Germania – Comisia Europeană anchetează posibila favorizare a DB Cargo prin măsuri guvernamentale

Siemens a livrat 4 locomotive Vectron MS pentru DB Cargo Polonia chiar de ziua căilor ferate din această țară

Comisia Europeană anunță că a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă anumite măsuri de sprijin germane în favoarea DB Cargo sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Ancheta vine în contextul în care DB Cargo este o filială 100% a operatorului feroviar german Deutsche Bahn AG (denumit în continuare „DB AG”), deținut de stat, integrat vertical. DB Cargo a înregistrat în mod constant pierderi. Pierderile sale au fost acoperite integral și continuu de DB AG pe baza unui acord deschis de transfer al profitului și pierderilor încheiat între DB AG și DB Cargo.

Comisia a primit o plângere în care se pretindea că acordul de transfer al profitului și pierderii, precum și anumite alte măsuri de care beneficiază DB Cargo reprezintă un ajutor de stat incompatibil în favoarea societății. În această privință, potrivit reclamantului, astfel de măsuri îi conferă DB Cargo un avantaj selectiv necuvenit față de concurenții săi, permițându-i să investească în creșterea și extinderea activității sale și în modernizarea flotei sale, în ciuda faptului că are pierderi și fără a avea pentru a lua în considerare profitabilitatea sau lichiditatea.

În această etapă, pe baza evaluării sale preliminare, Comisia își exprimă îngrijorarea că anumite măsuri în favoarea DB Cargo ar putea să nu fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat și a decis să deschidă o investigație aprofundată în legătură cu:

– acordul deschis de transfer al profitului și pierderilor dintre DB AG și DB Cargo, în temeiul căruia DB AG acoperă pierderile DB Cargo din 2012;
– furnizarea de către DB AG la condiții de preț potențial favorabile pentru servicii intra-grup către DB Cargo;
– condițiile de finanțare de grup potențial avantajoase a împrumuturilor; și
– acoperirea parțială de către Fondul Federal German al Căilor Ferate a remunerației funcționarilor publici angajați anterior de fosta companie națională de căi ferate Deutsche Bundesbahn și – – alocați în prezent către DB Cargo.

Comisia va investiga acum în continuare pentru a determina dacă preocupările sale inițiale sunt confirmate. Deschiderea unei investigații aprofundate oferă Germaniei, reclamantului și altor părți terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații. Nu prejudecă rezultatul anchetei.

Foto: Siemens/DB Cargo839 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *