în următoarele categorii de mijloace fixe:
În mijloace noi de transport auto pentru persoane, mijloace noi de transport auto pentru mărfuri, mijloace noi de transport naval și aerian, mijloace noi specifice pentru transportul specific urban de călători. Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în Subgrupa 2.3.2. Mijloace de transport auto, prevăzute în HOTĂRÂREA nr 2.139 din 30 noiembrie 2004, pentru aprobarea „Catalogului privind clasificarea și duratele de funcționare a mijloacelor fixe„. Sunt incluse mijloacele de transport noi prevăzute în art 266, alin (3) din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal.

Conform expunerii de motive, modificarea vine în contextul în care scutirea profitului reinvestit a fost limitată mult prin legea nr. 227/2015, în anul 2010 când a fost implementată reprezentând o măsură foarte benefică. Prin modificare se urmărește creșterea calității parcului de mijloace de transport public din România. Printre sectoarele ce vor beneficia din această măsură, se numără transportul de marfă național și internațional, dar și transportul public de călători operat de municipalități și de transportatori privați.
ATENȚIE: Știrea se referă la o propunere în curs de dezbatere care urmează să fie aprobată, sau nu, prin vot. Doar după această procedură și publicarea în Monitorul Oficial aceasta devine aplicabilă.Sursa: Senatul României
Foto: Andrei Marian

1.163 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *