Anul 2017 a adus depășirea pragului de 3 milioane de mașini electrice și 370 mii de autobuze electrice pe șosele cu o țintă de 220 milioane în 2030
Numărul de mașini hibride electrice și plug-in pe șoselele lumii a depășit 3 milioane în 2017, o creștere de 54% față de 2016, potrivit celei mai recente ediții a „Global Electric Vehicles Outlook” realizată de International Energy Agency.
China a rămas de departe cea mai mare piață a automobilelor electrice din lume, reprezentând jumătate din cele vândute anul trecut. Aproape 580.000 de mașini electrice au fost vândute în China în 2017, cu o creștere de 72% față de anul precedent. Statele Unite au avut al doilea salt, cu aproximativ 280.000 de mașini vândute în 2017, de la 160.000 în 2016.
Țările nordice rămân lideri în cota de piață. Autovehiculele electrice au reprezentat 39% din vânzările de mașini noi în Norvegia, devenind astfel lider mondial în ceea ce privește cota de piață a vehiculelor electrice (EV). În Islanda, vânzările noi de EV au fost de 12% din total, în timp ce ponderea a ajuns la 6% în Suedia. Germania și Japonia au înregistrat, de asemenea, o creștere puternică, vânzările depășind dublarea în ambele țări față de nivelul din 2016.
Mobilitatea electrică nu se limitează la mașini. În 2017, stocul de autobuze electrice a crescut la 370.000 de la 345.000 în 2016, iar bicicletele electrice au ajuns la 250 de milioane. Electrificarea acestor moduri de transport a fost condusă aproape în întregime de către China, care reprezintă mai mult de 99% din stocul electric de autobuze și de vehicule pe două roți, deși înregistrările în Europa și India sunt, de asemenea, în creștere.
Infrastructura de încărcare ține pasul. În 2017, numărul încărcătoarelor private de la casele și locurile de muncă a fost estimat la aproape 3 milioane în întreaga lume. În plus, în anul 2017 au fost realizate aproximativ 430 000 de încărcătoare accesibile publicului, dintre care un sfert sunt încărcătoare rapidă. Încărcătoarele rapide sunt deosebit de importante în orașele dens populate și servesc un rol esențial în stimularea recursului la vehicule electrice, permițând călătoriile pe distanțe lungi.
Creșterea EV a fost determinată, în mare parte, de politica guvernamentală, inclusiv programele de achiziții publice, stimulentele financiare care reduc costurile de cumpărare a EV, standardele mai stricte privind economia de combustibil și reglementările privind emisiile de poluanți locali, mandatele pentru vehicule cu emisii scăzute și zero, o varietate de măsuri locale, sau restricțiile privind circulația vehiculelor pe baza performanțelor emisiilor poluante.
Absorbția rapidă a EV-urilor a fost, de asemenea, ajutată de progresele înregistrate în ultimii ani pentru îmbunătățirea performanțelor și reducerea costurilor bateriilor litiu-ion. Cu toate acestea, reducerea suplimentară a costurilor cu bateriile și îmbunătățirea performanțelor sunt esențiale pentru a îmbunătăți atractivitatea modelelor EV. Îmbunătățiri suplimentare sunt posibile prin trecerea la tehnologii dincolo de litiu-ion.
Inovațiile în chimia bateriilor vor fi, de asemenea, necesare pentru a menține creșterea, deoarece există probleme de aprovizionare cu elementele centrale care alcătuiesc bateriile litiu-ion, cum ar fi nichelul, litiul și cobaltul. Furnizarea de cobalt este supusă în mod deosebit unor riscuri, deoarece aproape 60% din producția mondială de cobalt este în prezent concentrată în Republica Democratică Congo.
În plus, capacitatea de a rafina și prelucra cobaltul brut este foarte concentrată, China controlând 90% din capacitatea de rafinare. Chiar și contabilitatea evoluțiilor actuale în domeniul chimiei bateriilor, cererea de cobalt pentru EV este de așteptat să fie între 10 și 25 de ori mai mare decât nivelurile curente până în 2030.
Raportul constată că asigurarea unei utilizări crescute a EV în timp ce se ating obiectivele de sustenabilitate socială și de mediu necesită adoptarea și aplicarea unor standarde minime privind condițiile de muncă și de mediu. Durabilitatea ecologică a bateriilor necesită, de asemenea, îmbunătățirea proceselor de sfârșit de viață și de reciclare a materialelor.
Privind în perspectivă, politicile de susținere și reducerea costurilor pot duce la o creștere semnificativă a pieței EV. În Scenariul de Politici Noi al IEA, care ține cont de politicile actuale și planificate, numărul autovehiculelor electrice se preconizează să atingă 125 milioane de unități până în 2030. Ar trebui ca ambițiile politice să crească și mai mult pentru a atinge obiectivele privind clima și alte obiective de durabilitate, conform Scenariului EV30@30, numărul de mașini electrice pe șosele ar putea ajunge până la peste 220 de milioane în 2030.
Cel mai recent raport al IEA privind monitorizarea emisiilor de energie curată arată că EV reprezintă una dintre cele patru tehnologii din cele 38 care sunt pe cale să atingă obiectivele de sustenabilitate pe termen lung.
Explorați principalele constatări de la Global EV Outlook 2018 pe pagina oficială a International Energy Agency
Foto: Andrei Marian