Ediție aniversară a ‘Caravanei filmului românesc’, la Onești

Prezența, în fiecare vară, a Caravanei filmului românesc — Capodopere ale cinematografiei naționale’ la Onești a devenit aproape o tradiție. De cinci ani consecutiv, publicul din acest oraș se întâlnește cu marile creații ale filmului românesc, scopul ‘Caravanei filmului românesc — Capodopere ale cinematografiei naționale’ fiind acela de promova cinematografia națională din toate timpurile, aducând un omagiu cineaștilor români.

Anul acesta, în perioada 31 iulie — 6 august a.c, în Parcul Municipal Onești, cu începere de la ora 21.00, publicul va avea ocazia să revadă creațiile artistice ale unora dintre cei mai importanți actori de teatru și film: Draga Olteanu Matei, Florin Piersic, Mircea Diaconu, Marcel Iureș, Maia Morgenstern, dar și a multor altor îndrăgiți actori.
Și pentru că o considerăm o ediție aniversară, seria proiecțiilor va fi inaugurată luni, 31 iulie, de la ora 20.30, de un concert susținut de Mihai Constantinescu, îndrăgitul cântăreț ale cărui binecunoscute melodii ‘O lume minunată’ sau ‘Sus în deal e-o casă’ sunt fredonate de spectatori de toate vârstele. Concertul va avea loc înaintea proiecției filmului Rămășagul.
Și, pentru a rămâne în zona lirică, la final de săptămână, Dorel Vișan va reveni la Onești pentru a susține un recital de poezie în memoria lui Adrian Pintea, actorul a cărei viață s-a curmat mult prea repede și de la dispariția căruia s-au împlinit, deja, 10 ani.

În ceea ce privește filmele prezentate, selecția de anul acesta cuprinde producții de toate genurile și pentru toate gusturile, de la filmul muzical pentru copii Rămășagul (regia: Ion Popescu Gopo), la Tache, o comedie ‘de-a-n-doaselea’ (regia: Igor Cobileanski), până la filmul dramatic Patima (regia: George Cornea); de la filmele clasice În fiecare zi mi-e dor de tine (regia: Gheorghe Vitanidis), Cei care plătesc cu viața (regia Șerban Marinescu) și Faimosul paparazzo (regia: Nicolae Mărgineanu), până la comedia #Selfie, lungmetrajul de debut al regizoarei Cristina Iacob, lansat în anul 2014. Și, ca în fiecare an, publicul va avea ocazia să se întâlnească cu o parte dintre realizatorii și protagoniștii filmelor prezentate în program.
La Onești, evenimentul este organizat de Asociația CineCultura și MDV Audio Studio în parteneriat cu Primăria Municipiului Onești, UCIN și DACIN SARA, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al AFCN — Asociația Fondului Cultural Național.

Proiecțiile vor avea loc în perioada 31 iulie — 6 august a.c., cu începere de la ora 21.00, în Parcul Municipal Onești (lângă ‘Roată’), iar accesul publicului este gratuit.

***
Programul complet la ‘Caravanei filmului românesc — Capodopere ale cinematografiei naționale’, la ONEȘTI, este următorul:
Luni, 31 iulie, ora 20.30: Concert extraordinar MIHAI CONSTANTINESCU urmat de proiecția filmului RĂMĂșAGUL
Regia și scenariul: Ion Popescu Gopo
Cu: Draga Olteanu-Matei, Angela Similea, Florin Piersic, Ion Lucian
Marți, 1 august, ora 21.00: ÎN FIECARE ZI MI-E DOR DE TINE
Regia: Gheorghe Vitanidis; Scenariul: Octvian Sava
Cu: Stela Popescu, Florin Piersic, Marin Moraru, Jean Constantin
Miercuri, 2 august, ora 21.00: TACHE
Regia: Igor Cobileanski; Scenariul: Mara Nicolescu
Cu: Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu, Gabriel Spahiu
Joi, 3 august, ora 21.00: #SELFIE
Regia: Cristina Iacob; Scenariul: Cristina Iacob, Georgiana Alexandra Caraman, Maria Spirache
Cu: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley, Răzvan Vasilescu
Vineri, 4 august, ora 21.00: FAIMOSUL PAPARAZZO
Regia: Nicolae Mărgineanu; Scenariul: Răsvan Popescu
Cu: Marcel Iureș, Maria Ploae, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu Matei
Sâmbătă, 5 august, ora 20.30: Recital de poezie DOREL VIȘAN urmat de proiecția filmului
CEI CARE PLĂTESC CU VIAȚA
Scenariul și regia: Șerban Marinescu
Cu: Ștefan Iordache, Adrian Pintea, Marcel Iureș, Maia Morgenstern
Duminică, 6 august, ora 21.00:
PATIMA
Regia: George Cornea; Scenariul: Draga Olteanu Matei, George Cornea
Cu: Draga Olteanu-Matei, Gheorghe Cozorici, Emanoil Petruț, Vasile Cosma
***

Asociația CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) și Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel național, prin cele două secțiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naționale și Cartea și filmul.
În cei patru ani de existență, Caravana filmului românesc a fost în orașele: Ploiești, Constanța, Onești, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reșița, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaș, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călărași și București, ajungând la un număr total de peste 90.000 de spectatori și consemnând 2.300 de referiri în presa locală și națională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică și tehnică de excepție, fiind refăcute ca sunet și imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC — Centrul Național al Cinematografiei, UCIN — Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme; ANF — Arhiva Națională de Filme; DACIN SARA — Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual — Societatea Autorilor Români din Audiovizual și Proiect co-finanțat de A.F.C.N. — Administrația Fondului Cultural Național (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.).
Parteneri media: Cinefan, All About Romanian Cinema — AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă, RoEvents, iFestival.ro, Agenția de Carte, Ultima oră, Timp românesc, E-cultura info, Amos News, Roportal

Partener: Primăria Municipiului ONEȘTI
Website: www.caravanafilm.ro
(c)Foto – http://www.caravanafilm.ro

805 Vizualizări