Parlamentul European impune un nou set de norme privind condițiile de lucru ale șoferilor și concurența loială în transportul rutier
Normele UE actualizate pentru combaterea practicilor ilegale în transportul rutier și pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă ale șoferilor au fost aprobate de Comitetul pentru transporturi.
Normele UE privind lucrătorii detașați, bazate pe principiul „remunerației egale pentru muncă egală”, se vor aplica așa-numitelor livrări de „cabotaj”, conform amendamentelor aprobate luni de Comitetul pentru transporturi. Aceasta înseamnă că aceleași reguli de remunerare se aplică unui conducător auto care livrează bunuri într-un alt stat membru după o livrare transfrontalieră în ceea ce privește conducătorii auto din țara gazdă. Comitetul pentru transport format din deputați europeni a propus de asemenea modificări pentru a asigura condiții mai bune de odihnă pentru șoferi. De exemplu, companiile vor trebui să își organizeze calendarele astfel încât, o dată la trei săptămâni, șoferii să poată să se întoarcă acasă sau într-o altă locație pe care o aleg pentru o odihnă săptămânală.
Proiectul de norme vizează intensificarea inspecțiilor și a controalelor rutiere, precum și accelerarea cooperării dintre autoritățile naționale pentru combaterea fraudei legate de timpul de lucru, perioadele de odihnă, cabotajul și detașarea conducătorilor auto. Deputații europeni au susținut noi termene pentru „cabotaj” (adică a face livrări în altă țară UE după o livrare transfrontalieră), în locul limitei actuale bazate pe numărul de livrări. Trecerea frontierelor ar trebui să fie înregistrată în tahograful unui camion pentru a ajuta la detectarea fraudei.
Pentru a aborda problema societăților cu cutie poștală (de exemplu, companiile înregistrate într-un alt stat membru pentru a reduce costurile legate, de exemplu, de regulile fiscale, în timp ce activitatea principală este desfășurată într-o altă țară), întreprinderile vor fi obligate să desfășoare activități economice substanțiale în statul membru în care sunt înregistrate. Proiectul de lege prevede o listă limitată de cerințe administrative și măsuri de control pe care statele membre le pot impune operatorilor în ceea ce privește detașarea, pentru a evita birocrația excesivă.
Investigațiile și controalele ar trebui să se concentreze asupra companiilor cu un rating de risc mai crescut și ar reduce povara administrativă pentru operatorii care respectă legea. De asemenea, deputații europeni doresc ca documentele electronice și tehnologiile digitale să fie utilizate mai eficient pentru a ușura sarcina pentru șoferi.
Modificările aduse regulilor de odihnă ale șoferilor ar oferi companiilor mai multă flexibilitate pentru a-și organiza operațiunile. De exemplu, șoferilor li se va permite să efectueze o călătorie de întoarcere dacă se află în apropierea bazei de operare, atunci când timp suplimentar de odihnă se adaugă la următoarea perioadă de odihnă ca o compensație.
Textele adoptate de deputații europeni în domeniul transporturilor, după aprobarea completului parlamentar, vor fi poziția PE înaintea negocierilor cu Consiliul. Negocierile pot începe apoi de îndată ce Consiliul își adoptă poziția. Propunerile privind detașarea șoferilor, perioadele de odihnă ale șoferilor și accesul la ocupația de operator de transport rutier și de transport rutier de mărfuri, modificate de către deputații europeni din domeniul transporturilor, fac parte din pachetul de mobilitate prezentat de Comisie în mai 2017. Comitetul pentru Transporturi și-a adoptat poziția cu privire la propunerile de taxare rutieră din pachetul de mobilitate din 24 mai.
Info: Parlamentul European