Primele tramvaie Bozankaya din Iași incep să circule din 6 iunie

Primele tramvaie Bozankaya din Iași incep să circule din 6 iunie

Dublu eveniment în programul de modernizare a transportului public în Municipiul Iași: luni, 6 iunie 2022, de la ora 12.15, la centrul intermodal din bulevardul Virgil Săhleanu (Zona Industrială) va avea loc atât inaugurarea acestuia, cât și punerea în funcțiune a primelor tramvaie Bozankaya achiziționate cu fonduri europene. La eveniment vor participa primarul Mihai Chirica, reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) și ai constructorilor (Cristian Stoica, directorul CTP), ai Ambasadei Turciei la București (Excelența sa, Füsun Aramaz), precum și ai companiei turcești Bozankaya (Emrah Dal – Vicepresident, Yiğit Belin – Sales Director, Ulaş Beştepe – Project Manager).

„Tramvaiele Bozankaya vor contribui evident la îmbunătățirea în continuare a transportului public în orașul nostru. De asemenea, finalizarea lucrărilor pe bulevardul Virgil Săhleanu va facilita circulația călătorilor spre și dinspre Zona Industrială și Tomești. Mulțumesc și pe această cale companiei din Turcia pentru modul impecabil în care se derulează contractul de achiziție a acestor tramvaie, precum și constructorilor implicați în modernizarea infrastructurii. Grație fondurilor europene pe care le-am accesat, Primăria asigură locuitorilor orașului un transport public verde, modern, inteligent. Invit toți ieșenii să circule cât mai mult cu tramvaiul și cu celelalte mijloace de transport public și cât mai puțin cu propriul autoturism. Transportul public ieșean este ecologic, ieftin și sigur!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Cel de-al șaptelea tramvai Bozankaya construit pentru Municipiul Iași a ajuns în Depoul CTP Iași în cursul serii de miercuri, 1 iunie. Primele șase vagoane Bozankaya au fost primite în perioada septembrie 2021 – mai 2022. Celelalte nouă tramvaie vor ajunge la Iași până la sfârșitul acestui an.

Contractul cu compania turcească Bozankaya a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 11 noiembrie 2019.

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care includ și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 33,8 milioane de euro. Valoarea totală a celor trei proiecte menționate este 332.579.670,28 lei (aproximativ 67,2 milioane de euro).

Cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații, instalație pentru echipamentele de ticketing etc.

Info: BOZANKAYA OTOMOTİV MAKİNA İMALAT İTHALAT VE İHRACAT A.Ş2.309 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *