Mobilitate

Olanda interzice utilizarea telefoanelor mobile pe biciclete

În Olanda, de la 1 iulie 2019 nu mai este permisă circulația cu bicicleta în timp ce se utilizează un telefon mobil. Autoritățile au luat măsura din cauza faptului că bicicliștii care folosesc telefoanele lor sunt distrași cognitiv și vizual. Înainte de interdicție, 49% dintre olandezi foloseau telefonul mobil în timpul mersului cu bicicleta, în timp ce în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani) proporția era mai mare la 75%. Amenda pentru oricine e prins că utilizează un telefon mobil în timp ce merge cu bicicleta este de 95 €. Ciclistii trebuie sa isi tina telefonul intr-un buzunar, sacou sau geanta.

Motivul pentru care abia acum a fost interzisă utilizarea unui telefon mobil pe bicicletă este faptul că inițial s-a presupus că utilizarea unui telefon în timpul mersului cu bicicleta reprezintă un risc mai mic (decât să zicem un șofer de mașină care folosește un telefon) datorat de viteza lor mai mică. Cu toate acestea, natura utilizării telefoanelor mobile (în special a rețelelor de socializare), dimensiunea telefoanelor și prețul utilizării acestora s-au schimbat enorm. Mai mult, traseele ciclice au devenit mai aglomerate și, datorită creșterii bicicletei electrice, bicicletele sunt acum utilizate la o gamă mai mare de viteze.

Potrivit poliției, interdicția de a folosi telefonul mobil este ușor de aplicat, deoarece este clar când un biciclist își ține telefonul mobil. Nu este necesară utilizarea de resurse suplimentare. Interdicția pune în aplicare și principiul că acțiunile vizate se mediatizează bine. De exemplu, atunci când școlile reîncep, dacă un student primește o sancțiune, el sau ea le va spune cu siguranță prietenilor și cunoscuților lor și astfel se va răspândi conștientizarea.


Foto: mobilitate.eu

148 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *