Primăria Botoșani a renunțat la proiectul tramvaielor urmând să achiziționeze autobuze electrice

Primăria Botoșani a renunțat la proiectul tramvaielor urmând să achiziționeze autobuze electrice

Cosmin Andrei, primarul Municipiului Botoșani, anunță că primăria a renunțat la proiectul de reintroducere a tramvaielor, în special din cauza costurilor crescute a acestor tipuri de proiecte și a lipsei finanțării pentru acest proiect. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii Dialog Deschis, la postul local Tele M Botoșani. Tramvaiele vor fi înlocuite de 10 autobuze electrice noi, care vor circula definitiv în locul tramvaielor, înlocuind și actualele autobuze diesel ale Eltrans, care sunt achiziționate în leasing.

Primarul spune că se vor achiziționa 10 autobuze electrice pentru compania Eltrans, pentru liniile 101 și 102, unde operatorul are licență de transport și care au fost exploatate până acum câțiva ani de tramvaie. Începând cu luna mai va începe scoaterea vechilor dale și a infrastructurii de tramvai. De asemenea vor fi scoase toate scuarurile, stațiile și vechea rețea de alimentare a căii de rulare. Proiectul de reabilitare a străzii Primăverii în noua formă va fi încheiat până la finalul anului.

Primarul spune că au fost discuții cu cei de la ADR pentru scoaterea dalelor vechi pe bulevardul Primăverii. Infrastructura era inclusă într-un program de modernizare împreună cu ADR, dar în prezent fondurile disponibile sunt de 40 de milioane de euro prin co-finanțare, fiind necesare alte 30 de milioane de euro pentru completarea acestor fonduri, bani care nu există în bugetul local.
Proiectul nu poate fi implementat pentru că există un termen de implementare până în 2023, dar nu poate fi încheiat în exercițiul bugetar actual, existând posibilitatea fazării, dar acest lucru nu este posibil prin Programul Operațional Regional. De asemenea, este necesară o creștere a bugetului, în special din cauza triplării costurilor pentru fier, materie primă necesară în construcția liniilor de tramvai. De asemenea, primarul spune că a existat și ideea contractării unui credit bugetar, dar acest lucru ar însemna o povară mare și nejustificată pentru municipalitate.

Foto: Eltrans1.781 Vizualizări

2 thoughts on “Primăria Botoșani a renunțat la proiectul tramvaielor urmând să achiziționeze autobuze electrice

  1. Mai frumos : sunt obligați să ia tramvaiele. Acum indiferent că au sau nu infrastructura, vor veni. Acum indiferent cum fac tot datori rămân. Vrea să scoată tramvaiul, rămâne dator. Vrea să îl facă, la fel. Adică cum o dai tot aiurea cade. Ca în România…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *