Primăria Oradea a semnat un nou contract pentru tramvaie moderne Imperio produse de Astra Arad

Primăria Oradea a semnat un nou contract pentru tramvaie moderne Imperio produse de Astra Arad

Oradea își mărește flota de tramvaie noi cu alte nouă astfel de mijloace de transport în comun. Primarul Florin Birta a semnat astăzi, 28 decembrie, contractul pentru achiziționarea acestora, cu directorul Societății Astra Vagoane Călători SA, Marian-Mihail Călin. Compania menționată este singura care a depus o ofertă în cadrul procedurii de achiziție a tramvaielor, ce vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

De menționat faptul că există posibilitatea de a suplimenta contractul cu încă 16 tramvaie, în cazul în care va fi identificată sursa de finanțare pentru acestea.

Valoarea contractului pentru furnizarea celor nouă tramvaie este de 78.750.000,00 lei fără TVA (8.750.000,00 lei /preț unitar fără TVA).

Tramvaiele achiziționate au ca termen de livrare între 12 si 18 luni, de la ordinul de începere. Dintre aceste 9 tramvaie, 3 sunt bidirecționale, iar 6 sunt unidirecționale.

Cele bidirecționale sunt foarte eficiente, întrucât în situația în care se efectuează lucrări în anumite zone din oraș, acestea pot deservi transportul public, nemaifiind necesară oprirea circulației lor pe tronsoanele respective.

Cele 9 tramvaie vor fi achiziționate în cadrul proiectelor „Modernizarea flotei de tramvaie la nivelul Municipiului Oradea – etapa 1″ și „Modernizarea flotei de tramvaie la nivelul Municipiului Oradea – etapa 2″. Cele două proiecte sunt implementate de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

„Ne dorim să creștem atractivitatea transportului public urban cu tramvaiul, care, în comparație cu celelalte mijloace de transport în comun, are o capacitate mai mare, un consum de energie redus și timpi scurți de parcurs pe calea de rulare, acestea fiind, în multe locuri, separată de restul traficului rutier”, precizează primarul Florin Birta.

Tramvaiele vor fi dotate cu aer condiționat, vor avea podea coborâtă 100% și vor recupera energie la frânare. Lungimea lor va fi de 26 și 28 de metri, iar capacitatea minimă de 168 pasageri, dintre care minimum 40 pe scaune.

Aceste tramvaie se vor adăuga flotei existente, care cuprinde și cele 20 de tramvaie achiziționate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional și livrate în perioada 2020 – 2022.

Foto: mobilitate.eu803 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *